Dessa sesam halloumi pommes frites är en vuxen mellanösternvariant på klassiska friterade mozzarellastavar. De är gjorda med halloumiost som är belagd med kryddat mjöl, stekt tills de är gyllene och serveras med Aleppo-het honungsdippsås. Ja, de är precis lika läckra som de låter.

Flera sesamöverdragna halloumi-frites;  några på ett galler och några på en tallrik, med ett fat och en sked varm honungsdippsås vid sidan av.

Anpassad från Farrah Jalanbo | Den snabba och lättkryddade trevliga kokboken | Page Street Publishing, 2022

Krispiga sesamhalloumi-frites doppad i en Aleppo-peppar–het honungssås…det är vad drömmar är gjorda av. Jag skulle kunna fortsätta och fortsätta om allt jag älskar med den här friterade halloumin: krispigheten från sesamfröna, sältan i osten i kombination med den lätt kryddiga och söta honungen, etc., etc., etc.!–Farrah Jalanbo

☞ Gillar du recept på ostiga mellanmål? Pröva dessa:

Vanliga frågor om Halloumi Fries

Vad är halloumi?

Halloumi är ost! Den har sitt ursprung i Cypern och är vanligtvis gjord av get- eller fårmjölk (eller en kombination av de två), även om komjölksvarianter också finns tillgängliga. Den är mjuk, men lite syrlig. Den har en mycket hög smältpunkt och konsistensen av ostmassa, vilket gör den till det perfekta valet för stekning, grillning eller stekning.

Vad ska jag servera till Halloumi frites?

Om du bara letar efter ett mellanmål är de fantastiska på egen hand. Men de är också underbara som en del av en förrättsbuffé, serverad med dippsåser som tzatziki, muhammara, marinara, ranch eller labneh med za’atar och färsk naan. Vi gillar dem också tillsammans med en fin grekisk sallad eller en stor skål med hemgjord tomatsoppa.

Kan jag göra dessa i air fryer?

Jo det kan du. Våra testare hade framgång med att luftsteka dessa halloumistavar vid 375°F (190°C) i 12 minuter, vända halvvägs igenom.

Kan jag göra dessa i förväg?

Vi rekommenderar det inte. Dessa serveras bäst direkt efter stekning, medan överdraget är knaprigt och osten mjuk.

Sesam Halloumi Fries

Flera sesamöverdragna halloumi-frites;  några på ett galler och några på en tallrik, med ett fat och en sked varm honungsdippsås vid sidan av.

Dessa krispiga halloumiostfrites är ett Mellanösterninspirerat riff på mozzapinnar. De är en lättlagad vegetarisk fingermat som är perfekt att dela med sig av.

Farrah Jalanbo

Prep 10 min

laga mat 15 min

Total 25 min

Till den varma honungsdippsåsen

Gör den varma honungsdippsåsen

  • I en liten kastrull över medelhög värme, kombinera honung, chilipeppar och Aleppopepparflingor och koka upp. Sjud i 5 till 10 minuter. (Ju längre det puttrar, desto kryddigare blir det, så sjudtiden är upp till dig!)

  • Använd en finmaskig sil för att sila ner honungen i en skål och använd den som dippsås till halloumiklyftorna. Den varma honungen kommer att tjockna när den svalnar.

Gör den stekta halloumin

  • Skär varje block av halloumin i åtta klyftor och torka torrt. (Om din halloumi kom i saltlake kan den vara för salt, så att blötlägga i kallt vatten i minst 30 minuter, eller längre om det behövs, hjälper.)

  • Blanda samman mjöl, sesamfrön, sumak, za’atar, oregano, peppar och rökt paprika i en grund skål. Belägg varje klyfta halloumi jämnt i mjölblandningen.

  • I en ytlig stekpanna på medelhög värme, värm 1 tum (2,5 cm) av oljan tills den är väldigt varm. Stek klyftorna på alla sidor tills de är gyllene, totalt 4 till 8 minuter.

  • Lägg över den friterade halloumin på en hushållspappersklädd tallrik och sluka omedelbart.

Servering: 4pinnarKalorier: 871kcal (44 %)Kolhydrater: 88g (29 %)Protein: 31g (62 %)Fett: 47g (72 %)Mättat fett: 24g (150 %)Fleromättat fett: 9gEnkelomättat fett: 11gTransfett: 0,1gNatrium: 1547mg (67 %)Kalium: 220mg (6 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 72g (80 %)Vitamin A: 744IU (15 %)C-vitamin: 49mg (59 %)Kalcium: 1337mg (134 %)Järn: 3mg (17 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 28 september 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply