Stekt spatchcock kyckling kräver en teknik där du tar bort ryggraden och lägger fågeln platt, så att du kan tillaga den på kortare tid. En smaksättning av smör, vitlök, citron, vitt vin och örter ger din saftiga kyckling en ljus finish.

En spacklad stekt kyckling i en stekpanna av metall med en halv citron och lite färsk persilja.

Anpassad från Beth Dooley | Det fleråriga köket | University of Minnesota Press, 2021

Med väldigt lite uppmärksamhet lagar denna kyckling praktiskt taget sig själv. Sedan, när alla vandrar in i köket och undrar vad som luktar så gott, är det dags att äta.–Beth Dooley


Varför våra testare älskade detta

Våra recepttestare slukade detta, och det är inte konstigt varför. De älskade det minimala förarbetet och den saftiga, ömt tillagade kycklingen. Patty Fabian var mycket imponerad av att “det här var ett otroligt enkelt recept att följa, och att spetsa kycklingen verkligen gör det möjligt att rosta snabbare och jämnt hela tiden.”

Rosemary Wynn beskriver det som “det perfekta receptet på stekt kyckling.”

Anteckningar om ingredienser

Ingredienser för spatchcockstek kyckling - kyckling, vin, smör, citron, vitlök, persilja och timjan.
 • Hel kyckling–En fågel på 3 till 5 pund är perfekt för receptet. Du behöver inte inälvorna eller kråsen. Frys in dem och dra sedan ut dem när du gör kycklingfond eller kycklingsås.
 • Osaltat smör–Om du använder saltat smör, använd en lättare hand när du kryddar kycklingen för att undvika översaltning.
 • Torrt vitt vin–Undvik söta viner eftersom de gör såsen för söt. Använd en Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio här för bästa resultat. Testarna fann att det överblivna vinet också passade bra med den färdiga rätten.

Hur man gör detta recept

 1. Värm ugnen till 450°F. Lägg kycklingbröstet nedåt på en skärbräda.
En person som skär ryggraden från en kyckling och en spacklad kyckling med ryggraden borttagen.
 1. Använd en fjäderfäsax och klipp längs båda sidor av ryggraden och ta bort den från kycklingen.
 2. Vänd på kycklingen så att bröstet är uppe. Använd hälen på handen för att bestämt trycka ner bröstbenet på kycklingen tills du hör att det spricker. Kycklingen ska ligga platt med benen utspridda på vardera sidan.
En person som breder ut smör under huden på en spacklad kyckling och en spacklad kyckling med smör på.
 1. Lägg kycklingen i en långpanna. Använd händerna för att fördela hälften av smöret, persiljan och timjan under skinnet på kycklingbrösten.
 2. Gnid in resten av smöret över hela utsidan av kycklingen. Krydda med salt och peppar.
Vitt vin hälls i en långpanna med en spacklad kyckling täckt med smör i.
 1. Stoppa vitlöken under kycklingen, pressa sedan över en halv citron. Häll vinet i långpannan.
 2. Stek kycklingen i 20 minuter, blanda sedan med pannsaften.
 3. Sänk ugnstemperaturen till 325°F och fortsätt att steka, tråckla då och då tills kycklingen är tillagad till en innertemperatur på 165°F. Pressa över resten av citronen och låt stå i 5 till 10 minuter innan du skär den.

Vanliga frågor om recept

Vad är fördelen med spatchcocking?

Om att lära sig den här tekniken verkar vara en gimmick, hör av mig – det är det definitivt inte. Det är otroligt enkelt och gör verkligen skillnad.

Fjäderfän som har blivit spatchcocked (eller butterflyed) lagas 25 % snabbare, vilket borde vara den enda anledningen till att du behöver. Snabbare mat?

Men du kommer också att få en jämnare stekt fågel eftersom brösten och låren tillagas samtidigt, så att ingenting torkar ut. Slutligen, om du älskar krispigt kycklingskinn, kommer du att få en hel kyckling värd eftersom ingenting är instoppat under.

Ett sista förslag – om du vill prova men inte är såld på att göra slaktbitarna själv, kommer vilken anständig slaktdisk som helst att göra det åt dig.

