Thailändsk chilisylt är en söt och kryddig garnering som passar till nästan vad som helst smakfullt som kan behöva lite pepp. Används över hela Thailand, det finns nästan lika många versioner som det finns kockar och vi är särskilt förtjusta i denna.

Anpassad från America’s Test Kitchen | Skålar | America’s Test Kitchen, 2019

Denna söta, salta, kryddiga sylt tillför en kick av värme till nudel- och soppskålar. Skiva schalottenlöken till en jämn tjocklek för att säkerställa jämn tillagning. Thailändska kockar använder det också på stekta ägg, nudlar och vitt ris, i röror eller till och med som smörgåspålägg.–Amerikas testkök

VAD KAN JAG ERSÄTTA MOT ARBOL CHILES?

Ljust röda och 3 tum långa, arbol chili känns igen eftersom de inte blir bruna, eller till och med mörknar avsevärt när de torkar. Med en rökig, nötaktig smak som intensifieras genom att rosta, är de bara lite mindre kryddiga än cayennepeppar – förmodligen den bästa ersättningen du hittar. För att avrunda smakprofilen, lägga till en touch av rökighet, kan du också lägga till några mycket milda cascabel chili.

  • Ställ en finmaskig sil över en värmetålig skål. I en medelstor kastrull över medelhög värme, värm oljan och schalottenlöken, rör om ofta, tills schalottenlöken är djupt gyllenbrun, 8 till 10 minuter.

    ☞ TESTERTIPS: Håll ett öga på schalottenlökarna. När de börjar få färg färgar de sig väldigt snabbt.

  • Använd en hålslev och flytta schalottenlöken till en andra skål. Tillsätt vitlök i het olja i kastrullen och koka under konstant omrörning tills den är gyllenbrun, 1 till 2 minuter. Använd en hålslev och häll ner vitlöken i skålen med schalottenlök.

  • Tillsätt arbol-chilin och hälften av de reserverade fröna till den heta oljan och koka under konstant omrörning tills chilin blir djupt rödbrun, cirka 1 minut. Häll olja genom den förberedda silen och i skålen; Spara oljan och tillsätt chilin i skålen med schalottenlök och vitlök. Tvätta inte kastrullen.

  • I en mixer eller minimatberedare, blanda schalottenlöksblandningen, socker och limejuice tills en tjock pasta bildas, 45 till 60 sekunder, skrapa ner sidorna av behållaren efter behov. Om blandningen inte blandas väl, ringla i lite extra limejuice.

  • Lägg tillbaka pastan i den nu tomma kastrullen, tillsätt fisksåsen och 2 matskedar reserverad olja. Låt sjuda på medelhög värme. Koka, rör om ofta, tills blandningen tjocknat och har en syltliknande konsistens, 4 till 5 minuter. Ta bort från värmen.

  • Smaka av med extra limejuice, extra fisksås och salt, efter smak. (Sylt kan förvaras i kyl upp till 1 månad.)

Servering: 1 matskedKalorier: 117 kcalKolhydrater: 6 gProtein: 1 gFett: 11 gMättat fett: 9 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gNatrium: 285 mgKalium: 71 mgFiber: 1 gSocker: 4 gVitamin A: 136 IUC-vitamin: 3 mgKalcium: 11 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2019 America’s Test Kitchen. Foto © 2019 Amerikas testkök. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Denna thailändska chilisylt är en trevlig salt/söt/funky krydda som lätt kan vara en stöttepelare i ditt kylskåp för att puncha upp hur många rätter som helst. Även om det var lite tidskrävande att göra, tyckte jag att slutresultatet var värt det. Bli inte orolig över antalet chili i receptet – efter rostningen ger de en trevlig komplexitet utan massor av värme. Om du vill att den ska ha mer kick, antar jag att du kan lägga till fler av de reserverade fröna. När du bryner schalottenlök och vitlök, se till att kontrollera dem mycket ofta, eftersom de snabbt går från gyllene till brända.

