Dessa San Francisco-stil vietnamesiska vitlöksnudlarursprungligen populär på Thanh Longär en lätt, tillfredsställande wokningsrätt gjord med massor av vitlök, pasta, fisksås, ostronsås, sojasås, smör och parmesanost.

En blå och vit skål fylld med vietnamesiska vitlöksnudlar i San Francisco-stil med ett par ätpinnar vilande på sidan av skålen.

Anpassad från Kenji López-Alt | Woken | WW Norton, 2022

Vitlöksnudlarna på egen hand är utomordentligt enkla och läckra, men det betyder inte att du inte kan tycka om dem lite. De passar mycket bra till skaldjur, och några råa, skal-på räkor wokade tillsammans med vitlöken redan från början skulle vara ett utmärkt tillskott.

Nyligen har jag börjat lägga till några skedar tarako eller mentaiko – japansk saltad pollockrom. Flygande fiskrom (tobiko) eller laxrom (ikura) skulle också vara ett bra tillskott, liksom bitar av krabba- eller hummerkött, eller till och med västerländsk kaviar (om du känner dig rodnad).–Kenji López-Alt

Vanliga frågor om vietnamesiska vitlöksnudlar

Vad är ett alternativ till mortel och mortelstöt?

För mjuka ingredienser som vitlöksklyftor, placera din skalade vitlök på en skärbräda och krossa den med botten av en robust kaffemugg eller annat tungt, plattbottnat föremål. En kaffekvarn gör underverk om du har att göra med torra, hårda ingredienser som pepparkorn.

Innehåller ostronsås skaldjur?

Japp, om du inte kan köpa en vegetarisk version. Ostronsås innehåller vanligtvis ostron, vatten, salt, socker, majsstärkelse, vetemjöl och lite färgämnen. Vegetariska versioner finns tillgängliga online och på lokala marknader – och istället för ostron är de gjorda av sojabönor, farinsocker och svamp.

Varför luktar fisksås så illa?

Fisksås är gjord av sardiner som jäses i salt i allt från 3 till 12 månader. Därefter extraheras vätskan som produceras under jäsningsprocessen. Det är fisksås. Det är illaluktande, jäst fisk. Låt inte lukten avskräcka dig – smaken är inte av den här världen, och det gör en enorm skillnad i recept.

Kan jag använda en annan typ av nudlar i det här receptet?

Ja. Vietnamesiska vitlöksnudlar görs ofta med chow mein eller andra asiatiska typer av nudlar.

San Francisco-stil vietnamesiska vitlöksnudlar

En blå och vit skål fylld med vietnamesiska vitlöksnudlar i San Francisco-stil med ett par ätpinnar vilande på sidan av skålen.

Vitlök, pasta och klassiska asiatiska smaker kolliderar i denna enkla, populära asiatiskt inspirerade nudelrätt.

Kenji López-Alt

Prep 15 min

laga mat 15 min

Total 30 min

  • I en 12-tums (30-cm) stekpanna, koka upp 1 1/2 tum (4 cm) vatten på hög värme. Tillsätt pastan, rör om några gånger för att se till att den inte klumpar sig och koka, rör om då och då, tills den bara är blyg för al dente (cirka 2 minuter kortare än den rekommenderade tillagningstiden på förpackningen).

  • Medan nudlarna kokar smälter du smöret i en wok eller kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlöken och koka under omrörning tills den doftar men inte får färg, 2 till 3 minuter. Häll i ostronsås, sojasås och fisksås och rör om. Ta bort från värmen.

    Om du väljer att lägga till räkor, som föreslås i huvudnoten, fräs dem med vitlöken. Detta kan öka tillagningstiden med en eller två minuter.

  • Använd en tång för att överföra den kokta pastan till vitlökssåsen, tillsammans med allt vatten som fastnar. Öka värmen till hög, tillsätt osten i woken och rör om och rör kraftigt tills såsen är krämig och emulgerad, cirka 30 sekunder. (Om såsen ser för vattnig ut, låt den fortsätta att reducera. Om den ser fet ut, stänk lite mer matlagningsvatten i den och låt den emulgera igen.)

  • Rör ner salladslöken, om den används, och servera genast.

Servering: 1delKalorier: 577kcal (29 %)Kolhydrater: 91g (30 %)Protein: 19g (38 %)Fett: 15g (23 %)Mättat fett: 9g (56 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 4gTransfett: 0,5gKolesterol: 35mg (12%)Natrium: 614mg (27 %)Kalium: 344mg (10 %)Fiber: 4g (17 %)Socker: 3g (3%)Vitamin A: 407IU (8%)C-vitamin: 5mg (6 %)Kalcium: 142mg (14 %)Järn: 2mg (11 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 21 juli 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply