Schug är en krydda från Mellanöstern som har vissa variationer, beroende på plats och preferenser. En sak som den alltid har gemensamt är att den är kryddig, vitlökig och örtbaserad. Lita på oss, du kommer att vilja duggregna och smeta det på allt.

Schug i en keramikskål, på en träplatta med en sked och garnerad med koriander.

Anpassad från Carrie Morey | Heta små kvällsmat | Harper Horizon, 2021

Denna sås – även stavat zhug, zhoug, s’chug och shough – är en kryddig grön krydda som först skapades av jemenitiska judar som tog sig över Mellanöstern – och så småningom till Charleston. Michael Shemtov från Charleston’s Butcher & Bee visade mig att det serverades som en klick på hummus. Det har varit fascinerande för mina smaklökar och fantasi sedan dess. Den har så många jalapeños i den att jag först inte kunde lista ut hur det någonsin skulle kunna fungera. Men det gör det! –Carrie Morey

Schug Vanliga frågor

Måste schug vara kryddig het?

Även om det ibland kallas mellanöstern varm sås, är schug mer än så. Det finns också så mycket smak från örter, vitlök, citron och spiskummin att du inte behöver den för att bli sprängvarm. Om du gillar värme, lämna alla frön i dina jalapeños. Om du vill fokusera på andra element än bränningen, släng alla synliga vita revben och frön innan du slänger paprikan i matberedaren.

Vad är det bästa sättet att förvara schug?

I en lufttät behållare, i kylen, håller schug upp till 5 dagar. Om du har mycket över, kan du göra det där lilla iskubsknepet för att frysa dem – stoppa en sked i hålen på brickan och frys in. När de är frysta kan du föra över dem i en fryspåse och lämna dem i frysen i upp till 6 månader.

  • I en matberedare försedd med ett stålblad, kombinera jalapeños och vitlök och pulsera tills det är grovt hackat.
  • Tillsätt koriander och persilja och pulsera tills en tjock pasta bildas, 3 till 5 minuter.

  • Tillsätt spiskummin, koriander, kardemumma, citronskal och saft samt salt. Puls att kombinera.

  • Med matberedaren igång, häll i ca 1/2 kopp av olivoljan och blanda väl. Smaka av och smaka av med salt.

  • Ringla långsamt i återstående 1/4 till 1/2 kopp olivolja för att bilda en pestoliknande sås. Schuggen håller sig ett par veckor i en förseglad burk i kylen och kan även frysas.

Servering: 1 serveringKalorier: 59 kcalKolhydrater: 2 gProtein: 1 gFett: 6 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 4 gNatrium: 18 mgKalium: 58 mgFiber: 1 gSocker: 1 gVitamin A: 496 IUC-vitamin: 14 mgKalcium: 14 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Carrie Morey. Foto © 2021 Angie Mosier. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag drogs direkt till detta schug-recept. Jag har lekt med många varianter av pesto och chimichurris genom åren. Örter, vitlök, syra och olivolja är alltid välkomna på min tallrik och kan verkligen lyfta en rätt till nya höjder. Tvisten här är med tillsatsen av jalapeños – värmen ger en ny dimension till såsen, och jag ser verkligen fram emot att para ihop den med olika livsmedel – den första parningen för mig blir ägg på morgonen. Ska bli snyggt senare och para ihop det med lite wagyu-biff till middag.

Jag gillar verkligen denna färska grönsmakande krydda; det är levande med precis rätt mängd värme. Det doftar av sommar och är ganska tilltalande för ögat. Jag serverade detta till grillad kyckling och planerar att toppa grillad lax med den i morgon kväll men möjligheterna är oändliga!

Det kan blandas till en vinägrettbaserad potatissallad, användas som topping för rostade grönsaker eller blandas i en pastasallad. Såsen är också tilltalande för ögat.

Jag har varit beroende av Trader Joes zhoug ett tag nu; det är nästan ingenting jag inte kommer att slänga på. Från grillad skaldjur, kyckling och biff, till en hummuspålägg, till en smörgåspålägg, till ett äggröratillbehör, till att hälla det på tacos, det finns nästan ingenting det inte förbättrar.

Men DENNA schug (zhoug) är mycket bättre än Trader Joe’s. Den är så pigg, ljus och intensivt smaksatt. Det är mycket koriander framåt så om du är en av dessa supersmakare korianderhatare kanske du inte gillar det, men jag äter gärna din portion för jag älskar den!

Yowza. Detta schug-recept var ett språng i tro med tanke på de tio jalapeñosna, och jag tänkte att jag kunde hitta ett sätt att behandla det om det blev för intensivt. Låt mig säga nu, JAG SKULLE INTE ÄNDRA EN SING. Jag döpte lite focaccia i den efter smak och jag kunde inte sluta dunka.

Jag älskar pesto av alla slag, och jag kan inte vänta med att prova denna schug på hamburgare, grillad svärdfisk eller en crudit tallrik. Jag kan bara föreställa mig den kulinariska historien bakom detta recept, och hur många familjer som har delat det vid bordet. Denna schug kommer att vara på regelbunden repris.

Denna schug är en så mångsidig och läcker krydda att du vill sätta den på allt. I en taco, över stekt potatis, över bakad potatis, över stekta grönsaker, tillsammans med kebab, över gryn, över pasta … ni förstår. Låt inte antalet jalapeños avskräcka dig. Med de flesta av dem fröade är denna sås kryddig, men inte särskilt mycket.

Örter, citron och malda kryddor balanserar paprikan perfekt för att göra en komplex, ljus smak som du kan piska upp på några minuter. En anmärkning om ingredienserna – receptet kräver korianderblad. Slösa inte tid på att noggrant separera löv från stjälkar. Korianderstammar är ömma och smakrika, så inkludera dem bara med bladen.

Ursprungligen publicerad 19 oktober 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply