Svenska kardemummabullar är traditionella bakverk, eller kanelbullar, som är fyllda med kanel eller kardemummasmör och översållade med en söt glasyr. De är tänkta att avnjutas tillsammans med andra som en del av en avkopplande eftermiddagspausritual känd som fika, tillsammans med kaffe eller te.

Flera svenska kardemummabullar kyler på galler.

Anpassad från Kitty Tait och Al Tait | Brödsång | Bloomsbury, 2022

Om vi ​​alla åt fika tror jag att världen skulle vara en mycket bättre plats. Fika är en skandinavisk ritual, som afternoon tea. Traditionellt serveras en rad kryddade bullar som du delar med dina grannar, personer du jobbar med eller vänner (imaginära eller inte). Det är en så bra sed och till och med den mäktiga Volvofabriken i Sverige stannar till för fika varje dag.

Det som följer här är recepten på tre bullar med olika smak, alla gjorda av samma deg, men med olika fyllningar (smör) och glasyrer. Vi rekommenderar Vintergatans glasyr med kanelbullen, kaffeglasyren med kardemumma och apelsinbullen och apelsinglasyren med Nutellabullen, men det är helt upp till dig. Vi har gett mängder för smör- och glasyrrecepten, men om du ska vara ärlig kan du justera dem beroende på om du vill ha en subtil antydan av smak eller en stor munsbit, så känn dig inte bunden till måtten.–Kitty och Al Tait

Tre svenska kardemummabullar med olika fyllningar liggandes på en gammaldags tennisracket.
: Mark Lord

Svenska Kardemummabullar Vanliga frågor

Vad är fika?

Fika är egentligen inget som äts – det är ett sätt att leva i Sverige. Det handlar mest om att ha en liten paus med vänner, familj eller kollegor. Du kan “ta en fika” helt enkelt genom att samla folk och chatta. Nyckeln är att ta dessa pauser för att koppla av och varva ner lite. Och bakverk? De är vanligtvis tillgängliga under dessa raster. I svenska bagerier kan bakverk som t.ex kanelbullar (kanelbullar) och kardemummabullar (kardemummabullar) kallas ofta fikabröd (fikabröd). Där har du det. Gå ut och fika.

Kan mandelmjölk ersätta mejerimjölk?

Ja. Osötad mandelmjölk, kokosmjölk eller sojamjölk kan användas en för en istället för mjölkmjölk till dessa svenska bullar. Titta dock på dina bullar medan du bakar, mandelmjölk kan få dem att baka lite snabbare.

Hur ordnar jag en fika?

Funderar du på att starta denna svenska tradition hemma eller på jobbet? Det är lätt. Du behöver bara kaffe eller te, fikabrod, tallrikar, servetter, bekväma stolar, några villiga människor och lätt samtal. Ingen stress. Bara fika.

Svenska kardemummabullar

Flera svenska kardemummabullar kyler på galler.

Bakverk fyllda med kardemumma eller kanel serveras ofta som en del av fika, en skandinavisk ritual, som liknar afternoon tea. Traditionellt serveras en rad bullar som du delar med dina grannar, personer du jobbar med eller vänner (imaginära eller på annat sätt).

Kitty Tait och Al Tait

Prep 1 hr

laga mat 25 min

Total 4 timmar

Till kardemumman och apelsinsmöret

Gör fikabulle-degen

 • I en liten skål, vispa ihop mjölk, ägg och instant torrjäst.

 • I en separat stor blandningsskål, kombinera mjöl, salt, socker och mald kardemumma, om du använder. (Mald kardemumma är valfritt till kanelsmörsbullarna, men det ger dem en subtil skandinavisk smak.) Gör en liten brunn i mjölet, häll i mjölkblandningen och rör ihop tills det bildar en grov deg.

 • Häll upp degen på en lätt mjölad yta och knåda antingen för hand i 8 till 10 minuter eller i en mixer med degkrok i 5 till 10 minuter, arbeta gradvis in smörtärningarna i degen medan du knådar tills den är slät. .

 • Lägg tillbaka degen i skålen, lägg en fuktig kökshandduk eller duschmössa över kanten och låt jäsa tills degen nästan har fördubblats i storlek, 1 till 1 1/2 timme. Alternativt kan du kyla degen (fortfarande täckt) i någonstans mellan 4 timmar och över natten. Det kommer fortfarande att jäsa, bara långsammare, och degen blir mycket lättare att hantera.

 • Tippa din pösiga deg på en lätt mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel på 12 x 8 tum (30 x 20 cm) som är ungefär 5 mm tjock. Lägg över degen på en kantad bakplåt och ställ in den i kylen i ca 10 minuter. (Kylning gör degen fast, vilket gör det lättare att breda ut smörfyllningen under nästa steg.) Förbered under tiden din valda smörfyllning.

Gör smörfyllningen

 • Om du gör kanelsmörkombinera alla ingredienser i en mixerskål och vispa med en träslev tills det är helt blandat till en slät pasta.Om man gör kardemumma och apelsinsmörkombinera alla ingredienser i en mixerskål och vispa med en träslev tills det är helt blandat till en slät pasta.Om du gör Nutella smör, använd en burk Nutella för smörfyllningen (det här är gott men jag lovar att du kommer att lägga till lite mer, därför behöver du bara burken i standby). Om du känner dig äventyrlig kan du lägga till lite tahini – det ger en riktigt fin extra nötighet. Ringla bara tahini över toppen av Nutella när du breder ut den över degen.
 • När degen är kyld och smörfyllningen är klar, lägg degrektangeln på arbetsytan med en längre sida mot dig. Bred ut din smörfyllning över de nedre två tredjedelarna av degen, vik den nakna tredjedelen mot dig in i mitten över toppen av den smörade tredjedelen och vik sedan den smörade tredjedelen närmast dig över de vikta lagren, som om du vore vika ett brev. Du har nu en lång trevåningssmörgås med lager av deg och smörfyllning, som ger dina bullar sin signaturlaminering.

 • Återigen, kavla ut degen till en rektangel på 12 x 8 tum (30 x 20 cm) med en längre sida vänd mot dig. Använd en vass kniv eller pizzaskärare och skär degen i 15 lika stora remsor, var och en ungefär 2 cm bred, så att din deg ser ut som ett staket.

 • Ta en degremsa och medan du vrider degremsan, rulla upp den från ena änden så att den ser ut som ett snigelskal. Sträck ut de sista 3/4 tum (2 cm) av remsan, linda den över toppen av spolen och stoppa sedan in den under – din snigel ser nu ut som om den kollar underredet. Upprepa för alla degremsor.

 • Placera de ihoprullade bullarna på två kantade bakplåtar klädda med bakplåtspapper, med ett avstånd på 3/4 tum (2 cm) från varandra. Täck med en fuktig kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i 30 minuter.

 • Värm ugnen till 350°F (180°C).

 • Grädda bullarna tills de är gyllenbruna, 20 till 30 minuter.

Förbered glasyren

 • Om du gör mjölkvägsglasyrvärm mjölken i en liten kastrull på medelvärme, tillsätt sockret och rör om tills allt har löst sig.Om du gör kaffeglasyrenvärm kaffet i en liten kastrull på medelvärme, tillsätt sockret och rör om tills allt har löst sig.Om du gör apelsinglasyren, värm apelsinjuicen i en liten kastrull på medelvärme, tillsätt marmeladen och rör ihop tills du har en aptitretande sirap. Efter att ha glaserat bullarna, strö över några hackade hasselnötter, om du vill.

Servering: 1bulleKalorier: 303kcal (15 %)Kolhydrater: 39g (13 %)Protein: 6g (12%)Fett: 14g (22 %)Mättat fett: 8g (50 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 4gTransfett: 1gKolesterol: 47mg (16 %)Natrium: 274mg (12%)Kalium: 101mg (3%)Fiber: 2g (8%)Socker: 13g (14%)Vitamin A: 433IU (9 %)C-vitamin: 1mg (1 %)Kalcium: 48mg (5 %)Järn: 1mg (6 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 24 maj 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply