Sriracha och citronspaghetti med chile pangrattato nickar till både det italienska och sydostasiatiska köket. Det kombinerases pasta, vitlök, citron och pangrattato med den älskade smaken av Sriracha varm sås, tillsats av värme, mer vitlök och en vinägerbit.

Anpassad från Ed Smith | Längtar efter | Quadrille, 2021

Korsbefruktning av kök är kanske inte i allas smak. Men denna härva av klassisk italiensk chile-, citron- och vitlöksspaghetti med pangrattato, kraftdriven av sydostasiatiska Sriracha, fungerar bra. Faktum är att tillägget av en förgjord, mer varm sås är ett otroligt effektivt sätt att lägga pasta och ströbröd i lager. Inte bara med värme, utan med en söt, vitlökig, klibbig tang som varken färsk eller torkad chili kan lägga till på egen hand. Det är ett utmärkt sätt att snabbt släcka ett värmebegär.–Ed Smith

VAD ÄR LC HUMP DAY PASTA?

Vi är glada att du frågade. LC Hump Day Pasta (#LCHumpDayPasta) är något som vi har lagat för att hjälpa dig den kväll i veckan som du känner minst för att laga mat. Onsdagen var traditionellt sett Prince Spaghetti Day (för er som är gamla nog att minnas). Vi har förnyat och uppdaterat det till Hump Day och inkluderat alla typer av pasta som finns.

VAD ÄR PANGRATTATO?

Menande rivet bröd på italienska är det i princip vad det är, förutom…SÅ. MYCKET. BÄTTRE. Liksom ströbröd med en uppgradering, används det ofta som en stand-in för parmesan när du inte har någon, av någon anledning (det är känt som Poor Man’s Parmesan av en anledning). Du kan gå från brödsmulor till nästan krutongstorlek, allt fungerar. Krispigt stekt bröd är smaksatt med vad du vill och sedan strös ovanpå din pasta förstärker det mer än du kan föreställa dig. Pangrattato är ett enkelt och billigt sätt att lägga till textur och ytterligare ett lager av smak till vad du än lagar – de är fantastiska på sallader, ägg, pasta eller sauterade grönsaker. Så vi säger göra extra.

HUR HET ÄR SRIRACHA-SÅS?

Som en relativt viktig sida: din Sriracha kan vara hetare än Ed Smiths. (Han använder Flying Goose eller Tabasco-versionen.) Och visst kan din tolerans mot chile också skilja sig åt. Generellt sett kommer Sriracha in på 1 000-2 500 Scoville Heat Units. I jämförelse är Tabasco-sås 2 500-5 000 SHU och en habanero-peppar toppar vanligtvis på 350 000 SHU. Så pröva dessa mängder, men kanske notera om du behöver mer eller mindre eld nästa gång.

För chile pangrattato

Gör chilen pangrattato

 • Riv isär brödet, inklusive skorpan, i nagelstora bitar.

 • I en liten tjockbottnad stekpanna på medelvärme, värm oljan. Tillsätt ströbrödet och stek tills de blir gyllene i kanterna, 4 till 6 minuter.

  ☞ TESTERTIPS: Låt din köksfläkt gå innan du lägger till Sriracha i stekpannan. Detta hjälper dig att undvika att andas in chiliångor.

 • Rör ner vitlöken och koka i 20 sekunder. Innan vitlöken blir brun, tillsätt Sriracha. Koka i 30 sekunder under omrörning, tillsätt sedan chiliflakes och strö rejält med salt. Koka tills smulorna är rostiga i färgen, skarpa men fortfarande studsiga, 30 till 60 sekunder. Ta av från värmen och häll upp på en tallrik.

Gör pastan

 • I en stor gryta av saltat kokande vatten, koka spagetti enligt anvisningarna på förpackningen.
 • I en bred tjockbottnad kastrull på medelhög värme, värm oljan. Tillsätt vitlökskivorna och låt bli genomvarma, för att mjukna och smaksätta oljan, tills den mjuknat, 4 till 6 minuter.
 • Tillsätt persiljestjälkarna och koka i 1 minut. Tillsätt Sriracha och ta bort från värmen. Skaka kastrullen för att blanda den heta såsen och oljan. Efter 30 sekunder, pressa i citronsaften.

 • När spaghettin är kokt, låt rinna av, reservera matlagningsvätskan. Häll pastan i kastrullen med blandningen av vitlök, persilja och sriracha.
 • Sätt tillbaka kastrullen med spaghettiblandningen på spisen och sätt på låg värme. Tillsätt tre eller fyra matskedar matlagningsvätska och blanda pastan genom såsen. Rör ner persiljebladen och ta av från värmen.

 • Dela mellan två serveringsfat eller skålar, toppa med chili pangrattato och servera omedelbart.

Servering: 1 serveringKalorier: 824 kcalKolhydrater: 90 gProtein: 16 gFett: 45 gMättat fett: 6 gFleromättat fett: 6 gEnkelomättat fett: 31 gTransfett: 1 gNatrium: 372 mgKalium: 400 mgFiber: 5 gSocker: 5 gVitamin A: 1505 IUC-vitamin: 27 mgKalcium: 90 mgJärn: 4 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Ed Smith. Foto © 2021 Sam Harris. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Så fort det här receptet på Sriracha och citronspagetti dök upp i min inkorg visste jag att jag var tvungen att göra det till middag. DEN NATTEN! Det enda problemet var att jag inte hade någon Sriracha. Men jag hade en flaska av min nya favoritkrydda, kalabrisk chilesås, som har en mycket liknande smakprofil. Så självklart gjorde jag det två gånger. En gång med den kalabriska såsen och sedan igen med Sriracha när jag köpte några. Båda var enastående, med Sriracha som hade lite mer vinäger.

En oval tallrik fylld med Sriracha och citronspaghetti med Chile pangrattato, toppad med krispigt bröd, persilja, chiliflakes och 2 citronklyftor vid sidan om.

Pangrattato var lysande och jag kommer att göra denna, om och om igen, för att använda på andra sätt, faktiskt, jag svepte några av krutongerna till Caesarsalladen som jag gjorde för att passa till den. Det var inte för kryddigt för mig, men jag var för kyckling för att lägga till ytterligare chiliflakes. Men PROTIPS: Se till att du står tillbaka från spisen och/eller har fläkten på när du lägger till Sriracha till brödsmulorna annars KOMMER du att andas in chiliångor!

När det gäller pastaberedningen så förbereder jag vanligtvis saker i förväg och börjar sedan koka pasta. Men den här rätten är så lätt att jag självsäkert tappade pastan i vattnet med vetskapen om att jag kunde slutföra alla förberedelser när pastan var klar. Det enda jag vill tillägga är att man enkelt skulle kunna dubbla persiljan och vitlöken, vilket jag gjorde på mitt andra försök, för en mer robust smak.

Jag serverade detta med ryggbiff och Caesarsallad, toppad med överbliven pangratto. Den här rätten serverar två eller kan vara en fantastisk tillbehör som serverar tre till fyra matgäster. Vi två konsumerade varje bit och krispigt brödsmula och svepte med fingrarna genom poolen av chileolja som fanns kvar på tallriken för att få i oss varje droppe.

Heliga hinkar, den här Sriracha- och citronspaghettin är het, men den är jävligt god. Om du är en älskare av pasta och kryddor kommer den här rätten att kontrollera alla dina lådor. En liten klick grädde i slutet (istället för pastavattnet) skulle mildra det om du är rädd för värmen. Och naturligtvis kan du minska mängden Sriracha för att tämja den, men rätten erbjuder mer än bara värmen.

En vit skål fylld med Sriracha och citronspaghetti med Chile pangrattato, toppad med krispigt bröd och persilja.

Balansen av smaker med vitlök, citron och värme är perfekt. Pangrattato var bara ett härligt, smörigt, krispigt element som avslutade rätten till perfektion. Ta en kall öl och den största pastaskålen du kan hitta (och kanske en extra servett för att torka svetten från pannan), du kommer inte att ångra dig. Det här är det bästa receptet jag testat på ganska länge. Skål!

Ursprungligen publicerad 18 augusti 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply