Sauterade brysselkål tar plats i siddiskens rampljus eftersom de är så eleganta och lätta att tillaga.
I det här enkla receptet sauteras Bryssel tills det är brunt och slängs sedan med lite vitlök och ett stänk parmesanost om du vill. Så mycket smak på så kort tid!

En lätt tillbehör
Det finns ingen anledning att koka dessa gröna skönheter, det här sauterade brysselkålsreceptet är enkelt!
- Om du har brysselkål har du förmodligen resten av ingredienserna till hands.
- En panna är allt du behöver!
- Brysselkål kan putsas upp till 4 dagar i förväg.
- Rester är bra att lägga till en kyld sallad.

Hur man trimmar brysselkål
Om du aldrig har sett brysselkål växa förut, växer de stickande ut ur en enorm stjälk (typ som taggar på en rosenstam). Använd en vass kniv, skiva över botten av grodden för att ta bort den från stjälken eller helt enkelt bryta av den.
För det mesta i butiken hittar du brysselkål som redan tagits bort från stjälken. Så här förbereder du dem:
- Jag börjar med en snabb sköljning för att ta bort smuts eller skräp på ytan.
- Skär en tunn skiva av den nedre delen av grodden. Ta bort eventuella missfärgade ytterblad.
- För detta recept, skär dem i halvor uppifrån och ned (eller tredjedelar om de råkar vara stora).
Brysselkål kommer att behålla sin form även om de skärs i kvartar, kilar eller mynt på grund av deras tätt packade blad.


Hur man gör sauterade brysselkål
Brysselkål kan ångas, kokas, rostas och naturligtvis sauteras! Dessa sauterade brysselkål är ett superenkelt sätt att laga mat
- Hetta upp olja (eller baconfett om du föredrar det) i en stekpanna. Jag älskar att tillaga dem i en gjutjärnspanna.
- Tillsätt brysselkålen och koka i cirka 15 minuter, rör om då och då tills de är mjuka.
- Flytta brysseln till ena sidan av pannan och tillsätt smör och vitlök. Koka bara tills vitlöken doftar och blanda sedan ihop allt. Strö över parmesanost och servera.
Hollys tips
- Rör inte för mycket, du vill att brysselkålen ska få färg.
- För att koka groddarna lite snabbare, tillsätt 2 matskedar vatten efter att ha tillsatt groddarna i den uppvärmda pannan. Det kommer att hjälpa till att ånga dem lite.
- Tillsätt vitlöken i slutet av tillagningen (sista minuten) så att den inte bränns.
- Ett stänk parmesan är valfritt men gott. Rör ner det precis innan servering.

Receptvarianter
- Byt ut smör och olja mot baconfett.
- Tillsätt en skvätt balsamvinäger eller en skvätt färsk citronsaft innan servering.
- Skippa parmesanosten och tillsätt ett stänk pinjenötter eller mandel och en klick lönnsirap innan servering.
- Hacka några färska örter som timjan eller persilja till servering.
Har du brysselkål?

Stekt brysselkål
Brysselkålen kryddad och fräs tills den är mör-knäck är den perfekta tillbehören för alla måltider!
-
Putsa botten på varje grodd och ta bort eventuella missfärgade blad. Skär brysselkålen på mitten uppifrån och ned (eller tredjedelar om de är stora).
-
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
-
Tillsätt brysselkålen med den platta sidan nedåt om möjligt och koka groddarna i 12-15 minuter eller tills de är mjuka, knapriga, rör om då och då. (Rör inte om för mycket, du vill att de ska bryna och karamellisera på varje sida).
-
Flytta groddarna till ena sidan av stekpannan och tillsätt smör och vitlök. Koka vitlöken tills den doftar, ca 1 minut. Krydda brysselkålen med salt & peppar och blanda med vitlök och smör i pannan.
-
Ta av från värmen och strö över färsk parmesanost om du använder.
Förvara överbliven brysselkål i en lufttät behållare i kylen i 3-4 dagar. Värm upp i en stekpanna på spishällen.
Kalorier: 129 | Kolhydrater: 10g | Protein: 6g | Fett: 8g | Mättat fett: 3g | Kolesterol: 11mg | Natrium: 153mg | Kalium: 441mg | Fiber: 4g | Socker: 2g | Vitamin A: 990IU | C-vitamin: 96,4mg | Kalcium: 122mg | Järn: 1.6mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.