Denna slängdes över en kinesisk nudel och serverades kall med skivad salladslök som tillbehör till tempura.

Denna thailändska chilisylt är den perfekta mängden söt värme för mig. Även om det finns en hel del steg var detta enkelt att sätta ihop. Det finns tre saker jag vill att folk ska veta innan de gör det här.

För att förbereda Arbol chilin är det enklare och snabbare att ta bort frön från hälften av chilin och kassera dem och sedan bara bryta resten i små bitar, frön och allt. Samma resultat med halva arbetet.

Vänd inte ryggen åt schalottenlökarna. När de väl börjar bli bruna går de snabbt. Jag vände ryggen åt för att läsa igenom receptet och de gick för långt. Jag kastade ut dem, olja och allt, och började om.

Använd en minimatberedare. Jag visste att det förmodligen skulle vara ett problem att använda min stora processor men jag ville testa det ändå. Ja, det var ett problem. Skålen är alldeles för stor för denna mängd. Min miniprocessor gjorde en tjock pasta på cirka 60 sekunder.

Detta recept gjorde 2/3 kopp. Jag serverade detta i en nudelskål med kycklingbuljong och ett syltägg. Jag äter nudel- och risskålar ofta så det här är en keeper för mig.

Denna thailändska chilisylt utlovade sött, kryddigt och kryddigt och det levererades säkert. Min avkastning var bara 1/2 kopp men jag hade några oseriösa spelare som vägrade att mala och som jag tog bort innan jag fortsatte. Jag smakade också flera gånger (7…enligt mina strödda teskedar i diskhon). Dessa två faktorer kan ha varit orsaken till det minskade syltutbytet. Dessutom slutade jag med 2 matskedar silad och reserverad schalottenlök vitlöksolja. Jag burk den här oljan och kylde den som en bonuskrydda.

En annan liten avvikelse var konsistensen på sylten på bilden. Mina var bara lite tjocka och de flesta av mina frön förblev hela. Bilden visar en mycket tjock sylt utan synliga chilifrön. Jag använde min mixer istället för min matberedare eftersom burken redan var fläckig från en annan het pepparsås. Det brukar pulverisera allt men som jag nämnde tidigare så förblev en del av paprikorna hela. Eftersom jag ville ha en kryddig sylt, brydde jag mig inte om att dela den torkade chilin eller ta bort fröna. Jag såg detta som en meningslös strävan som kanske skulle sprida värme till intet ont anande ytor eller hud. Till slut var värmen bara perfekt kombinerad med det söta. Men att använda hela paprikan kan också förklara varför några var resistenta mot att bli en pasta.

För efterbehandling behövdes inget extra salt. Jag lade till en extra matsked fisksås och en till limejuice för att lysa upp sylten. Jag tog dessa ett snabbt snurrande i mixern innan jag lade dem i sylten. Detta var mest för mixerns skull. Det hjälpte säkert med städningen.

Njöt av det direkt i ett ramen-recept och smakade kallt igen för att säkerställa att det inte blev någon kvalitetsförsämring med temperaturförändringar.

Denna thailändska chilisylt var förvånansvärt god! Jag lade till den i hemlagad grönsakspho och det var min absoluta favoritprylar. Den djupa smaken av schalottenlök gav lite djup till min buljong och noterna av lime och fisksås gav en vacker syrlig ton. Jag hade inte förutsett hur fet sylten skulle vara men det slutade med att jag njöt av den djupa smaken av oljan eftersom samma olja silas och återanvänds genom hela receptet.

Jag tyckte om att göra den här och kände att den passade ihop ganska lätt. Jag gillar speciellt alla dimensioner av smaker och hur de alla kompletterar varandra. Jag ser fram emot att använda den på krabbastekt ris och koreansk nötköttsgryta.

Ursprungligen publicerad den 17 juni 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply