Spicy eggs in hell, från Nigella Lawson, är en perfekt solomåltid när du känner dig som Dantes inferno. Snabbrätten med tomatsås, vitlök, varm sås, rödpepparflingor och parmesan kommer garanterat att pigga upp dig. Den kan också fördubblas eller fyrdubblas för att mata mer än bara din egen gapande maw.

Jag känner att jag borde ta upp detta recepts namn, men jag har inget avgörande att erbjuda dig. Värmen från den röda paprikan och den röda tomaten kan troligen ha lett till att detta kallas uova i inferno snarare än i Purgatorio. [Editor’s Note: Uh, that means purgatory. Eggs in purgatory, given the recipe’s rather fire-and-brimstone-esque look.] Skärselden är platsen där de som dör i ett tillstånd av nåd men inte är redo för uppstigning till himlen måste vänta, i ett långmodigt limbo. Detta, jag uppskattar, är en förenklad kategorisering, men snälla: jag skriver en introduktion till ett recept, här, inte ett doktrinhistoriskt verk. Dessutom, att jag inte är katolik, allt jag vet om skärselden lärde jag mig av att läsa Dante. Så jag gillade särskilt den hoppfulla litterära tillskrivningen, som antyder att nämnda skål med gyllene äggulor som stiger upp ur parmesan-disiga kryddiga tomater kan vara en referens till att Dantes hade nått skärselden i gryningen och senare hyllade den frammarschande solen som “kinderna på vackra Aurora” . . . förvandlas till orange.” Ja, jag vet, jag skulle inte driva det för långt heller, men man kan inte klandra en person för att ha försökt.

Låt oss lägga frågor om tillskrivning och nyckfulla teorier åt sidan, för vi har rättens rena och njutbara kroppslighet att ta hänsyn till. Nu har jag normalt sett en nästan hysteriskt oflexibel regel om inte-rött-med-ägg: jag orkar inte se så mycket som en klick ketchup eller stekt tomat nära (låt vara blandat med) ett ägg på någons tallrik. Men dessa utmanar och slår sönder mina tidigare stela fördomar.–Nigella Lawson

Vanliga frågor om kryddiga ägg i helvetet

Hur kan jag göra detta recept för mer än en person?

När det gäller själva matlagningen, om du använder en liten gjutjärnspanna, bara 7 tum i diameter, finns det egentligen bara plats för 1 ägg; men i allmänhet brukar en liten stekpanna komma in med en diameter på cirka 8 tum, i vilket fall du lätt får plats med 2 ägg. Eller så kan du alltid göra 1 ägg och släppa äggulan från det andra ägget på vitan av det första… Hur som helst, det här är så enkelt och snabbt att göra, du kan hitta tid att prassla det till frukost, brunch, lunch, kvällsmat , eller ett mellanmål sent på kvällen, vilket tillstånd du än befinner dig i. Om ensamfrälsning förvandlas till brunch för ett rum fullt av människor, använd uppenbarligen en större panna, och 2 burkar tomater skulle ge tillräckligt med vätska – om det finns plats i pannan – för upp till 8 ägg.

Vad är fördelen med att knäcka äggen till en ramekin först?

Även ett proffs som Nigella vet att det inte finns något värre än att knäcka ett ägg i din maträtt och ta reda på att det inte är perfekt. Förutom att kunna se om det finns fragment av skal, kan du också vara säker på att dina ägg är i bra form – färska, utan brister. Och att glida ut ett ägg ur ett trasigt skal ökar bara chansen att äggulan går sönder.

Vad är skillnaden mellan ägg i skärselden, shakshuka och huevos rancheros?

Det här receptet på Spicy Eggs in Hell är i grunden ett riff på ägg i skärselden, en syditaliensk basvara. Subtila varianter görs runt om i världen. Shakshuka, en Mellanösternversion, innehåller hackad paprika och massor av kryddor som harissa, spiskummin och citron. Huevos rancheros, från Mexiko, använder salsa i stället för tomatsås och är laddad med koriander, avokado, frysta bönor och varma tortillas.

  • Häll olivoljan i en stekpannatillsätt sedan vitlöken, strö i rödpepparflingorna och värm stekpannan över medium under omrörningi 1 minut.
  • Häll i tomaterna, rör ner saltet och låt det bubbla.

  • Knäck 1 ägg i taget i en liten form och plocka ut eventuella skalfragment innan du lägger ner det i tomatblandningen. Strö parmesan över äggvitorna, låt äggulorna vara exponerade om du gillar dem rinnande eller skeda tomatsåsen helt över äggen om du gillar att dina gulor är hårdkokta. (Omvänt, om du är besatt av att äggvitan ska stelna, kanske du kan strö äggulorna med parmesan, eftersom det är svårt att avgöra när de är täckta med ost.) Täck stekpannan delvis med ett lock. Låt tomatsåsen bubbla i cirka 5 minuter, då bör vitan stelna men äggulan, om den lämnas utan lock, fortfarande rinnig. Håll ett öga på äggen, eftersom tajmingen varierar något.
  • Ta bort kastrullen från värmen och servera, om så önskas, överströad med lite (eller mycket) mer parmesan och lite chiliolja eller varm sås, och tillsammans med bröd för dunkning, om så önskas.

Servering: 1 delKalorier: 315 kcalKolhydrater: 2 gProtein: 17 gFett: 26 gMättat fett: 7 gFleromättat fett: 4 gEnkelomättat fett: 15 gTransfett: 1 gKolesterol: 381 mgNatrium: 1464 mgKalium: 172 mgFiber: 1 gSocker: 1 gVitamin A: 774 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 173 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2013 Nigella Lawson. Foto © 2013 Petrina Tinslay. Alla rättigheter förbehållna.

Recensioner av recepttestare

Vill du veta vad jag älskar mest med den här rätten? Det är en av dem som vid första beskrivningen (och till och med första anblicken) överväldigar totalt, men i slutändan är en skenande hit så lätt att få att du kan göra det med ögonbindel. När jag först berättade för barnen att vi åt Spicy Eggs in Hell till middag och sedan förklarade för dem vad rätten innehöll, möttes jag med ett allvarligt rullande med ögonen och en allmän avsky. “Varför kan vi inte bara ha ägg som vanliga människor?” Usch.

Jag tyckte faktiskt att den färdiga måltiden i pannan var ganska vacker – de knallgula äggulorna tittade upp från sin bädd av tomatsås – men om deras hån var någon indikation så var mina inhemska matkritiker inte alls lika imponerade. Vi diskade upp vår som fingermat, skedade ett ägg och en sås på grillade bitar av rustikt bröd som vi hade målat med vitlöksolja. En tugga i och det fanns inte en kritiker kvar vid bordet. Faktum är att ett lopp följde för att se vem som kunde vara först med att ta sig till de sista äggen i pannan.

Och det kunde inte vara lättare. Den enkla tomatsåsen går ihop på några minuter, och enligt receptet var äggen perfekt tillagade med rinnande gulor på 5 minuter. Vi fördubblade såsingredienserna för att få plats med de 8 äggen, och förhållandet verkade perfekt. Var noga med att först bryta äggen i små individuella ramekins eller förberedelser för att tillåta snabb, skalfri hällning i såsen. Tillsatsen av olika örter eller kryddor skulle kunna berika såsen, men det var ganska gott som skrivet, så sådana ansträngningar bör ses som helt valfria. Önskar att jag gjorde mer!

Denna kryddiga ägg i helvetet är en fin snurr på min favorit, ägg i salsa. Det är verkligen den perfekta måltiden för 1 eller 2 i en hast. Jag gillade smaken av konserverade tomater och färsk vitlök, och genom att använda de röda paprikaflingorna kunde jag kontrollera värmen.

Jag använde en liten 7-tums gjutjärnspanna och de 14 unsen tomater fyllde den till hälften. När jag lade till äggen och strödde på parmesanosten var pannan ganska full. Jag var tvungen att koka allt på låg kokande så att det inte skulle bubbla över. Så sammantaget tog det närmare 20 minuter från start till mål med att vara på den försiktiga sidan. Äggen var perfekt gjorda med rinnande gulor och vitan stelnade. Parmesanosten blandas in i tomaterna under tillagningen. Med ytterligare ett stänk parmesan att servera var det en perfekt måltid för en hektisk lördag.

När jag gör den här igen tror jag att lite basilika strös över skulle göra detta perfekt. Jag antar att jag har en ny favorit.

Det här receptet kunde inte ha varit enklare eller godare. Den matade 2 personer till middag (tillsammans med bröd, sallad och en kronärtskocka), men den kunde lätt piskas ihop för 1 person. Som receptet säger tar det egentligen bara 15 minuter, och jag hade varenda ingrediens till hands. När det gäller tajmingen tyckte jag att man kunde puttra tomaterna lite längre om man använde krossade tomater istället för hackade. Jag gillade att köpa mig själv som ökade flexibiliteten och jag tror att substitution och längre sjudning resulterade i en mer smakrik och, ja, saucy sås. Inte nödvändigt, men trevligt att ha som tillval.

Jag rekommenderar också att du använder 2 vitlöksklyftor istället för bara 1, eftersom utan den där extra stansen är jag inte säker på att receptet garanterar sin “helvete” titel. Istället för att knäcka ägget direkt i pannan, föreslår jag att du knäcker det i en liten skål och sedan försiktigt häller ägget i en liten brunn i såsen. Detta ger dig mer kontroll och eliminerar risken för att eventuella skal hittar in i din middag.

I receptet står det att pochera äggen i 5 minuter. Det fungerade perfekt för min smak, men äggulorna hade börjat stelna lite. De var gyllene och osiga i mitten, men något fasta runt kanterna. Det är precis så jag gillar dem, men jag tror att de flesta skulle föredra en lite rinnigare center. Kanske börja kolla efter 3 till 4 minuter. Duggregn chiliolja på slutet var vacker och gav en fin punch. Jag ställde den varma pannan mitt på bordet med massor av gott, knaprigt bröd för att suga upp såsen.

Det här var ganska bra, även om jag skulle vilja lägga till lite mer chiliflakes eftersom jag tycker om kryddiga saker. Det här var utsökt med surdegstoast att doppa i tomaten. Jag använde valfri extra parmesan och chiliolja och båda tillsatte fantastisk smak.

Spicy Eggs in Hell är en perfekt snabb och enkel frukost, lunch eller middag, precis som författaren säger. Jag tror att en burk tomater lätt skulle mata 2 personer även om det fanns tillräckligt med plats för 4 ägg.

Det här receptet är så enkelt att det praktiskt taget gör sig själv. Så länge du kan använda en konservöppnare och knäcka ett ägg, är du säker på en brunch eller middag full av smak. Brödet för att soppa upp vätskan är verkligen inte valfritt.

Ett varmt och mättande frukost-, brunch- eller lunchalternativ för 1 eller flera. Den här rätten är bäst tillsammans med ett riktigt gott bröd, men med tanke på dess användning av skafferihäftklamrar, tveka inte att göra den även om dina brödalternativ är begränsade. Smakrika, milt kryddiga och snabba att vispa ihop, dessa kryddiga ägg i helvetet är rejäla och passar perfekt för en kall morgon.

Ursprungligen publicerad 4 juni 2013

Source link

Rate this post

Leave a Reply