Gör teriyakisås hemma med enkla ingredienser som sojasås, ingefära och vitlök för att ge en umamismak till dina favoriträtter!
Vi älskar att använda den för att göra Teriyaki-fläsk, Teriyaki-kyckling, Teriyaki-lax eller till och med på kycklingvingar!

Ingredienser i teriyakisås
Teriyakisås är en sås som är rik, tjock och fylld med umamismaker.
Soja sås – De flesta teriyakisåser har en bas av sojasås och vatten, men jag älskar att tillsätta apelsinjuice (eller ananasjuice) för extra smak. Även om jag ofta använder sojasås med låg natriumhalt, smakar det här receptet bäst med vanlig sojasås.
Vitlök/Ingefära – Vitlök och ingefära ger bra smak till denna sås. Frys in ingefära och riv den med ett rivjärn direkt från fryst för såser och röror. Färsk ingefära är bäst, men i en nypa, ersätt den med ¼ tesked mald ingefära.
Sötma -Brunsocker är det bästa sötningsmedlet, men i ett nafs fungerar vitt socker eller honung.
Variationer – För extra smak, försök att lägga till sesamfrön, grön eller hackad vit lök och citrusskal.

Hur man gör teriyakisås
När du väl har gjort hemmagjord Teriyakisås kommer du inte att köpa på flaska längre, smaken är så mycket bättre. Om du använder denna blandning som en teriyakimarinad kan du hoppa över majsstärkelsen och förtjockningen.
- Kombinera ingredienser: Blanda sojasås, vatten (eller apelsinjuice), vitlök, ingefära och farinsocker i en kastrull enligt receptet nedan.
- Sjud för att blanda smaker: Låt koka upp och fortsätt att sjuda i ett par minuter eller tills allt farinsocker är upplöst.
Förtjockning av detta hemlagade teriyakisåsrecept är valfritt. Om du använder den som en marinad, koka den helt enkelt för att blanda smakerna och svalna sedan helt.
Om du använder den som en sås för en wokning, som en tråg eller glasyr, eller för att ringla över en skål med ris, kan den tjockna. Gör en slurry med lika delar majsstärkelse & vatten. Vispa ner slurryn i den kokande teriyakisåsen tills den tjocknar.

Teriyaki favoriter
Vilket är ditt favoritsätt att använda Teriyaki Sauce? Lämna oss en kommentar nedan!

Teriyaki sås
Enkel hemlagad teriyakisås är vårt bästa recept på smakrika rätter som Teriyaki fläsk, kyckling, vingar och till och med ris!
-
I en liten kastrull, kombinera sojasås, 1 kopp vatten och/eller juice, vitlök, ingefära och farinsocker.
-
Vänd värmen till medel och sjud blandningen under vispning i 2 minuter tills farinsockret har löst sig.
-
För att tjockna såsen, kombinera vatten och majsstärkelse i en separat liten skål för att skapa en slurry.
-
Medan såsen kokar upp, vispa långsamt i slurryn lite i taget tills den når önskad konsistens.
Låg natriumsojasås rekommenderas inte i detta recept. Om du använder vatten i stället för juice, tillsätt en tesked eller så risvinäger eller äppelcidervinäger.
Förvara resterna i en lufttät behållare i kylen i upp till 2 veckor.
Servering: 1matsked | Kalorier: 13 | Kolhydrater: 3g | Protein: 0,4g | Fett: 0,01g | Mättat fett: 0,001g | Fleromättat fett: 0,002g | Enkelomättat fett: 0,001g | Natrium: 217mg | Kalium: 12mg | Fiber: 0,05g | Socker: 2g | Vitamin A: 0,03IU | C-vitamin: 0,1mg | Kalcium: 3mg | Järn: 0,1mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.
De har olika smaker. Sojasås är basen i teriyakisås, men sältan skärs med farinsocker och andra ingredienser som ingefära. Teriyakisås kan vara tjockare, medan sojasås är ett tunt vattnigt tillskott till rätter som stekt ris.
Teriyaki är en japansk matlagningsmetod. Det involverar grillning eller stekning med en kombination av socker och sojasås (och ofta mirin), och det görs ofta med fisk. Det här receptet är ugnsbakat och sedan stekt för den skarpa konsistensen och smaken.
Båda såserna har väldigt olika smakprofiler och konsistenser, så sojasås skulle inte fungera bra som ersättning. Blanda ihop detta enkla teriyakisåsrecept i en nypa!
1.) Skapa en slurry genom att blanda lika delar vatten och majsstärkelse tills inga klumpar finns kvar.
2.) Häll slurryn i teriyakisåsen bit för bit under vispning, tills önskad tjocklek uppnås.



