Jordgubbsrabarbersmula är ett klassiskt sommarmust. De lockande aromerna av kardemumma, apelsin och kanel gör den syltiga fyllningen oväntad medan den rödbruna sockersmulan är oemotståndlig. En söt-tangy balsamico duggregn tar det över toppen.

Rabarbersäsongen är så kort att jag i juni dyker upp tidigt på morgonen på vår lokala marknad för att prata med Richie Pimento, produktchefen. (Ganska passande namn, tycker du inte?) Innan rabarbern går ut till kylarna låter han mig rota i lådorna efter de bästa stjälkarna. Jag gillar långa, kraftiga stjälkar med en djup rubinfärg, om jag kan hitta dem.

Väl hemma satte jag grönsaken (ja, en grönsak!) till god användning i alla möjliga rätter: en rabarberpaj, lätt rabarbercrisp och denna crumble. Vad jag gillar med denna efterrätt – eller frukost, ahem!–är tillsats av ingefära och kardemumma. Plus att smulan kräver farinsocker, bara en liten extra baston av melass, vilket är underbart.

Det som verkligen sätter igång den här växeln är balsamvinet. Jag föreslår att du serverar den i en liten gräddkanna så att folk kan lägga till den i sin portion tills de blir nöjda. Om det tjocknar, rör i en eller två teskedar varmt vatten.–David Leite

Vanliga frågor om jordgubbsrabarbersmula

Kan jag använda mer topping på jordgubbsrabarbersmulan?

Så många människor (inklusive våra testare) älskar crumble toppingen, jag har fått frågan om den kan ökas. Det kan den verkligen. Jag har gjort 1 1/2 sats utan problem. Tänk på att pannan blir mäktig full och smulan måste koka lite längre.

Vilken typ av balsamvinäger ska jag använda?

Det finns 3 kategorier av balsamvinäger – traditionell, krydda och imitation. Den du vill ha här är krydda eller “condimento balsamico”, som kan identifieras av IGP (indicazione geografica protetta-skyddad geografisk identifiering) beteckning på etiketten. Krydda balsamico är den mest använda versionen av balsamico – det är fortfarande balsamico men inte strikt producerade eller dyra grejer på översta hyllan. Det är den mest mångsidiga och du kan få en anständig flaska till ett anständigt pris. Mörkare kryddor balsamvinäger är sötare och bättre för duggregn, precis som i det här receptet.

Vad kan jag servera med detta?

Jag tror att den bättre frågan är: Vad kan inte du tjänar med detta! Denna populära vårdessert är fantastisk med vaniljglass på toppen. Lite nyvispad grädde (sötad med lite socker och vanilj, vilket gör något som heter Chantilly kräm) fungerar också bra. Och på tal om grädde, en enkel klick tjock grädde kommer att lyfta detta till himmelska höjder.

En fyrkantig ugnsform fylld med jordgubbsrabarbersmula med balsamico-drick, med en portion på en tallrik och några jordgubbar vid sidan av.

Till jordgubbs-rabarberfyllningen

För balsamvin (valfritt)

Gör jordgubbs-rabarberfyllningen

  • I en stor skål, gnid in apelsinskalet i sockret med fingertopparna tills sockret blir en underbar ljusapelsin och doftar.

  • Rör ner resten av fyllningsingredienserna i apelsinsockret och ös ner det i ugnsformen. Jämna till toppen.

Gör smultoppen

  • I en medelstor skål, vispa ihop mjöl, socker, ingefära och salt. Arbeta in smöret med fingertopparna tills blandningen är smulig.

  • Strö toppingen jämnt över fyllningen, se till att du inte har någon semester – de där irriterande hålen där du kan se fyllningen.

  • Grädda crumblen tills toppingen är gyllenbrun och juicen bubblar runt kanterna, 40 till 50 minuter.

  • Låt crumblen svalna nästan helt innan servering.

Gör balsamvin (valfritt)

  • Strax före servering, i en liten skål, rör ihop konditorernas socker, balsamvinäger och salt tills det är slätt. Om duggregn behöver bli tunnare, tillsätt lite vatten som mer vinäger med släng av den söt-syrliga balansen.

  • Servera jordgubbsrabarbersmulan och passera balsamvinet, låt alla lägga till så mycket de vill. Erkänn applåderna.

Servering: 1 delKalorier: 511 kcalKolhydrater: 92 gProtein: 4 gFett: 16 gMättat fett: 10 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 4 gTransfett: 1 gKolesterol: 40 mgNatrium: 34 mgKalium: 459 mgFiber: 4 gSocker: 66 gVitamin A: 579 IUC-vitamin: 53 mgKalcium: 123 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 David Leite. Foton © 2021 David Leite. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Vi älskade kombinationen av sött syrlig fyllning, skarp topping och syrlig balsamicoglasyr i detta jordgubbsrabarbersmulrecept. Det fanns gott om frukt för att skapa ett tjockt, syltigt mjukt fruktlager, och mängden knaprig topping var precis lagom.

Kommer definitivt att vara en målvakt att återvända till varje rabarbersäsong. Jag lagade min crisp i en 8 x 8-tums ugnsform gjord av glas och fann att jag behövde 42 minuter för att få den att bubbla. Fyllningen bubblade upp runt knäcken på kanterna.

Detta jordgubbsrabarbersmulrecept är en underbart enkel rabarberdessert för att visa upp jordgubbar och rabarber när de är i säsong. Jag har gjort många smulor och chips, men det som verkligen skilde den här åt mig var tillsatsen av kardemumma. Jag älskade det!

Balsamvinet var intressant och hade mina testare delat på mitten – hälften älskade smula med duggregn, hälften föredrog absolut det utan. För mig var rabarbern så pass syrlig att jag föredrog den som den var, utan den extra syran från balsamico. Jag serverade precis min crumble med duggregn, men det skulle vara underbart med vaniljglass.

Jag förknippar rabarber med min älskade pappa och har svårt att inte unna mig när det är säsong. Det känns på något sätt som att det hedrar honom och denna jordgubbsrabarbersmula gör honom verkligen rättvisa.

Det är nästan ett perfekt recept! Den kryddfyllda fyllningen, med sitt apelsinskalade socker, är otrolig, liksom ingefärstoppingen. Jag skulle rekommendera att du serverar duggregn vid sidan av. Och även om crumblen gladeligen kunde servera 6, skulle det också vara alldeles för lätt att göra det en enda portion, gaffel för gaffel! Det är så bra. Akta sig.

Jag kommer att äta denna härliga crumble igen till frukost och skåla för min far med kaffe.

Denna jordgubbsrabarbersmula med balsamvinkladd var ett bra avslut på en sommargrill. Jag använde söta lokala jordgubbar och rabarber. Det var lätt att sätta ihop och receptet kunde lätt vara mjölkfritt med veganskt smör och vispad kokosgrädde. Om jag skulle göra den igen skulle jag minska mängden ingefära i fyllningen. Jag älskar ingefära men jag tyckte att det var en överväldigande touch i den här rätten. Jag ville ha mer jordgubbssmak och mindre ingefära.

Jordgubb och rabarber måste vara en av de bästa smakkombinationerna som finns. Syrlig och söt den här rätten förstärks av några nästan aggressiva kryddor och en balsamvin som får dina smaklökar att vibrera. Min man älskade smakerna i detta men jag tror att receptet skulle vara bättre med mindre ingefära och kardemumma. Apelsinskalet lyser starkt i den här rätten och ska inte tonas ner alls. Att gnida in skalet i sockret är underbart – det är söt sommar i en skål.

Jag serverade detta jordgubbsrabarbersmulrecept med en klick grekisk vaniljyoghurt. Vanilj skulle också vara bra – liksom vaniljglass! Jag ringlade över hela balsamicoglasyren. Vi älskade det men barn, eller kräsna människor, kanske föredrar att det är vid sidan av.

Ursprungligen publicerad 20 juni 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply