Svampar … antingen älskar du dem eller så gör du det absolut inte, men dessa lätt vattnas i munnen sauterade svampar kommer att göra älskare av alla! De är jordnära och köttiga med den mest sublima rika smaken.
Hela mitt liv har jag hört min mamma salivera över svamp. Om du nu är en kräsen kan du gissa vad som är en av de lättaste sakerna att hata? Du fattar, svampar. Men hon har varit kär, fyllda svampar, sauterade svampar, karamelliserade svampar… listan fortsätter förmodligen men som mamma till en tonåring är jag för utmattad för att tänka.
Jag är äldre nu, kanske klokare, och svampar kommer in i mitt liv. Dessa saftiga sauterade svampar är fantastiska sidorättserveras över biff, eller ännu bättre, smälla dem på en hamburgare med karamelliserad lök och smält ost!!
Nycklar till de bästa sauterade svamparna
De bästa sauterade svampen har några speciella ingredienser som tar fram det salta umami smak:
- vitt vin – Jag vet att det är synd för många, men vi använder matlagningsvin. Se vårt tips nedan…
- worcestershire – denna stora tid förstärker den jordnära, rika smaken
- Smör – den ultimata karamelliseringsmaskinen, fettet som träffar värmen kommer att göra svampar som vattnas i munnen
Vilka ingredienser behövs för sauterade svampar?
Ingredienslistan är inte lång och att ha färska ingredienser ger dig den bästa smaken. Här är din inköpslista:
- Baby Bella Mushrooms – det här är våra favoritsvampar att steka men du kan använda den du gillar bäst
- Olivolja och smör – kombination av båda fetterna ger den bästa smaken och är drömlaget för sautering
- Timjan – aromater
- Oregano – färsk är bäst
- Vitt vin – djup av smak
- Sojasås – smaksätter, hjälper till att karamellisera
- Worcestershire Sauce – förstärker umamismaken
- Citronsaft – en ljus och fräsch smak
- Kosher salt – eftersom du alltid behöver salt
- Färskmalen peppar – smak
Måtten för varje ingrediens anges i receptkortet nedan.
Hur man steker svamp
Det här är en sådan lätt tillbehör och det tar bara minuter att göra. Här är de grundläggande stegen:
- Rengör svampen (se avsnitt nedan).
- Hacka örterna och ställ åt sidan.
- Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt svampen och rör om ofta.
- DRICKS: Överbelasta inte pannan, annars kommer svampen att puttra och inte karamellisera.
- Tillsätt de hackade örterna och alla resterande ingredienser. Rör bara ibland tills det mesta av vätskan kokar ut. Svamparna kommer att börja bryna och karamellisera.
- DRICKS: Rör inte om för ofta. Man vill att svampen ska sitta och bilda en bra skorpa.
- Stäng av värmen och tillsätt citronsaften. Smaka av med salt.
Instruktioner för att sautera svamp finns i receptkortet i slutet av detta inlägg.
Vad du ska använda istället för vitt vin
En vitvinsersättning är mycket lättare att hitta än du tror. Några alternativ är kycklingbuljong, vit druvjuice (utspädd) eller äppeljuice (utspädd). De kan alla ersätta vinet 1:1.
Matlagning av vitt vin – har en högre natriumhalt vilket betyder att du kommer att vilja använda lite mindre än om du använder vanligt vitt vin. Vice versa, i mina recept kommer jag alltid att använda matlagningsvitt vin så att du kan lägga till lite mer vanligt vin. Jag pratar inte om en tesked eller matsked, jag menar bara ett hårstrån mer eller ett hårstrå mindre.
Vilka är de bästa svamparna att använda?
Vi föredrar att använda baby bella (även kallad cremini) svamp. De är lätta att hitta och prisvärda vanligtvis. Du kan också använda vita knappsvampar, men de har inte så mycket smak.
Andra alternativ inkluderar att hacka upp portobellosvamp i lagom stora bitar eller använda en kombination av flera typer av svamp. Shiitake och ostronsvamp är också fantastiska.
Kan torra örter användas istället för färska?
Du vet att jag vill säga nej eftersom skillnaden i smak är som natt och dag. Jag rekommenderar starkt att använda färska kryddor.
Om du måste använda torkade örter, då är förhållandet 1 matsked färsk = 1 tesked torkad.
Hur man rengör svamp
Var noga med att torka svampar med en torr pappershandduk för att rengöra dem. Tvätta dem inte i vatten. Svampar är som svampar och suger upp vatten. Du vill inte tillföra någon extra fukt.
Hur man serverar sauterade svampar
Det här receptet är en fantastisk fristående tillbehör. Servera dem som en sida med rostad kyckling eller rökt bringa.
De är också läckra ovanpå en hamburgare eller biff, blandade i pasta, soppa eller gryta, eller i en pizza, quesadilla eller omelett. Herregud, jag kunde äta dem i nästan vad som helst. De är också läckra som topping till potatismos eller ris.
Dessa gyllene sauterade svampar är möra och saftiga med en djärv läcker umamismak som kan vara klar på mindre än 15 minuter. Det är en enkel tillbehör som kan lyfta vilken måltid som helst!
Fler svamprecept du kommer att älska:

Sauterade svampar till mamma
Serveringar: 6
- 16 uns Baby Bella svampar skivad
- 1 1/2 Matskedar Olivolja
- 1 1/2 Matskedar Smör
- 3 Matskedar Timjanblad hackad (se not)
- 3 Matskedar Oregano hackad
- 2 Matskedar Vitt vin
- 1 Matsked Soja sås
- 1 Tesked Worcestershire sås
- 1 Matsked Citron juice färsk
- 1/2 teskedar Kosher salt
- Färsk mald peppar
-
Var noga med att torka svampar med en torr pappershandduk för att rengöra dem.
-
Hacka färsk timjan och oregano och ställ åt sidan.
-
Värm smöret och olivoljan på medelhög värme i en stekpanna av rostfritt stål eller gjutjärn. Tillsätt svampen en gång skimrande och koka i 2 minuter, rör om ofta för att hjälpa vätskorna att koka ut.
-
Tillsätt vin, sojasås, worcestershiresås, örter och kosher salt och peppar och koka ytterligare 4 till 5 minuter, rör om då och då, tills det mesta av vätskan kokat ut och svampen är mjuk och börjar bryna och karamellisera något.
-
Stäng av värmen och tillsätt citronsaft och rör om. Smaka av med nypor salt vid behov.
Timjanblad måste tas bort från stjälken. Nyp ihop ena änden och dra dina två fingrar på den andra handen i motsatt riktning mot bladen för att dra bort dem alla från stjälken.
Näringsinnehåll
Sauterade svampar till mamma
Mängd per portion (1 kopp)
Kalorier 90
Kalorier från fett 63
% Dagligt värde*
Fett 7g11 %
Mättat fett 2g13 %
Transfett 1g
Fleromättat fett 1g
Enkelomättat fett 3g
Kolesterol 8 mg3 %
Natrium 402mg17 %
Kalium 413mg12 %
Kolhydrater 6g2 %
Fiber 2g8 %
Socker 2g2 %
Protein 3g6 %
Vitamin A 297 IU6 %
C-vitamin 7mg8 %
Kalcium 71mg7 %
Järn 2 mg11 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.
KOM IHÅG ATT PRENUMERERA PÅ vår GRATIS Oh Sweet Basil NYHETSBREV OCH FÅ ENKLA RECEPT LEVERERADE I DIN INKORDA VARJE DAG!
När du provar ett recept, använd hashtaggen #toppratter.se på INSTAGRAM för en chans att bli med i våra berättelser! FÖLJ ÅH, SÖT BASILKA PÅ FACEBOOK | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER FÖR ALLT VÅRT SENASTE INNEHÅLL, RECEPT OCH BERÄTTELSER.