Hurra för det svenska livet. Idag använde jag mina bär för att göra denna läckra smul paj till våra gäster. Du kan fylla den med alla möjliga godsaker från din trädgård och skogen. Tänk till exempel på rabarber och jordgubbar eller hallon och blåbär. Eftersom pajen inte har en botten finns det ingen risk för blöt botten (jag måste erkänna att jag ofta gör ett tunt lager på botten).
Sverige, smul paj en är en mycket populär efterrätt. Servera den med vispad grädde, lite vaniljsås eller glass.
Smultopping:
- 3 dl mjöl
- 3 dl havre
- 5 msk strösocker
- 200 gr osaltat smör
- 1 tsk kanel
Fyllning:
Ca 3 dl blåbär
1 tsk kanel
1,5 dl strösocker
1 msk potatisstärkelse
Värm ugnen till 200 C/392F
Börja med din klumptopping. Mjuka upp ditt smör. Om du gör din topping för hand, skär smöret i mindre tärningar.
Blanda mjöl, havre, socker och kanel i en skål.
Tillsätt smöret och gnid in smöret i mjölblandningen, eller mixa med en stavmixer tills du får en smulig konsistens.
Blanda först dina bär med potatisstärkelsen, sedan med socker, kanel och socker.
Fördela din mix i en ugnsfast form
Fördela smultoppen över bären så att alla bär täcks.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills ovansidan är mörkt gyllenbrun och krispig. Låt vila en stund innan servering.
1 Comment
Pingback: Pytt I Panna Recept - Swedish Hash {Easy Leftover Meal} - [2022] - Toppratter