Detta traditionell italiensk tiramisu är gjord med lager av saftiga kaffeindränkta ladyfingers och krämig vanilj-infunderad mascarponeost. En tugga och du kommer att förstå varför det här receptet är en så tidlös klassiker.

En fyrkantig ugnsform fylld med traditionell italiensk tiramisu med en sked vilande inuti och en del saknas.

Anpassad från Caroline de Luca | Italiensk matlagning som Nonna | Page Street Publishing, 2022

Klassisk italiensk tiramisu är en rik italiensk dessert gjord på lätt, krämig mascarponeost och skiktade Savoiardi ladyfingers indränkta i kaffe. Det blir inte sötare än så! Det finns så många olika varianter av tiramisu, men de grundläggande ingredienserna varierar inte. Det är min favoritdessert!

När jag gick på fester som liten flicka fanns det alltid ett bord med ett komplett utbud av läckra desserter. Det fanns två tiramisurätter, en för de vuxna, som hade den smaksatta likören, och den andra för barnen, som var fylld med choklad. Chokladmjölk användes istället för kaffe, så vi barn missade aldrig något! Om du inte vill lägga till en smaksatt likör, som Frangelico eller Marsala-vin till rätten, kan du utelämna det.–Caroline de Luca

Historien bakom tiramisu

Det är inte känt var tiramisu har sitt ursprung. Vissa tyder på att den skapades i Treviso på 1800-talet, och genom åren har den anpassats för att passa individuella smaker runt om i Italien.

Ursprungliga ingredienser inkluderar den italienska Savoiardi ladyfinger, ägg, socker, mascarponeost, kaffe, kakaopulver och en smaksatt likör av något slag. Genom åren har receptet anpassats med grädde för att ersätta äggen, eftersom vissa människor är obekväma med att använda råa ägg. Om så är fallet, använd 1 1/4 koppar (300 ml) tjock grädde istället för äggen.

En fyrkantig ugnsform fylld med traditionell italiensk tiramisu med en sked vilande inuti och en del saknas.

Vanliga frågor om Tiramisu

Hur länge håller tiramisu?

Om du gör rätten i förväg är det bäst att servera inom en dag eller två. Eventuella rester bör kylas omedelbart och kommer att räcka i 4 dagar från den dag den gjordes. Se till att linda in den väl med plastfolie eller överför den till en lufttät behållare.

Kan jag frysa tiramisu?

ja! Du måste använda plastfolie och placera den direkt mot ytan (utan kakaopulver) för att förhindra att en oaptitlig hud bildas på din vaniljsås. Täck den ordentligt och upprepa med ytterligare ett lager plast. Täck allt igen med folie och frys in.

När det är dags att tina, låt det stå i rumstemperatur i cirka 20 minuter, packa sedan upp och lägg på det dekorativa lagret av kakaopulver.

Är det farligt att äta tiramisu med råa ägg?

Om du vidtar rätt försiktighetsåtgärder kommer du att klara dig bra. I Europa har detta recept gjorts i århundraden utan och med pastöriserade ägg.

Men om du är gravid, nedsatt immunförsvar eller bara allmänt försiktig, notera att du har två alternativ. Använd först köpta ägg. USDA säger: “Alla äggprodukter pastöriseras enligt krav från United States Department of Agricultures (USDA) Food Safety and Inspection Service (FSIS)… för att förstöra bakterier.” För det andra, om du fortfarande är osäker på äggen, rekommenderar fru de Luca att du använder 1-1/4 koppar tung grädde i stället för dem.

Hur fixar jag curdled mascarpone?

Om du slår din mascarpone för mycket kan den kura ihop sig. För att undvika detta, se till att använda helfet mascarponeost, börja med kalla ingredienser och använd en stor skål för att blanda.

Om din mascarpone inte kurar, värm försiktigt blandningen över en dubbelpanna under vispning tills klumparna försvinner. Låt blandningen svalna till rumstemperatur och blanda ihop.

Traditionell italiensk Tiramisu

En fyrkantig ugnsform fylld med traditionell italiensk tiramisu med en sked vilande inuti och en del saknas.

Detta autentiska tiramisu-recept är gjort med lager av ladyfingers som är nedsänkta i spiked espresso, och en vispad mascarpone och äggblandning. Den är lätt, krämig och så mycket tillfredsställande.

Caroline de Luca

Prep 40 min

Chill Time 2 timmar

Total 2 timmar 40 min

  • Häll den bryggda espresson i en grund skål som är tillräckligt bred för att rymma Savoiardi ladyfingers. Tillsätt den smaksatta likören efter eget val, om du använder, till kaffet och rör om lite för att kombinera.

  • Kombinera mascarpone och vanilj i en stor bunke och använd en handhållen mixer för att vispa försiktigt tills det precis blandas. Se till att inte övervispa blandningen eftersom mascarpone lätt kan stelna.

  • Tillsätt strösockret i skålen med äggulor och vispa tills äggulorna blir tjocka och ljusgula med hjälp av en elektrisk mixer, cirka 5 minuter.

  • Rengör visptillbehören och torka dem noggrant. Vispa äggvitorna tills de bildar styva toppar, 4 till 5 minuter. Vänd försiktigt ner äggvitorna i den vispade ägguleblandningen lite i taget tills det precis blandat sig. Du vill se till att du håller blandningen lätt och fluffig.

  • Vänd försiktigt ner mascarponeblandningen i den vispade äggblandningen och se till att den blandas väl. (Om du ersätter äggen med grädde i det här receptet, vispa 1 kopp (240 ml) i 2 till 3 minuter tills det bildas styva toppar, vik sedan försiktigt ner den i mascarponeblandningen.)

  • För att montera tiramisu, sprid ett tunt lager av mascarponeblandningen på botten av en fyrkantig 8- eller 9-tums ugnsform eller individuella serveringsfat för att hålla ladyfingers på plats.

  • Ta ett Savoiardi lady finger i taget och doppa det snabbt i kaffet i bara 1 eller 2 sekunder. Du vill vara säker på att den är helt nedsänkt i kaffe, men ta ut den snabbt, innan den börjar falla isär. Skapa ett lager av kaffeindränkta ladyfingers, en i taget, ovanpå mascarponen, tills basen är helt täckt. Du kan behöva halvera ladyfingers om du använder individuella glas eller burkar.

  • Täck försiktigt ladyfingers med en tredjedel av mascarponeblandningen och använd en förskjuten spatel för att fördela den jämnt. Upprepa processen två gånger, lägg på ladyfingers och avsluta med mascarponeblandningen ovanpå.

  • Täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 2 timmar eller över natten. (Jag gillar att göra min dagen innan servering, vilket gör att alla smaker kan utvecklas.)

  • Pudra med kakaopulver precis innan servering.

Servering: 1delKalorier: 472kcal (24 %)Kolhydrater: 51g (17 %)Protein: 12g (24 %)Fett: 24g (37 %)Mättat fett: 13g (81 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 4gTransfett: 0,01gKolesterol: 266mg (89 %)Natrium: 148mg (6 %)Kalium: 135mg (4 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 13g (14%)Vitamin A: 975IU (20 %)Kalcium: 94mg (9 %)Järn: 3mg (17 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 7 juli 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply