Dessa rostade citronkycklinglår görs genom att steka lår med ben i pannan tills de är gyllene och sedan rosta dem i en färsk och konserverad citronsås med soja, vitlök och timjan.

Nio stekta citronkycklinglår i en rund holländsk ugn med citronskivor instuckna mellan dem.

En gång, två gånger, tre gånger en dam… oj, förlåt, det var The Commodores, inte Gordon Ramsey. Men vi måste säga att vi nynnar en melodi över hans recept på citronstekt kycklinglår som drar på dubbelt så mycket citron som vanligt tillsammans med lite sojasås och honung. Visst imponerande hur enkla ingredienser frammanar komplex smak.–David Leite


Varför våra testare älskade detta

Våra testare var eniga i sin kärlek till kombinationen av färsk och konserverad citron som används i detta recept, och beskrev smakbalansen som “komplex”, “välbalanserad”, och “rik och skiktad.”

Joanna Burnett gick med i sin kommentar, “Kombinationen av färsk citron och konserverad citron gav en riktigt fin bitter citronsmak balanseras av honung och sojasås. Detta är ett definitivt recept för att göra igen.

Anteckningar om ingredienser

 • Kycklinglår med ben–Här kan du byta ut benfria kycklinglår, men tänk på att tillagningstiden blir kortare.
 • Konserverad citron– Dessa salta citrusfrukter ger massor av smak. Var noga med att skölja citronen innan du hackar så att du inte har en alltför salt rätt. Extra konserverade citroner passar utmärkt i denna couscous- och kycklingsallad eller i denna krämiga yoghurtsås.
 • Mörk sojasås–Den här är mörkare, lite tjockare och något sötare än vanlig sojasås. Bli inte frestad att ersätta svart soja, eftersom den är betydligt sötare. Du kan ersätta tamari om du vill att din maträtt ska vara glutenfri.

Hur man gör detta recept

 1. Värm ugnen till 400°F. Hetta upp oljan i en stor ugnssäker stekpanna på medelhög värme. Krydda kycklingen med salt och peppar.
 2. Lägg kyckling, vitlök och timjan i stekpannan. Bryn på båda sidor tills de är gyllenbruna. Häll i vinägern och låt den reducera, ringla sedan i soja och honung.
 3. Sänk värmen till medium. Rör ner vattnet, färska och konserverade citroner och låt koka upp. För över stekpannan till ugnen.
 4. Stek kycklingen. När kycklingen har en innertemperatur på 165°F och såsen tjocknat och reducerat, ta ut den från ugnen. Lägg över kycklingen i ett serveringsfat och toppa med såsen och färsk persilja.

Vanliga frågor om recept

Vad är mörk sojasås?

Sojasås finns i många varianter, inklusive ljusa, mörka och söta versioner. För detta recept används mörk soja för dess rika smak och något tjockare konsistens.

Många märken av mörk soja innehåller också en liten mängd melass, vilket ger den minsta antydan till sötma. (Svart sojasås, som har en mer markerad sötma, rekommenderas inte för detta recept.)

Vad ska jag servera med detta?

Våra testare njöt av detta serverat med ett korn, som ris, och rostade eller ångade grönsaker. Om du letar efter en lätt, hälsosam måltid, prova den med en sida av blomkålsris. Om du vill ha ännu mer citron, kombinera den med citronmos.

Hur vet jag om min kyckling är färdig?

Det mest exakta sättet att se om din kyckling är genomstekt är att använda en snabbavläst kötttermometer, som sticks in i den tjockaste delen av låret, men utan att röra ben. När den registrerar 165°F (74°C) är kycklingen säker att äta.

Hjälpfulla tips

 • För ett mörkare utseende och lite knaprigare kycklinglår kan du steka kycklingen under den sista minuten eller två av tillagningen.
 • Överblivna kycklinglår kan förvaras i en försluten behållare i kylen i upp till 3 dagar. Värm på nytt i en 350°F ugn tills den är genomvärmd.
 • Detta recept är lämpligt för en mejerifri diet. För att göra det glutenfritt, använd tamari istället för mörk sojasås.

Fler bra recept på stekt kycklinglår

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Rostade citronkycklinglår

Nio stekta citronkycklinglår i en rund holländsk ugn med citronskivor instuckna mellan dem.

Dessa rostade citronkycklinglår görs genom att steka lår med ben i pannan tills de är gyllene och sedan rosta dem i en färsk och konserverad citronsås med soja, vitlök och timjan.

Prep 25 min

kock 20 min

Total 45 min

 • Värm ugnen till 400°F (200°C).

 • Värm oljan i en stor ugnssäker stekpanna över medelhög. Krydda kycklinglåren med salt och peppar och lägg dem i stekpannan med vitlök och timjan. Stek tills gyllenbrun överallt, 3 till 5 minuter per sida.

 • Häll vinägern i stekpannan och låt sjuda tills den reducerats till hälften, cirka 2 minuter. Tillsätt sojasås och honung, skaka stekpannan för att blanda såsen.

 • Sänk värmen till medium. Tillsätt vattnet, färsk citron och konserverade citroner och låt koka upp.

 • Sätt in stekpannan i ugnen och stek tills kycklingen är genomstekt, register en innertemperatur på 165°F (74°C), och såsen har reducerats till en tjock sirap, 10 till 20 minuter, beroende på storleken och tjockleken på kycklinglåren.
 • Lägg över kycklingen i ett serveringsfat och strö över persiljan. Häll såsen från stekpannan över kycklingen. Servera omedelbart.

 1. Krispig hud –För ett mörkare utseende och lite knaprigare kycklinglår kan du steka kycklingen under den sista minuten eller två av tillagningen.
 2. Förvaring och återuppvärmning –Överblivna kycklinglår kan förvaras i en försluten behållare i kylen i upp till 3 dagar. Värm på nytt i en 350°F ugn tills den är genomvärmd.
 3. Diet-Detta recept är lämpligt för en mejerifri diet. För att göra det glutenfritt, använd tamari istället för mörk sojasås.

Servering: 1delKalorier: 768kcal (38 %)Kolhydrater: 19g (6 %)Protein: 48g (96 %)Fett: 55g (85 %)Mättat fett: 14g (88 %)Fleromättat fett: 11gEnkelomättat fett: 25gTransfett: 0,2gKolesterol: 283mg (94 %)Natrium: 729mg (32 %)Kalium: 674mg (19 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 16g (18 %)Vitamin A: 433IU (9 %)C-vitamin: 13mg (16 %)Kalcium: 43mg (4 %)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Source link

Rate this post

Leave a Reply