Tofu satay-skålar är ett lysande sätt att piffa upp några knapriga tofukuber och en skål med ris. Den kryddiga jordnötssåsen, gjord med farinsocker, limejuice, rostad sesamolja och rödpepparflingor är så smakrik att du kommer att tappa den på allt. Glöm inte jordnötter, gurka och färsk koriander till servering!

Anpassad från Cassy Joy Garcia | Laga en gång Middag Fix | Simon & Schuster, 2021

Extra fast tofu och ris står i centrum med ett jordnötsfokuserat, satay-inspirerat tofuspett som spelar huvudrollen. Såsen är anmärkningsvärd i sin egen rätt, men hela rätten är en triumf.–Cassy Joy Garcia

Gör tofukabobs

  • Om du har en tofupress, tryck på tofun i minst 10 minuter. Slå annars in tofun i en ren kökshandduk, lägg den på en tallrik och toppa med en tjock panna (eller en annan tallrik med några burkar) och låt stå i 10 minuter för att pressa tofun. Skär tofun i 1-tums (2,5 cm) kuber.
  • I en stor skål, vispa ihop kokosmjölk, limejuice, sojasås, fisksås, vitlök, ingefära, sambal oelek, farinsocker och gurkmeja tills det är slätt. Tillsätt tofu och blanda ihop. Täck över och ställ i kylen i minst 2 timmar eller upp till 12 timmar.

Gör jordnötssåsen

  • I en mixer, kombinera jordnötssmör, kokosnötaminos eller sojasås, limejuice, farinsocker, sesamolja och rödpepparflingor. Tillsätt 2 matskedar vatten och mixa tills det är slätt. (Om du inte kommer att servera såsen direkt, håller den sig i en lufttät behållare i kylen i upp till 5 dagar.)

Koka tofun

  • Trä 5 eller 6 bitar tofu på metall- eller träspett.

  • I en stor stekpanna eller grillpanna på medelvärme, värm olivoljan. Arbeta i omgångar, tillsätt tofukabobs och stek tills de mörknar i färgen, 2 till 3 minuter per sida. Låt dem inte brinna. Flytta till en stor tallrik och upprepa med de återstående kabobarna.
  • Divvy ris bland fyra skålar. Toppa med tofukabobs och ringla sedan över jordnötssås. Garnera med gurka, koriander, jordnötter och röd paprikaflingor och servera, med limeklyftor bredvid för att pressa över toppen.

*Hur gör jag extra fast tofu krispig?

Om du känner att den här rätten skulle ha nytta av en lite skarp, brun kant på de där tofukuberna, här är ett tips. Det bästa sättet att få krispig tofu är att se till att den är helt tömd på vatten.
Om du har tid, följ instruktionerna i steg 1 för att pressa tofun, linda in den i en färsk kökshandduk, ställ den på en tallrik och förvara den i kylskåpet tills den ska användas. Bryn tills den är knaprig och servera.

Servering: 1 serveringKalorier: 592 kcalKolhydrater: 67 gProtein: 20 gFett: 28 gMättat fett: 10 gFleromättat fett: 7 gEnkelomättat fett: 11 gNatrium: 884 mgKalium: 335 mgFiber: 4 gSocker: 12 gVitamin A: 311 IUC-vitamin: 13 mgKalcium: 226 mgJärn: 4 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Cassy Joy Garcia. Foto © 2021 Kristen Kilpatrick. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Kasta inte ut marinaden! Detta tofu-satayskålrecept är en smakbomb, så behåll tofumarinaden och använd den för att ge extra smak till det kokta riset eller din valfria sida. Jag ringlade den över en gurk- och vårlöksallad samt rörde den genom riset, och det var gudomligt.

Jag hade bara väldigt långa träspett och en liten stekpanna till hands så jag la helt enkelt tofubitarna i pannan och kokade och vände dem individuellt vilket fungerade väldigt bra. När det gäller portioner, jag fick bara 4 eller 5 bitar tofu per person så om du serverar fyra personer kommer det att bli en mindre, lättare måltid.

Dessa tofu-satayskålar visade sig inte bara vara en utmärkt rätt för en köttfri middag, de gav till och med en andra satay för köttätarna. Tofu kabob-metoden fungerar som huvudrätt eller tillbehör, och eftersom marinaden är lite generös kan du antingen skala upp tofun lite eller spara överflödig marinaden till en andra måltid.

Lågsalt soja fungerade riktigt bra (använd kokosnötsaminos om din smak vänder mot det söta). Jag var nog mest generös med ingefäran. Att använda kortare spett (kanske 7-8 tum) skulle vara det enklaste. Jag använde längre, men eftersom jag lagade mat på en platt stekpanna störde de inte på ett obekvämt sätt i kanten på pannan.

Detta var en mycket tillfredsställande måltid (vi äter faktiskt tofu nästan lika ofta som nötkött i vårt kök). Med ris, gurka etc blev det en komplett lätt middag.

Ursprungligen publicerad 23 september 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply