Dessa förtjusande kakor med tumavtryck är gjorda med en nötig deg och fyllda med ditt val av söt fruktig sylt. Du kan ändra dessa kakor på så många sätt från sylt till Nutella för att hålla saker spännande. Konsistensen och smaken av dessa kakor är en sådan njutning – du kommer säkerligen att komma tillbaka för mer.

Tumavtryck Cookies på en bricka med smulade nötter.

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.

Alla älskar julkakor från våra julsockerkakor till chokladkakor och vi får inte glömma Snickerdoodles! Om du funderar på att bygga din bästa kakfat utan alltför mycket ansträngning, är dessa tumavtryckskakor ett vackert tillskott till din julkakalåda.

Vad är Thumbprint Cookies?

Tumavtryckskakor är klassiska sockerkakor med en syltfylld mitt. För att göra dem rullas kakdegen först till en boll, sedan plattas topparna till lite. Därefter görs ett indrag i mitten av kakan och fylls med valfri sylt eller söt fyllning. Till sist är kakan gräddad.

Tumavtryckskakor sägs ha sitt ursprung i Sverige, där de kallas hallongrotta. Detta namn översätts till “hallongrotta” eftersom hallonsylt/fyllning traditionellt används för att fylla indraget eller “grottan” i kakan, även om vilken fyllning som helst är lika läcker.

Ingredienser

Kakor med tumavtryck kräver enkla häftklamrar för skafferi och kylskåp (rulla ner till receptkortet för exakta mått):

  • Smör – använd osaltat smör för att kontrollera saltet i receptet
  • Socker – använd strösocker för att söta kakorna
  • Ägg – hjälper till att binda degen och berikar kakorna
  • Vanilj extrakt – för bästa smak, använd äkta vaniljextrakt
  • Mjöl – universalmjöl är bäst för en stabil men mör kakbotten.
  • Salt – balanserar sötman
  • Valnötter – finhackad och blandad i degen för nötaktig smak och konsistens
  • Hallonsylt – det traditionella valet för kakor med tumavtryck
Ingredienser för kakor med tumavtryck.

Hur man gör tumavtryckskakor

Dessa kakor med tumavtryck använder åtta ingredienser och tar bara 20 minuter att förbereda. Här är en snabb översikt innan du börjar baka.

  1. Grädde smöret: Vispa mjukt smör och socker i en stående mixer tills det blandas. Tillsätt äggula och vaniljextrakt.
  2. Tillsätt torra ingredienser: Byt till en platt visp och blanda i mjöl, salt och rostade och finhackade pekannötter.
  3. Forma kakorna: Använder en liten kakskopalägg lika stora deghögar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Gör ett indrag i kakorna: Använd tummen eller baksidan av en tesked och gör ett indrag i mitten av varje kaka.
  5. Fyll kakorna med sylt: Fyll varje indrag med ditt val av sylt.
  6. Baka: Grädda i ugnen i 350°F i 15 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna. Kyl på galler innan servering.
Steg för steg för att göra kakdeg med tumavtryck.

Proffstips: Har du glömt att mjuka upp ditt smör? Oroa dig inte! Mjuka den snabbt med hjälp av detta hack.

Ett steg för steg om hur man formar kakor.

Cookiefyllningsalternativ

Det underbara med tumavtryckskakor är att fyllningen kan ändras varje gång du gör kakorna. Du kan också dela satsen och göra hälften med en typ av fyllning och den andra hälften med en separat fyllning. Det är som en ny kaka, men utan krångel.

Här är en lista över våra favoritfyllningar för kakor med tumavtryck. Om du planerar att använda en köpt fyllning, se till att välja en fyllning med tjockare konsistens. Om konserven är väldigt tunn kanske den inte stelnar som den ska under gräddningen.

Tumavtryckskakor fyllda med Nutella.

Tips för de bästa kakorna

Det är svårt att gå fel med kakor med tumavtryck eftersom de är så enkla och lätta att göra. Följ dessa tips för att göra processen ännu roligare.

  • Använd en cookie scoop: A liten kakskopa hjälper dig att kontrollera storleken på degbollarna för att få dem alla i samma storlek för jämn bakning.
  • Smörj kakor i grovt socker: Belägg varje kaka i grovt socker eller turbinadosocker för extra konsistens och sötma.
  • Lägg till fyllning med en spritspåse: Använd en spritspåse för att göra det lättare att fylla mitten av kakorna perfekt med sylt. Alternativt, tillsätt sylt i en ziplock-påse och skär av ett litet hörn så att sylten kan pressas igenom.
  • Gör indrag direkt: Gör indragen så fort du rullar degen till släta rundlar och platta försiktigt till topparna. Detta hjälper till att förhindra att kakan spricker.

Proffstips: Använd den överblivna äggvitan för att göra en äggvitomelett så mår du ännu bättre av att äta dina kakor!

Vanliga frågor

Hur förhindrar jag att kakor med tumavtryck spricker och smulas sönder?

Undvik att övermixa eller använda för mycket mjöl (det är viktigt att mäta ingredienserna rätt). Rulla också kakdegsbollarna tills ytan är helt slät, gör sedan ett indrag så snart som möjligt. Skär in degbollarna när du gör dem.

Hur hindrar jag att mina tumavtryckskakor sprids?

Förhindra att kakor med tumavtryck breder ut sig för mycket genom att använda mjukat, inte smält smör. Smält smör håller inte den runda kakformen som mjukat smör gör. Använd också en bakmatta av silikon eller bakplåtspapper att fodra bakformen istället för nonstick spray eller smör, eftersom dessa tenderar att göra en alltför fet foundation.

Varför blev mina kakor med tumavtryck platt?

Tumavtryckskakor kan bli platt om mjölet inte mäts upp ordentligt. För lite mjöl resulterar i en kaka som breder ut sig för mycket och blir platt.

Kakor med tumavtryck på en serveringsbricka.

Lagring av tumavtryckskakor

Förvaring i rumstemperatur: Kakor med tumavtryck förvaras bäst i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till fem dagar. Håll behållaren stängd för att förhindra att kakorna torkar ut.

För att frysa kakor: Kakorna går även att frysa i fryspåse i tre månader, men se till att frysa in efter att de har gräddats. Tina kakorna till rumstemperatur innan de njuter. Alternativt kan du frysa kakdegen i upp till tre månader. När du är redo att baka, tina den frysta degen i kylen innan du formar och fyller kakorna med sylt.

Fler kakrecept

Recept för kakor med tumavtryck

Förberedelsedags: 20 minuter

Tillagningstid: 15 minuter

Total tid: 35 minuter

Tumavtryckskakor

Tumavtryckskakor är så lätta att göra och du kan fylla dem på så många olika sätt. Det här är allas favoritrecept med Thumbprint Cookie.

Författare: Natalya Drozhzhin

Skicklighetsnivå:

Lätt

Kostnad att göra:

$6-$10

Nyckelord:

Tumavtryckskakor

Kök:

amerikansk

Kurs:

Kakor, efterrätt

Kalorier: 161

Serveringar: 40 småkakor

  1. Värm ugnen till 350˚F och klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper. Använd en stavmixer och vispa ihop det mjuka smöret och sockret på hög hastighet i 2-3 minuter. Tillsätt äggulan och vaniljextraktet och vispa tills det blandas.

  2. Byt vispen till en platt visp. Tillsätt mjöl, salt och hackade rostade pekannötter, blanda bara tills det blandas, skrapa ner sidorna av skålen om det behövs.

  3. Använda en liten kakskopa, eller en sked för att dela ut lika stora rundlar (ca 1 msk vardera) av kakdegen i en plåt klädd med bakplåtspapper. Rulla varje degbit till en boll och placera dem 2 tum från varandra. Skär in degbollar allt eftersom.

  4. Använd tummen eller baksidan av teskeden och tryck halvvägs in i mitten av varje kaka.

  5. Fyll varje kaka i mitten med sylt. Grädda i 350°F i 13-15 minuter eller tills kanterna precis börjar bli gyllene. Om du bakar på 2 galler, rotera formarna halvvägs. Lägg över till ett galler för att svalna helt innan servering.

Näringsinnehåll

Recept för kakor med tumavtryck

Belopp per portion

Kalorier 161
Kalorier från Fat 81

% Dagligt värde*

Fett 9g14 %

Mättat fett 5 g31 %

Transfett 0,3 g

Fleromättat fett 1g

Enkelomättat fett 3g

Kolesterol 23mg8 %

Natrium 19mg1 %

Kalium 31mg1 %

Kolhydrater 19g6 %

Fiber 1g4 %

Socker 9 g10 %

Protein 1g2 %

Vitamin A 221IU4 %

C-vitamin 1 mg1 %

Kalcium 8 mg1 %

Järn 1 mg6 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.



Source link

Rate this post

1 Comment

  1. Great article, thanks for sharing with us! It was really well written and simplified, even little kids can understand the language written here, thanks alot!!!

Leave a Reply

%d bloggers like this: