Sked dessa saftiga, söta ugnsrostade tomater över nästan allt som behöver livas upp. Vi älskar dem som tillbehör, slängda med pasta, skeda över fisk och kött och breda ut på rostat bröd. Hoppa till receptet på vitlöksrostade tomater

Vitlöksrostade tomater

Jag använder detta rostade tomatrecept i två scenarier. För det första är det perfekt när jag drunknar i tomater under sommaren. Vi bor nära en fantastisk gård som är specialiserad på arvstomater. Varje gång jag går förbi kan jag inte låta bli att gå in och köpa så många tomater jag orkar bära. Denna vana hos mig leder vanligtvis till ett hus fullt av tomater, vilket leder till flera partier av dessa rostade tomater. För det andra är det här receptet viktigt när vi är sugna på sommartomater, men det är vinter. Detta enkla recept tar matta tomater och förvandlar dem till söt, saftig läckerhet.

En skål med rostade tomater med vitlök.

Hur jag gör snabbrostade tomater

Vissa metoder för att rosta tomater rosta ner tomaterna tills de är nästan godisliknande, vilket tar timmar, och även om det är värt det, har jag sällan tid att göra det. Så istället vänder jag mig till den här snabbare metoden för att rosta tomater. Istället för ett lågt och långsamt tillvägagångssätt höjer vi värmen i ugnen och rostar dem i 20 till 30 minuter.

Vilken tomat som helst fungerar med detta recept. Druv- eller körsbärstomater är perfekta eftersom du inte behöver skära dem. Jag älskar också att slänga i några större sorter som behöver skäras på mitten eller till och med i fjärdedelar för att lägga till lite intresse och juice till pannan.

En bakplåt med tomater slängda med salt, peppar och olivolja.

Vissa recept på rostade tomater låter dig ta bort frön och mitten av större tomater, men det gör jag inte. Jag älskar all juice som sipprar ut ur tomaterna. Den blandas med salt, peppar, olivolja och vitlök i pannan och förvandlas till en himmelsk vätska redo att sugas upp av pasta eller bröd.

Hur man serverar dem

Sked dessa saftiga, söta tomater över nästan allt som behöver livas upp. Här är några av våra favoritsätt att njuta av dem:

 • Prova dem med pasta eller spannmål. Prova att byta ut de färska tomater som krävs i denna zucchininuddelpasta eller denna orzopasta mot rostade tomater (och glöm inte att skeda över några av deras juicer).
 • Skeda på rostat bröd. Dessa tomater är perfekta med en skiva rostat bröd och skivor mozzarella eller på toppen av rostat bröd som sprids med ricottaost.
 • Servera med ricottaost, vanlig grekisk yoghurt eller keso.
 • Lägg till dem i sallader, som den här hemmagjorda Caesarsalladen.
 • Prova dem med ägg. De skulle vara fantastiska med dessa äggröra eller serveras ovanpå en skiva av denna frittata.
Rostade tomater breds ut på en brödskiva

Söta vitlöksrostade tomater

 • PREP
 • LAGA MAT
 • TOTAL

Sked dessa saftiga, söta ugnsrostade tomater över nästan allt som behöver livas upp. Vi älskar dem som tillbehör, slängda med pasta, skeda över fisk och kött och breda ut på rostat bröd.

Serverar 4 till 6 (gör 2 till 3 koppar)

Du kommer behöva

2 till 3 pund färska tomater

6 vitlöksklyftor, skalade

1/3 kopp extra virgin olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

3 till 4 färska timjanstjälkar, valfritt

Vägbeskrivning

 • Förbered tomater
 • Värm ugnen till 450 ° Fahrenheit.

  Körsbärs- eller druvtomater kan lämnas hela. För större tomater, kärna ur och skär dem i halvor, eller om de är väldigt stora, skär dem i fjärdedelar.

  Fördela tomaterna och vitlöksklyftorna på ett bakplåtspapper (se anteckningar för formförslag). Häll över olivoljan och smaka sedan av med 1/2 tsk salt och 1/2 tsk nymalen svartpeppar. Kasta väl. Stoppa några timjankvistar under några av tomaterna.

  Rosta tomaterna tills de mjuknar, spricker och släpper lite av deras juice, 20 till 30 minuter. Vissa tomater kommer att bli karamelliserade och bruna i fläckar. Servera tomaterna med deras juice.

  Rostade tomater håller, täckta i kylen, i upp till fem dagar och kan frysas upp till en månad.

Adam och Joannes tips

 • Eftersom tomater är sura försöker vi hålla oss borta från bakformar i aluminium när vi gör det här receptet. Anodiserad aluminium, keramisk beläggning eller glas är alla bättre alternativ.
 • Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA-databasen för att beräkna ungefärliga värden.

Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se

Näring per portion: Serveringsstorlek 1/4 av receptet / Kalorier 208 / Totalt fett 19,1 g / Mättat fett 2,7 g / Kolesterol 0 mg / Natrium 302,8mg / Kolhydrat 10,3 g / Kostfiber 2,8 g / Totalt socker 6g / Protein 2,3 g

FÖRFATTARE: Adam och Joanne Gallagher

Source link

Rate this post

Leave a Reply