Denna svarta sesam- och limekaka från Chetna Makan är en lätt brödkaka som är ljus och citrusig, tack vare både apelsin- och limeskal. Svarta sesamfrön ger en behaglig crunch och en enkel citrusglasyr kröner kakan.

En svart sesam- och limekaka täckt med sockerglasyr, limeskal och svarta sesamfrön ovanpå

Anpassad från Chetna Makan | Kardemummaleden | Mitchell Beazley, 2021

Mina föräldrars hus i Indien hade en limebuske i trädgården. Som barn såg jag frukterna växa och kunde inte vänta på att de skulle mogna så att jag kunde göra färskt limevatten. Denna lätta, uppfriskande brödkaka använder såväl apelsiner som limefrukter för att göra den mer citrusig. Svart sesam används också ganska mycket i söt och salta matlagning i Indien.— Chetna Makan

Vanliga frågor om svart sesam och limekaka

Vilket verktyg är bäst för att göra remsor av limeskal?

Här omkring handlar vi om effektivitet och bra verktyg. Fråga bara David om att skala citrus… Om du nu vill göra några perfekta skalremsor för att dekorera denna underbara tårta, behöver du antingen en skalkniv eller en grönsaksskalare. Håll kniven/skalaren i ena handen och lime i den andra. Dra bladet över limeskalet tills den övre delen av skalet lossnar i en skiva. För bästa zest, använd en färsk lime med fläckfritt skal. Använd endast det yttre färgade skalet, undvik den bittra vita märgen.

Vad är skillnaden mellan svarta och vita sesamfrön?

Sesamfrön finns i tre varianter – oskalade svarta, skalade vita och oskalade vita – och de är inte strikt utbytbara. Vita sesamfrön har en mild, nötaktig smak, där den skalade varianten är mer delikat och lite sötare. Svarta sesamfrön har ett skal som är lite bittert, så de används vanligtvis med andra ingredienser som kan stå emot smaken, som all den underbara citrus som används här.

Hur gör jag självjäsande mjöl hemma?

Självjäsande mjöl är gjort av mjukt vete och innehåller 8% till 9% protein. Bakpulver och salt tillsätts sedan under malningsprocessen för att eliminera behovet av att tillsätta ytterligare jäsmedel. Tänk lätt, rör om och få-på-bordet saker som pannkakor, muffins, kex och dumplings. Om du inte har självjäsande mjöl kan du göra ditt eget. Vispa ihop 1 kopp universalmjöl (120 g) + 1 1/2 tsk bakpulver + 1/4 tsk salt och använd sedan enligt anvisningarna.

Svart sesam- och limekaka

En svart sesam- och limekaka täckt med sockerglasyr, limeskal och svarta sesamfrön ovanpå

Denna lätta, uppfriskande brödkaka använder såväl apelsiner som limefrukter för att göra den mer citrusig. De svarta sesamfröna tillför smak och lite crunch.

Prep 40 minuter

kock 40 minuter

Total 1 timme 20 minuter

För glasyren och dekorationen

Gör tårtan

  • Värm ugnen till 350°F (180°C). Smörj en brödform på 9 x 5 tum (23 x 13 cm) eller 8 1/2 x 4 1/2 tum (22 x 12 cm) och klä den med bakplåtspapper.
  • Torrrosta sesamfröna i en liten stekpanna på medelvärme tills de doftar, 2 till 4 minuter. Överför till a och krossa dem lätt med mortelstöten.

  • I en stor skål, kombinera smör, socker, mjöl, bakpulver, ägg, skal och juice och blanda med en stavmixer tills smeten är lätt och krämig, cirka 2 minuter. Se till att inte vispa smeten för mycket eftersom det kan leda till att din kaka sjunker under gräddningen. Tillsätt de krossade sesamfröna.

  • Häll smeten i den förberedda formen och grädda tills ett spett som sticks in i mitten av kakan kommer ut rent, 35 till 40 minuter. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter, vänd sedan upp på ett galler och låt svalna helt.

Gör glasyren

  • I en liten skål, blanda konditorernas socker med limejuice och skal för att få en rinnig pasta. Rör vid behov i mer limejuice för att uppnå önskad konsistens.

  • Häll den här blandningen över kakan, strö sedan några sesamfrön och limeskalremsor över till slut. Denna kaka kommer att hålla sig i en lufttät behållare i upp till 5 dagar.

Servering: 1skivaKalorier: 362kcal (18 %)Kolhydrater: 47g (16 %)Protein: 5g (10 %)Fett: 18g (28 %)Mättat fett: 11g (69 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 5gTransfett: 1gKolesterol: 111mg (37 %)Natrium: 30mg (1 %)Kalium: 115mg (3 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 34g (38 %)Vitamin A: 596IU (12%)C-vitamin: 4mg (5 %)Kalcium: 53mg (5 %)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 21 januari 2022Source link

Rate this post

Leave a Reply