Det här hemlagade receptet på Tart Crust är smörigt, skarpt, flagigt och lätt att göra. Kombinera den med hemgjord konditorivaror och det är den perfekta basen för att göra frukttårtor.

Precis som hemmagjord pajskal, eller till och med pizzadeg, är att göra din egen syrta skorpa mycket bättre i smak, konsistens, färskhet och kvalitet än köpt i butik.

Sweet Tart Crust bakad och omgiven med bär

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.

Tart Crust recept

Jag har alltid varit besviken på köpta frukttårtor. De ser så vackra ut och de lockar säkert bakom bageriets glasfönster, men det är skorpan jag kämpar med. De är vanligtvis så hårda och tjocka att jag bokstavligen sågar den med min kniv, vilket leder till att skorpan faller isär trots mina ansträngningar för att hålla tårtan snygg.

Att göra en syrlig bakelse är lika enkelt som att göra enkla mördegskakor. Det fina med den här syrliga degen är att du inte behöver pajvikter – den blåser inte upp eller tappar formen. Att införliva en äggula hjälper också till att säkerställa att den inte blir alltför seg och svår att skära igenom senare.

Bakad syrta skorpa recept redo att fyllas och serveras

Ingredienser för ett tårtskal

Ingredienserna för att göra syrlig deg är så enkla och du har dem förmodligen redan i ditt skafferi och kylskåp:

 • Smör – använd mjukat, osaltat smör så att du kan kontrollera saltet
 • Socker – strösocker tillför sötma till skorpan
 • Salt – använd fint havssalt för att balansera sötman
 • Äggula – skapar en mjuk deg
 • Vanilj extrakt – använd hemgjord vanilj för bästa smak och arom
 • Mjöl för alla ändamål – skapar en idealisk, robust smula
Ingredienser till hemgjorda syrta skal

Hur man gör skorpa för tårtor

Den här degen är så lätt att göra och går ihop i skålen på en mixer (även om du kan göra den för hand med en fast spatel och en mixerskål).

 1. Grädda ihop socker, salt och smör i en skål med en stå mixer med paddelfäste.
 2. Tillsätt äggula och vanilj och slå för att införliva.
 3. Tillsätt mjöl och blanda tills en deg bildas.
 4. Tryck till degen rakt och jämnt i tårtformen och klipp av kanterna.
 5. Baka över en plåt i mitten av en förvärmd ugn tills den är gyllenbrun.
 6. Häftigt på ett galler och ta sedan ur formen.
Steg för steg hur man gör skorpa för tårtor

Proffstips: Använda en non-stick tårtpanna med löstagbar botten som gör det mycket lättare att ta bort formen efter att skorpan har gräddats och svalnat. För att ta bort den yttre ringen kan du lägga tårtan över något som är smalare än ringen och försiktigt dra ner den yttre ringen för att ta bort den. Du kan sedan dra en kniv försiktigt runt basen för att hjälpa tårtan att glida av basen lätt eller servera den på basen.

Steg för steg hur man formar tårtdegen till en tårtform

Vanliga frågor

Vad är Pate Sucree?

Det här är en söt deg som är förgräddad och som ofta används till pajer som inte behöver gräddas mer efter att ha fyllts. Det gör den perfekt för färska frukttårtor.

Vad är skillnaden mellan Pâte Sucrée och Pâte Brisée?

Pâte Brisée är mer av den traditionella pajskalet. Den är fläckigare och tenderar att bli ur form när den gräddas, vilket gör den mer idealisk för en klassisk fylld och bakad paj som äppelpaj eller blåbärspaj. Pâte Sucrée innehåller ägg och är en kort flingskorpa som är mer kakliknande och smulig.

Hur förhindrar man att tårtdegen spricker?

Se till att tårtdegen har svalnat till rumstemperatur innan du tar bort tårtformen. Om degen är varm blir den mjukare och mer sannolikt att den går sönder.

