Denna spaghetti med ansjovis och citron är en superenkel, häpnadsväckande snabb, smakspäckad måltid. Och vänd inte upp näsan åt ansjovisen… de lägger till fantastiska umami-undertoner till rätten utan att vara uppenbart fiskiga.

Anpassad från Theo A. Michaels | Konserverad | Ryland Peters & Small, 2021

Jag vet jag vet. Så fort du såg “ansjovis” stängdes en strömbrytare i ditt huvud av. Nej, nada, du kan inte göra mig, du kan inte göra mig. Och till det säger jag: “Våga inte få mig att gå ner dit!” Jag brukade vara en ansjovishatare, men med tiden kom jag att uppskatta – sedan älska – dem. De lägger till många stora bastoner till en maträtt.

Och en så enkel rätt som denna spagetti med ansjovis och citron behöver stora smaker. Citronen ger detta en ljushet som balanserar ansjovisen. De röda paprikaflingorna ger den värme. Nu, med allt det där givandet, ger du inte rätten en chans?–David Leite

Vanliga frågor om spagetti med ansjovis och citron

Vad gör ansjovis för en maträtt?

Antingen älskar du dem eller hatar dem. Oavsett, ansjovis värderas runt om i världen för sin salta smak och otroliga mångsidighet. Eftersom du lätt kan krossa dem till en pasta, kan ansjovis röras ut i dressingar (tänk Caesar), dips (tänk min Green Olive Dip) och såser, som den här eller vår enkla pasta med ansjovis och lök.

De lånar ut en salt, lite bite salt, köttig umamibomb av smak till en maträtt. Jag lovar att du inte kommer att tycka att denna pasta är alltför fiskig, utan bara lockande.

Hur gör jag det stekta ströbrödet?

Lätt. Riv bara en stor bit rustikt bröd i bitar. Pulsera dem i en matberedare tills du har grova smulor. Häll smulorna i en stekpanna och koka på medelhög värme för att torka ut dem och sedan ringla över 2 till 4 matskedar olivolja (beroende på hur mycket bröd du använde). Koka under konstant omrörning tills de är gyllene, cirka 5 minuter. Krydda omedelbart med koshersalt och nymalen svartpeppar. Brödsmulorna kan göras 1 dag i förväg. Förvara lufttätt i rumstemperatur.

  • Koka upp en stor kastrull med vatten och smaka av med salt. Tillsätt spaghettin och koka tills al dente enligt anvisningarna på förpackningen.

  • Under tiden, i en stor stekpanna på medelhög värme, kombinera ansjovisen och deras olja, extra virgin olivoljan och vitlöken. Koka försiktigt, stick då och då, tills ansjovisen har lösts upp och vitlöken är aromatisk, men inte bränd, cirka 3 minuter.
  • Pressa i citronsaften och tillsätt den hackade persiljan och rör om så att den blandas. Ta av från värmen tills pastan är kokt.

  • När pastan är färdig, använd en tång för att dra pastan från kastrullen till ansjovispannan, låt lite av det saltade kokvattnet gå in med det.
  • Sätt pannan på låg värme och dra spaghettin upp och ner i pannan för att absorbera smakerna och hjälpa till att emulgera oljorna med stärkelsen från matlagningsvätskan.

  • Krydda med nymald svartpeppar och en nypa rödpepparflingor och avsluta med några riv citronskal. Servera med rustikt bröd vid sidan om, om så önskas.

Servering: 1 serveringKalorier: 390 kcalKolhydrater: 67 gProtein: 12 gFett: 8 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 5 gKolesterol: 1 mgNatrium: 1179 mgKalium: 243 mgFiber: 4 gSocker: 3 gVitamin A: 77 IUC-vitamin: 16 mgKalcium: 32 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Theo A. Michaels. Foto © 2021 Mowie Kay. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det här receptet på spagetti med ansjovis och citron kommer tillsammans med ett minimum av krångel och resulterar i en underbart umamispäckad pastamåltid. Jag vet att nästa gång kommer jag att lägga till några rostade ströbröd på toppen, kanske lägga till ansjovis också, för att ge lite textur med samma smakprofil som pastan. Vi serverade detta med några stekta pilgrimsmusslor vid sidan av. Det är definitivt en rätt som vi kommer att göra igen.

Ansjovis. Vitlök. Citron. Wow! Vad är inte att gilla med denna spagetti med ansjovis och citron som går ihop så snabbt och fyller med en massa smak? Jag använde linguine, en näve persilja och ett riv av pecorino över toppen när jag serverade detta. Och lite svartpeppar. Min mans kommentar var “mer ansjovis!”

Jag gjorde den en andra gång med en purjolök jag hade i kylen, och jag kan tänka mig att använda broccoli eller till och med druvtomater. Som jag alltid gör ökade jag vitlöken till 6 klyftor från de 3 i receptet. Vad kan jag säga, jag är ett vitlökshuvud! Detta kan till och med vara ett mellanmål när jag kommer hem från jobbet. Det här är den bästa pastan jag testat hittills.

Denna spaghetti med ansjovis och citron är ett perfekt recept för en snabb och läcker middag för två på vardagskvällen. Smaken är perfekt, citronsaften balanserade den starka ansjovissmaken. Väldigt lättlagad, bara koka vatten till pastan, under tiden sautera resterande ingredienser. Utmärkt i smak och konsistens.

När du inte har planerat middag och bara behöver slänga ihop något så passar den här rätten. Den kan göras av ingredienser som du har till hands för en snabb middag. Ansjovisen smälter in i oljan och gör tillsammans med citronen en härlig kryddig citronsås. Ansjovisen är inte uttalad i smaken. Det är mer en citronsmak med en bakgrundssalt smak från ansjovisen.

Jag gjorde det här två gånger. Första gången verkade det inte finnas tillräckligt med sås till nudlarna och jag tänkte att det kunde vara bättre. Vi lär oss alltid att koka pasta i mycket vatten. Men i det här fallet tror jag less is more. Andra gången jag gjorde den använde jag mycket mindre vatten än vad jag vanligtvis skulle använda för 11,5 uns pasta (jag använde cirka 4 koppar vatten). Detta gjorde att pastavattnet blev mycket mer stärkelsehaltigt. När man tillsatte pastan till ansjovis- och citronblandningen hjälpte det stärkelsehaltiga pastavattnet verkligen till att täcka nudlarna och göra det mycket mer tillfredsställande. Jag tillsatte också citronskal och nypa rödpepparflingor i ansjovisblandningen tillsammans med citronsaften. Detta gjorde att smakerna av zest och röd paprika kunde införlivas i såsen.

Ursprungligen publicerad 5 januari 2022Source link

Rate this post

Leave a Reply