Detta thailändska basilikafläskrecept är enkelt, lite kryddigt och gjort med malet fläsk, fisksås, sojasås, vitlök, schalottenlök, thailändsk chili och basilika. En snabb vardagsmiddag som är billigare och bättre än avhämtning.

Känd i sitt hemland som Pad Gkaprow Mu, Thai basilika fläsk är en nästan konstant på bordet i sitt hemland, oavsett om det är till frukost eller middag. När du upplever det lite kryddiga, salta och söta och inser hur lätt det är att göra, kommer du att förstå varför det är en klassiker.– Renee Schettler

  • Värm en stor wok eller stekpanna på medelhög värme i 1 minut. Snurra försiktigt i oljan och värm tills den blir rinnig och börjar skimra men inte börjar ryka. Sänk värmen till medium. Tillsätt vitlök och schalottenlök och koka under omrörning tills vitlöken är lätt gyllene och doftande, 15 till 30 sekunder.
  • Öka värmen till medelhög och rör ner fläsket, med hjälp av kanten på din sked eller spatula att bryta upp klumpar. Rör om och koka tills köttet precis har tappat sin rosa rodnad, 1 till 2 minuter.
  • Sänk värmen till medel och häll i chilin. Lägg till Ostronsås, fisksås, sojasås och socker och rör om så att köttet blir jämnt. Rör ner basilikan och koka tills basilikan vissnat och fläsket är genomstekt, ytterligare 30 till 60 sekunder.
  • Flytta till ett serveringsfat och, om så önskas, strö över en nypa svartpeppar. Servera varm med nyångat ris.

*Vad ersätter helig basilika?

Som författaren förklarar görs thailändsk basilika fläsk traditionellt med de taggiga bladen av helig basilika (bai gkaprow), som är hemma i Asien. Men thailändsk söt basilika (bai horapa) tenderar att vara lättare att hitta på asiatiska marknader i USA och är ett lovvärt stand-in. Men om du inte kan lägga vantarna på heller, ingen oro. Du kan alltid ersätta valfri basilika du kan få tag på eller, ännu bättre, en blandning av basilika och mynta.

Thai basilika fläsk varianter

Istället för fläsk kan du välja mald kyckling eller kalkon eller praktiskt taget alla färska skaldjur, inklusive räkor, pilgrimsmusslor, musslor eller fisk med fast kött som hälleflundra eller lax.

Servering: 1 delKalorier: 578 kcalKolhydrater: 15 gProtein: 32 gFett: 43 gMättat fett: 19 gFleromättat fett: 4 gEnkelomättat fett: 17 gKolesterol: 122 mgNatrium: 1101 mgKalium: 889 mgFiber: 2 gSocker: 7 gVitamin A: 1132 IUC-vitamin: 104 mgKalcium: 77 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2009 Patricia Tanumihardja. Foto © 2009 Lara Ferroni. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det här receptet är vår familjs favoritvinnare på en veckokväll. Första gången jag gjorde den följde jag receptet till ett T, men efter det? Låt variationerna börja! Jag har använt köttfärs, kyckling, kalkon och till och med viltkött.

Beroende på vad jag har till hands kan jag ersätta thailändsk basilika med vanlig basilika, valfri paprika (även torkad krossad röd paprika) mot thailändsk chili och salladslök mot schalottenlök.

Det viktigaste inslaget är kombinationen av sojasås, fisksås, ostronsås och farinsocker. När du har det, låt experimentet börja.

Detta thailändska basilika-fläskrecept fyllde mitt hus med doft och smakade lika gott som det luktade. Jag skulle uppmuntra användningen av kvalitetssoja och fisksåser för att förhindra att receptet blir för salt. Det går också väldigt snabbt att göra och kommer att bli ett permanent tillskott på min lista över snabba vardagsmat.

Om du är sugen på thaimat rekommenderar jag starkt denna enkla och goda basilikafläskrätt. Smaken är söt och salt vid första tuggan, och sedan kommer smaken av kryddighet igenom. Smakerna smälter vackert och skapar en maträtt av restaurangkvalitet som är lätt för en hemmakock.

Jag tror att många skräms av wokmatlagning, men det är väldigt enkelt. Denna fläskrätt hade en intressant blandning av smaker från peppar och vitlök till farinsocker och fisk- och ostronsåserna gav extra lager av smak.

Till en så enkel rätt får du en härlig blandning av smaknivåer. Jag gillar också Sriracha-sås som tillbehör för extra värme.

Det här thailändska basilikafläsket är en kryddig rätt inte för svaga hjärtan, men vilken belöning för de modiga själar som vågar äta det! Det är en fyllig, smakrik maträtt med en kick av thailändsk chili för att skära av fylligheten och en touch av ljus basilika för att jämna ut den.

Ingredienserna kan vara lite svåra att hitta i vissa områden, men rätten är väl värd att leta efter. Det är ett snabbt och smakrikt måste för hushåll på språng.

Den kombinerade konsistensen och smaken passar bra med riset som föreslås i receptet, men jag misstänker att det också skulle passa bra med pasta.

Jag är ett stort fan av enkla, hälsosamma och utsökta måltider, och det här passar räkningen. Eftersom ingredienslistan är relativt kort vill du använda de bästa ingredienserna. Jag bestämde mig för att mala mitt eget fläsk från några benfria fläskkotletter jag hade till hands, vilket gav en vackert lätt konsistens till rätten.

Vi serverade detta med cellofan (mungbönor) nudlar. Det var en stor hit med hela familjen!

Det här thailändska basilikafläskreceptet kom precis när jag började Asienkvällen hemma. En gång i veckan lagar jag en måltid inspirerad av ett asiatiskt land. Det här receptet var snabbt, tillät mig att ha kul att vandra i vår lokala asiatiska livsmedelsbutik och smakade komplext tack vare genialiteten med fisk-, soja- och ostronsåser.

Vår sexåring gillade det, även om det var lite hett för henne. Vitt ris var bra, men klibbigt ris hade varit bättre. Nästa gång.

Ursprungligen publicerad 1 december 2009

Source link

Rate this post

Leave a Reply