Stekt getost med lökconfitering är en underbar kombination av smaker – salt, krispig getost och söt, syrlig, confiterad lök. Saffran, lagerblad, vitlök och vitt vin gör det bara så mycket mer utsökt oemotståndligt.

En enastående tapas – en av mina favoriter från den nya generationen tapas.–Penelope Casas

VAD BETYDER CONFIT?

Confitering betyder, bokstavligen, att bevara. I det här fallet är det att konservera maten genom att tillaga den i olja. Att täcka mat i olja låter ungefär som att fritera, eller hur? Absolut – förutom i det här fallet är skillnaden temperaturen. Confiterad mat tillagas vid cirka 200ºF (eller mindre) istället för de höga temperaturerna vid fritering. Denna teknik är en all-star av låg och långsam rörelse.

Olja är ogästvänlig för bakterier, vilket gjorde det till ett utmärkt sätt att konservera mat tidigare. Men tekniken har hängt med eftersom den gör att maten smakar otroligt. Smälter i munnen otroligt. Confiterad lök eller vitlök, kyld och täckt av olja, håller i upp till 6 månader. Förutom det smakar de fantastiskt och den överblivna oljan är fantastisk att duggregna och doppa.

Till den stekta getosten

Gör löken confiterad

  • Lägg olja, lök, vitlök, saffran och lagerblad i en ytlig stekpanna. Värm på lägsta möjliga värme tills blandningen börjar fräsa. Täck över och koka i 40 minuter. Krydda väl med salt och peppar, tillsätt vin och koka tills det har dunstat. (Denna del kan förberedas i förväg.)

Gör den stekta getosten

Servering: 1 delKalorier: 113 kcalKolhydrater: 8 gProtein: 2 gFett: 8 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 6 gTransfett: 1 gKolesterol: 41 mgNatrium: 19 mgKalium: 134 mgFiber: 1 gSocker: 3 gVitamin A: 63 IUC-vitamin: 6 mgKalcium: 27 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2007 Penelope Casas. Foto © 2007 Jim Smith. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det här var ett enkelt recept som smakade bra, såg attraktivt ut och kunde vara ett användbart tillägg till en mängd olika receptrepertoarer. Jag skulle kunna äta confiteringen själv. Men den confiteringen skulle också passa bra med rostat bröd, sallad, omeletter eller smörgåsar. Och den stekta getosten var lika fantastisk som lökconfiteringen.

Lätt att förbereda, med precis rätt mängd andrum och utrymme för den typ av ludditmatlagning jag omfamnar. Till exempel, i stället för en fritös, ger Casas instruktioner om hur man kontrollerar korrekt oljetemperatur och steker utan matlagnings-/godistermometer. Jag använde ingen termometer och min stektemperatur var helt ok för osten, efter provstekt med brödtärningar, som hon anger.

Brödsmulorna i panko-stil blandat med vanliga ledde till en fin knaprig konsistens på utsidan av den färdiga osten.

Jag serverade detta som den första rätten till en liten middagsbjudning, och alla älskade den. Verkligen, vad är inte att älska? Smältande, söt, karamelliserad lök toppad med knapriga rundlar som osar krämig getost. Om jag inte hade haft sällskap hade jag kunnat göra en hel måltid av detta.

Min enda observation är att osten skivar bättre om den inte är kylsköld. Och från tidigare erfarenheter med liknande recept hjälper kylning efter panering att smulorna fäster under stekningen. Det låter dig också förbereda osten i förväg och helt enkelt steka den när det behövs.

Utsökt! Vi gjorde detta för en improviserad träff med vänner. Lökconfiteringen tillagas samtidigt som den gjordes i ordning för våra gäster, den friterade getosten blev färdig medan de smuttade på ett glas vin när alla hade kommit. Det hade lätt kunnat bli middag för sig med en god sallad och lite gott bröd.

Ursprungligen publicerad 16 april 2007

Source link

Rate this post

Leave a Reply