Tomatsallad med labneh är en enkel och sagolik traditionell måltid över Medelhavet. Full av frodiga tomater, mjuk och salt ost, olivolja, vitlök och underbara kryddor, den är full av sommarens bästa smaker och färger.

Anpassad från Reem Kassis | Arabesquebordet | Phaidon Press, 2021

Sommarens perfekt mogna tomater omhuldas över Medelhavet där det är vanligt att äta dem med olika vita ostar, från italiensk caprese till grekisk horiatiki. I Mellanöstern, i synnerhet Levanten, är detta också fallet, men det är mindre strukturerat.

Om du inte har eller vill göra labneh kan du ersätta tunna skivor eller små fetakuber. Du kan också använda mjuk getost och antingen smula sönder den eller forma den till bollar som du skulle göra med labneh.–Reem Kassis

  • Fodra en sil med hushållspapper och ställ över en skål. Häll ner labneh i silen och låt stå ca 1 timme i rumstemperatur tills en del av vätskan har runnit ut och den är torrare och lättare att rulla.
  • Överför till en skål, tillsätt za’atar-blandningen, om du använder, och blanda för att kombinera.

  • Klä en plåt med bakplåtspapper. Med lätt oljade händer rullar du labneh till bollar i storleken som kulor och ställer på plåten. Täck med plastfolie och ställ i kylen tills den ska användas.

    ☞ TESTERTIPS: Tvätta och olja om händerna efter var 5:e labneh-boll så att labneh inte tappar sin form.

  • Skiva tomaterna i rundlar 1/3 tum (1 cm) tjocka och arrangera på ett serveringsfat.

  • I en liten skål, vispa ihop olivolja, vitlök och citronsaft. Häll blandningen över de skivade tomaterna. Strö över sumaken och saltflingorna.
  • Toppa med labneh-bollarna och strö över de färska za’atar-bladen. Servera med bröd.

*Vad är ett bra substitut för labneh?

Tomaterna är stjärnan i denna sommarrätt och vilken krämig motsvarighet som helst hjälper dem att glänsa. Använd gärna getost, fetaost eller halloumi i stället för labneh.

Servering: 1 serveringKalorier: 125 kcalKolhydrater: 10 gProtein: 6 gFett: 7 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 5 gTransfett: 1 gKolesterol: 2 mgNatrium: 37 mgKalium: 475 mgFiber: 2 gSocker: 6 gVitamin A: 922 IUC-vitamin: 44 mgKalcium: 80 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Reem Kassis. Foto © 2021 Dan Perez. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Den här sommarens tomatsallad med labneh slog alla rätt toner. Tomaterna var söta, den syrliga getosten smulades på toppen, dressingen hade en klick syra från citronen och sumaken, vitlöken tillsatte värme och havssaltet balanserade upp rätten. Att servera med knaprigt bröd är ett “måste”. Det suger upp all den där läckra juicen som tomaterna avger efter att de har marinerat en stund.

Nästa gång gör jag dressingen först så den får sitta och mjuka upp vitlöken lite och låta sumak och citron gifta sig mer. Jag låter också getosten komma till rumstemperatur för att bättre inkorporera za’atar. Jag skulle bara rekommendera att göra detta under högsäsong med tomater. Det här var en stor hit med familjen och jag kommer att göra det hela sommaren.

Jag hoppade på det här receptet på tomatsallad med labneh eftersom den alltför korta tomatsäsongen precis har börjat här i norra Illinois. Marknadsstånden har några stora Brandywines och Cherokee Purples (jag skalade dem), och från affären hade vi små Kumato-tomater plus små gula och orangea ovaler.

Även om vi njuter av den vanliga caprese, var den syrliga citron- och sumacvinägretten ett otvivelaktigt bra avgång. Istället för labneh eller fetaost använde jag halloumi eftersom vi älskar det salta fasta bettet av det, och det förkortar förberedelsetiden mycket. Var rättvisa med Maldon eftersom vitlök, citron, sumak och halloumi redan ger en stark sälta.

Stora hemgjorda krutonger av vilket bröd du än har över fungerar bra – vi hade en kvarts limpa sju dagar gammal råg från ett lokalt bageri (huggen i Evanston); slita det i bitar och göra en tillfredsställande Panzanella-liknande förrätt med färsk mejram från trädgården.

Med en blandning av röda, orange och gula körsbärstomater direkt från bondemarknaden och min trädgård var denna tomatsallad med labneh en fröjd för ögat och en läcker sommargodis. Att kombinera de söta, mogna tomaterna med ost och örter och servera den med en varm baguette var som att äta dekonstruerad bruschetta. Lite ost och några tomater med lite bröd blev en perfekt sommarsallad som också kunde vara en fantastisk lunch.

Jag serverade den med lite andouillekorv till middag och älskade salladens sötma mot det rika, lite kryddiga proteinet. Sumakens citrussmak på tomaterna tillsammans med syrlig ost, flingor av Maldon-havssalt och färsk oregano gav verkligen stor smak och mycket tillfredsställelse. Om du börjar med tomater på höjden av mognad kan du inte gå fel med denna sallad.Source link

Rate this post

Leave a Reply