Vilken är den bästa pannan för att göra syrta skorpa?

Använda en 11″ eller 10″ “tärtform med avtagbar botten, eller använd en 9-tums fyrkantig tårtpanna. Det här receptet fungerar för en 9” rund tårtaform, men blir en lite tjockare skorpa med lite längre gräddningstid.

Syrtform med löstagbar botten

Make-Ahead Tart Crust

Det finns så många bra alternativ för att göra denna söta syrta skorpa i förväg, före eller efter att den är gräddad:

 • Bakad syrta skorpa – kan täckas och förvaras i rumstemperatur i upp till 3 dagar
 • Rå syrlig deg – kan förvaras i kyl upp till 5 dagar.
 • Fryst rå tårtdeg – täck ordentligt med flera lager plastfolie och lägg sedan in i en fryssäker blixtlåspåse, ta bort överflödig luft och frys i upp till 3 månader.
 • Att tina – ställ fryst tårtdeg i kylen över natten innan du använder den och låt den stå i rumstemperatur precis tills den är mjuk och formbar nog att tryckas ner i tårtformen
Tart Crust bakad i förväg

Fler hemlagade bakverksrecept

Att lära sig grundläggande bakverksrecept som denna söta syrtaskorpa ger dig självförtroende för att experimentera med nya recept och varianter. Många bakverk kräver samma grundläggande degrecept. Till exempel används chouxdegen som används för att göra Cream Puffs också för att göra Churros!

Sweet Tart Crust (Pâte Sucrée)

Förberedelsedags: 17 minuter

Tillagningstid: 28 minuter

Avkylningstid: 30 minuter

Total tid: 1 timme 15 minuter

Sweet Tart Crust Bakad och garnerad med bär

Det här hemlagade receptet på Tart Crust är smörigt, skarpt, flagigt och lätt att göra. Det bästa är att du inte behöver pajvikter. Servera detta med hemgjord konditorivaror för att göra de bästa färska frukttårtorna.

Författare: Natasha Kravchuk

Skicklighetsnivå:

Lätt/Medium

Kostnad att göra:

$2-$4

Nyckelord:

Pate Sucree, söt syrlig deg, syrlig skorpa

Kök:

franska

Kurs:

Efterrätt

Serveringar: 1 syrlig skorpa

 1. I skålen med en stå blandning försedd med paddeltillbehöret, kombinera socker, salt och smör och grädde på medelhastighet bara tills det kombineras (2-3 minuter), skrapa ner skålen efter behov.

 2. Tillsätt äggula och vanilj och vispa tills det är blandat, skrapa ner skålen efter behov.

 3. Tillsätt mjöl och blanda på låg hastighet tills mjölet är helt införlivat och degen går ihop (1 minut). Lägg över degen till en ren arbetsyta och forma degen till en platt skiva. Tryck ut degen till en 11-tums eller 10-tums rund tårtpanna. Degen ska vara ca 1/4” tjock på botten och på sidorna av formen.

 4. Använd botten av en måttkopp för att trycka fast hörnen. Platta till den färdiga överkanten med fingertopparna eller trimma den övre kanten med en skalkniv så att den ligger i linje med toppen av tårtan (jag återanvänder eventuella rester genom att lappa tunna områden). Täck med plastfolie och frys i 30 minuter medan du förvärmer ugnen.

 5. Värm ugnen till 350˚F. Ställ tårtformen över ett bakplåtspapper för att göra det lättare att överföra och grädda i 350˚F i mitten av ugnen i 25-28 minuter eller tills den är gyllenbrun och överför sedan till ett galler för att svalna helt.

 6. När degen är i rumstemperatur tar du försiktigt bort den yttre kanten genom att trycka på formens botten. För att lossa från basen, sätt försiktigt in en kniv mellan pannan och skorpan för att släppa, flytta runt kanterna på pannan tills basen lätt släpper.Source link

Rate this post

Leave a Reply