Kan jag använda den här metoden för kalkon?

Definitivt. En spatchcocked kalkon kommer att ta längre tid att tillaga än en kyckling, men det kommer fortfarande att gå mycket snabbare än att steka en kalkon.

Hur lång tid tar det att tillaga en spatchcock-kyckling i ugnen?

Den totala tillagningstiden beror på storleken på din fågel, men du kan förvänta dig en total tillagningstid på 50 till 75 minuter.

Hjälpfulla tips

 • Efter att ha spacklat kycklingen, spara ryggraden för att göra slow cooker-kycklingfond.
 • Om du är bråkig med att hantera rå kyckling, ta på dig ett par engångshandskar för att smörja in smöret under och över huden.
 • Om din kyckling brynar för snabbt under stekning, täck den löst med aluminiumfolie.
 • För att göra en sås till din stekta kyckling, sila pannsaften i en måttbägare och skumma bort eventuellt fett. Servera de återstående juicerna vid sidan om eller ringla över den kokta kycklingen.
Ett stekt kycklingben på en vit tallrik med ärtor, timjan och vitlök.

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Spatchcock stekt kyckling

En spacklad stekt kyckling i en stekpanna av metall med en halv citron och lite färsk persilja.

Nyckeln till en fantastisk stekt kyckling är förstås en god kyckling. Leta efter en större fågel (aka roaster) som har fötts upp på bete. Spatchcock-metoden för att steka kyckling ger en fågel som är jämnt tillagad, gyllene och saftig.

Prep 20 minuter

kock 1 timme

Total 1 timme 20 minuter

 • Värm ugnen till 450ºF (232ºC).

 • Lägg kycklingbröstet nedåt på en skärbräda. Använd en fjäderfäsax, klipp längs båda sidor av ryggraden och ta bort ryggraden (spara den till lager). Vänd kycklingbröstsidan upp och öppna den skurna undersidan av kycklingen som en bok. Tryck hårt mot bröstbenet tills det spricker.
 • Lägg kycklingen i en långpanna med skinnsidan uppåt. Lyft försiktigt upp skinnet runt bröstet och lägg i hälften av det mjukade smöret samt hackad persilja och timjan. Gnid in resterande smör över utsidan av kycklingen. Krydda kycklingen med salt och peppar.
 • Stoppa vitlöksklyftorna under kycklingen, pressa hälften av en citron över kycklingen. Tillsätt vinet i långpannan.

 • Rosta kycklingen utan lock i 20 minuter. Pensla kycklingen med pannsaften. Sänk värmen till 325ºF (163°C) och fortsätt att steka, tråckla var 15:e minut, tills låret vickar lätt, safterna blir klara och en kötttermometer i den tjockaste delen registrerar 165ºF (74°C), 35 till 50 minuter.
 • Pressa den återstående citronhalvan över kycklingen och låt stå 5 till 10 minuter innan du skär den.

  1. Rädda ryggraden –Efter att ha spacklat kycklingen, spara ryggraden för att göra slow cooker-kycklingfond.
  1. Använd handskar-Om du är bråkig med att hantera rå kyckling, ta på dig engångshandskar för att smörja in smöret under och över huden.
  1. Täck kycklingen –Om din kyckling brynar för snabbt under stekning, täck den löst med aluminiumfolie.
  1. Gör en sås –För att göra en sås till din stekta kyckling, sila pannsaften i en måttbägare och skumma bort eventuellt fett. Servera de återstående juicerna vid sidan om eller ringla över den kokta kycklingen.

Servering: 1delKalorier: 338kcal (17 %)Kolhydrater: 5g (2 %)Protein: 7g (14%)Fett: 28g (43 %)Mättat fett: 16g (100 %)Transfett: 1gKolesterol: 86mg (29 %)Natrium: 33mg (1 %)Kalium: 186mg (5 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 1g (1 %)Vitamin A: 1189IU (24%)C-vitamin: 19mg (23 %)Kalcium: 43mg (4 %)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Recept © 2021 Beth Dooley. Foton © 2021 Angie Zoobkoff. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.


Source link
Rate this post

Leave a Reply