Detta Grekisk tomat och gröna bönor sallad är helt enkelt arvstomater, haricots verts, gula vaxbönor, rödlök, fetaost och örter. Perfekt för sommaren.

Du behöver inte vara grekisk för att den här tomat-, gröna bönor- och fetasalladen ska smaka som hemma. Egentligen behöver du inte ens vara hemma för att den här salladen ska göra sin magi. Vi gillar hellre att ta med rester av denna somriga läckerhet till lunchen på jobbet, ofta slänger vi i oss lite extra fetaost och oliver samt en näve mandel för lite extra substans. För du behöver så mycket glädje du kan få på kontoret.– Renee Schettler

Till rödvins- och fetavinägretten

Gör vinägretten

  • Kombinera vinäger, lök, basilika, timjan, fetaost, senap, vitlök, schalottenlök, oregano, salt och peppar i en matberedares skål. Med motorn igång, ringla långsamt i olivoljan tills den är slät och satinig. Krydda dressingen med peppar. Du kan använda vinägretten omedelbart eller ställa den åt sidan i upp till flera dagar, rör om för att kombineras om precis innan användning.

Sätt ihop salladen

  • Koka upp en kastrull med saltat vatten. Fyll en stor skål till hälften med isvatten. Blanchera bönorna tills de är mjuka men fortfarande knäppa, ca 3 minuter. Använd sedan en tång eller en stor hålslev för att flytta dem till isvattenbadet och svänga runt dem. Låt rinna av väl och lägg på en ren kökshandduk för att torka.

  • I en skål, kombinera bönorna, fetaosten, tomaterna, oregano, rödlöken, rivna örter och så mycket av vinägretten som du vill och blanda väl. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar, men smaka av först eftersom du kanske inte behöver mer salt på grund av fetaosten.

*Vad är grekisk oregano?

Oregano är generellt uppdelad i 2 typer – medelhavsinspirerad och mexikansk. Och de är helt olika varandra. Chockad? Det var vi också. Medelhavsoregano är en del av mintfamiljen och växer i hela Grekland, Italien, Spanien, Turkiet, Egypten och Marocko. Grekisk oregano, specifikt, är också känd som vild mejram. Det tenderar att vara mer jordnära, medan italienska är lite mildare, och turkiska kan vara ganska lite mer stickande men de är alla fortfarande samma grundväxt.
Mexikansk oregano, bara om du skulle vara nyfiken, är en släkting till citronverbena. Den har en liknande smak som medelhavsoregano men med övertoner av citrus och lakrits.

Servering: 1 delKalorier: 250 kcalKolhydrater: 18 gProtein: 6 gFett: 18 gMättat fett: 5 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 11 gKolesterol: 16 mgNatrium: 1464 mgKalium: 585 mgFiber: 6 gSocker: 7 gVitamin A: 1778 IUC-vitamin: 31 mgKalcium: 205 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2009 Michael Psilakis. Foto © 2009 Christopher Hirsheimer. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det här receptet är en läcker användning av dina grödor i varmt väder av gröna bönor och tomater.

Lägg definitivt till det rivna dagsgamla brödet till salladen eftersom det suger upp tomatjuicen som har samlats på botten av serveringsskålen. Jag serverade den med en grillad fjärilskyckling som var marinerad i en liknande mängd örter. Den medföljande rödvins- och fetavinägretten är utsökt, men receptet producerar mycket mer än du behöver för salladen.

Överväg att halvera receptet så att du får lite extra, men inte mer än vad som går att använda på en vecka. Dessutom upptäckte jag att vinägretten inte behöver något extra salt till den på grund av den saltiga fetaosten.

Alla vid mitt bord gillade verkligen fräschören och annorlunda inslag (en krämig dressing snarare än den förväntade vinägerdressingen) på denna gröna bönsallad. Det gav en fantastisk gratis tang till grillade rib-ögon som är lättillgängliga. Jag ersatte “vanliga” tomater mot otillgängliga arvegodstomater. Och det finns extra dressing över till enskilda salladsportioner eller att använda på något så enkelt som sallad och tomater eller som dipp till brödpinnar.

Den omisskännliga närvaron av färska örter i både smak och utseende finns där. Även om den angivna mängden torkad grekisk oregano kan verka överdriven, övermannar den inte. Den enda justeringen jag kan göra nästa gång är att dra ner något på saltet i vinägretten.

Det här receptet var enkelt och gott med en vinägrett som jag kommer att använda om och om igen. Slutresultatet blev en lätt sommarsallad som passade bra med grillmat och gav lite välbehövlig färg till tallriken.

Jag kunde inte hitta gula vaxbönor i affären så jag nöjde mig med att använda alla gröna bönor och det fungerade bra. Jag hade inte eld på grillen, så jag förberedde löken på en grillpanna, vilket också fungerade fint. Löken tillförde en fin sötma till rätten. Jag tyckte att blandningen av örter var fräsch och utsökt. Vinägrettdressingen gav en ton extra och den har fungerat bra på gröna sallader och grillade grönsaker.

Den enda mindre förändringen jag kan göra i framtiden är att byta ut tomatklyftorna mot druvtomater och *möjligen* att minska dijonen i receptet, eftersom det kommer igenom väldigt tydligt. Sammantaget är den här dock en målvakt!

Detta är en läcker sommarsallad att avnjutas när bönor och tomater är som bäst under säsong. Jag kunde inte hitta gula vaxbönor men njöt av salladen med alla gröna bönor. Vinägretten är jättegod och räcker mer än väl till denna sallad, så den kan sedan avnjutas på andra sallader.

Fina smaker i denna sallad. Det är ungefär som en grekisk version av en Caesarsallad eller en sallad Nicoise. (Faktum är att kokt färskpotatis skulle vara ett trevligt tillskott.) Nästa gång skulle jag använda lite mindre dressing än vad receptet kräver.

Ett perfekt tillbehör till vilken grill som helst, det här receptet är utsökt. Om du har en örtagård finns det mesta du behöver i din plantering! Det mesta av detta kan göras i förväg. Rör bara om snabbt efter att köttet eller fisken lossnat från grillen. Det är ett underbart sätt att koppla ihop tomater, gröna bönor och fetaost. En fantastisk sommarsida för alla måltider.

Jag ÄLSKAR sallader och den här slår verkligen i mål för mig. Lätt att montera med ett minimum av matlagning inblandad, vilket är bra för en vardagskväll. Färskt, välsmakande, lite krispigt och allt gott tillsammans. En perfekt matchning till den rekommenderade rödvinsvinägretten. Jag skulle ha det här ett par gånger i veckan om min familj tillät mig.

Eftersom gröna bönor inte finns på de lokala marknaderna ännu, var jag tvungen att använda alla gula bönor. I övrigt var resten av receptet fantastiskt.

Detta var en läcker sommarsallad/tillbehör. Fetavinägretten var underbar. Jag kommer att göra det här igen och prova några av författarens förslag. Det skulle bli en fin panzanellasallad.

Denna sallad var utsökt och gav oss den trevliga smaken av vår semester på de grekiska öarna för tre år sedan. Det är fräscht och gott för en familjemiddag under den varma sommaren.

Jag hade bara gröna bönor hemma, men jag ska prova igen med de gula bönorna; Jag tror att det kommer att lägga till färg och det kan vara annorlunda. Fetavinägretten är väldigt speciell! Jag älskade den grillade löken och senap. Det ger en twist till den enkla vinägretten vi alltid har i vår grekiska sallad. För oss är det en målvakt.

Jag gjorde den här med färska-från-trädgårdens gröna bönor och färsk röd potatis. Vi älskade den lite syrliga oljan och vinägerdressingen med en liten bit av schalottenlök. Jag kommer att göra den här igen. Sommar i en skål!

Jag brukar inte gilla mynta eller feta så mycket, men jag tänkte testa det här kreativa receptet på gröna bönor. Det gjorde ingen besviken. Jag älskade det. Örterna gav en sådan fräschör, fetaosten en sådan krämighet, tomaterna en ljushet och bönorna en crunch, att smaksymfonin var musik i min mun. Min man tyckte också mycket om det, och han gillar inte tomater eller fetaost. Den här rätten kan ha omvänt honom.

Det enda jag har för det här receptet är att jag tycker att det smakar bättre i rumstemperatur, i motsats till kylt. Så andra dagen var inte lika bra som den första om du inte har tid att få den till rumstemperatur.

Source link

Rate this post

Leave a Reply