Hemligheten med denna möra stout och sojastekt kyckling är den djupt smaksatta marinaden gjord med sojasås, stout öl, lök och vitlök. Kycklingen rostas sedan ovanpå lök tills den är gyllene och skarpa skal. Släng i en extra plåt med grönsaker och potatis och du har en komplett måltid.

Ett ovalt fat fyllt med bitar av stout och sojastekt kyckling ovanpå karamelliserad lök.

Anpassad från Adrienne Cheatham | Söndagsbästa | Clarkson Potter, 2022

Det här är en version av den allra första maträtten jag lärde mig att laga på egen hand, när jag var omkring tolv år gammal. När min mamma åkte till jobbet en morgon insåg hon att hon hade glömt att marinera kycklingen som hon hade tagit ur frysen för att tina kvällen innan. Eftersom hon skulle jobba särskilt sent den kvällen ringde hon mig innan jag gick till skolan, full av instruktioner. Hon fick mig att strö salt på den kycklingen, hälla en öl i en stor plastpåse, stoppa ner kycklingen i påsen tillsammans med några lagerblad och selleri och ställa påsen i en skål i kylen för att hålla den upprätt.

När jag kom hem från skolan var jag så stolt över mig själv. Jag sa: “Jag marinerade den här kycklingen och nu ska jag laga den!” Jag fick min pappa att sätta på ugnen åt mig och jag stekte den kycklingen, så den var klar när mamma kom tillbaka från jobbet. Naturligtvis har jag lekt med rubs och marinader sedan dess, men det här är definitivt rätten som startade det hela.–Adrienne Cheatham

Vanliga frågor om stout och sojastekt kyckling

Vad ska jag servera till denna kyckling?

För att göra detta till en måltid i en panna, släng skivad svamp, halverad brysselkål, putsade morötter, potatis eller andra små grönsaker i lite olja och salt och lägg dem på plåten för att steka tillsammans med kycklingen.

Smakar tamari och soja liknande?

Både tamari och soja är gjorda av jäsande sojabönor. De är för det mesta utbytbara (men akta dig för läsaren – sojasås kan vara mycket överväldigande i vissa recept om de byts ut mot tamari 1:1. Lägg definitivt till lite och gör ett smakprov). Tamari har en rikare, djupare sojasmak, medan sojasås tenderar att vara tunnare och saltare. De är kusiner. De är båda sojasåser, men tamari är den “mörka” sojasåsen som används i det japanska köket, medan den typ som används i kinesiska recept (och förmodligen vad som finns i ditt skafferi) anses vara den “ljusa” sojasåsen.

Stout och sojastekt kyckling

Ett ovalt fat fyllt med bitar av stout och sojastekt kyckling ovanpå karamelliserad lök.

Det här är en version av den allra första maträtten jag lärde mig att laga på egen hand, när jag var omkring tolv år gammal. När min mamma åkte till jobbet en morgon insåg hon att hon hade glömt att marinera kycklingen som hon hade tagit ur frysen för att tina kvällen innan. Hon fick mig att strö salt på den kycklingen, hälla en öl i en stor plastpåse, stoppa ner kycklingen i påsen tillsammans med några lagerblad och selleri och ställa påsen i en skål i kylen för att hålla den upprätt.

Prep 30 minuter

kock 45 minuter

Total 3 timmar 15 minuter

  • Använd en kökssax eller en stadig kniv och skär ut ryggraden på kycklingen. Du kan kassera ryggraden, spara den till hemgjord kycklingfond eller marinera och steka den här för en kock. Skär den återstående kycklingen på mitten på längden, mellan brösten.
  • I en stor skål eller stor återförslutningsbar plastpåse, kombinera sojasås, öl, fisksås, 1/2 kopp vatten och peppar. Tillsätt vitlöken, hälften av den skivade löken, ryggraden, om den används, och kycklinghalvorna med skinnsidan nedåt. Marinera i minst 2 timmar och upp till 8 timmar, rör om då och då.

  • Värm ugnen till 450°F (230°C) och placera ett galler i den övre tredjedelen av ugnen.

  • I mitten av en stor kantad bakplåt, strö ut de återstående skivorna av lök. Ta bort kycklingbitarna från marinaden och torka dem torra med hushållspapper. Släng marinaden.

  • Lägg kycklingen med skinnsidan uppåt ovanpå den skivade löken. Gnid in smöret över kycklingskinnet, se till att komma in på alla svåråtkomliga ställen.

  • Placera den kantade bakplåten på ugnsgallret och tillsätt försiktigt den återstående 1/3 koppen vatten. Stek kycklingen i 20 minuter, tråckla sedan med juicen och fortsätt tillaga tills skalet är djupt brunt och knaprigt och innertemperaturen på lårköttet är 165°F (74°C), cirka 25 minuter till.

  • Om du har stekt ryggraden, njut av dess superknasiga skal och möra köttbitar medan kycklingen vilar några minuter. Skär kycklinghalvorna i bitar och servera.

Servering: 1delKalorier: 478kcal (24%)Kolhydrater: 4g (1 %)Protein: 36g (72 %)Fett: 35g (54 %)Mättat fett: 12g (75 %)Fleromättat fett: 6gEnkelomättat fett: 13gTransfett: 1gKolesterol: 159mg (53 %)Natrium: 136mg (6 %)Kalium: 417mg (12%)Fiber: 1g (4 %)Socker: 2g (2 %)Vitamin A: 452IU (9 %)C-vitamin: 6mg (7 %)Kalcium: 31mg (3%)Järn: 2mg (11 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 5 april 2022

Recept © 2022 Adrienne Cheatham. Foto © 2022 Kelly Marshall. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply