Du behöver inte vänta till hösten för att göra den här. smulpaj äpple kommer säkert att bli en av dina favoriter. En härlig efterrätt (eller mellanmål) som du kan njuta av året runt – och klar på ett nafs!

Det svåraste med att förbereda denna goding är att hacka äpplena i (nästan) lika, tunna storlekar.Men när det väl är gjort blandar du allt, lägger upp det på en panna och försöker hålla dig tålmodig i några minuter till.

smulpaj äpple Sammanfattning

Serverar: 4-6

Förberedelse: 10 minuter

Tillagning: 25 minuter

smulpaj äpple Ingredienser

  • 1 kg (2 1/2 lb) ätande äpplen
  • 100-200g (1/2-1 kopp) strösocker (superfint) socker, mängden beror på äppelsort
  • 1 msk mald kanel
  • 60 g (3/4 kopp) ströbröd
  • 60 g (1/4 kopp) kallt smör (du kanske inte behöver allt)

Metod

  1. Värm ugnen till 190C (390F, gas 6, fläkt 175C)
  2. Kärna ur, skala och skiva äpplena.
  3. Kasta äpplen, socker, kanel och ströbröd i en stor skål.
  4. Lägg över äpplena i en stor ugnsform och fördela eventuell överbliven blandning över toppen. Packa ner fyllningen väl för den kommer att sjunka när den är gräddad.
  5. Skiva smöret så tunt som möjligt och lägg det ovanpå äpplena i ett lager (du kanske inte behöver allt smör).
  6. Grädda i 20-25 minuter tills toppen fått en fin toffeebrun färg. Lägg på lite övervärme eller ställ in rätten under grillen i ett par minuter för en fin gyllenbrun topping.

Vaniljsås

300 ml (1 1/4 kopp) vispgrädde

100 g (7 msk) strösocker (superfint).

1 vaniljstång, delad på längden

3 äggulor

Metod

  1. Blanda 250 ml (1 kopp) av grädden med sockret och vaniljstången och låt koka upp under konstant omrörning.
  2. Vispa äggulorna med lite av vaniljkrämsblandningen.
  3. Häll i resten av vaniljgräddblandningen och låt det sjuda försiktigt.
  4. Ta av från värmen, låt svalna och ta sedan bort vaniljstången.
  5. Vispa resterande grädde tills mjuka toppar bildas. Vänd ner i vaniljsåsen precis innan servering.

smulpaj äpple

Tips

– Alla ätäpplen av god kvalitet kan användas för detta recept.

– Bli inte frestad att minska mängden kanel eftersom det fungerar riktigt bra och resultatet blir inte för kanel.

– Om du har en, använd en osthyvel (osthyvel) för att skiva smöret så tunt som möjligt.

– Puddingen är också fin bakad i enskilda rätter och toppad med en kula vaniljglass eller lite clotted cream.

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply