Dessa tranbärsbönor med varma kryddor är inte dina vanliga baljväxter. Försiktigt sjudade med kanel och morötter i en buljong med vitt vin och sedan avslutad med citron och färsk mynta, de är en raffinerad skål med krämig komfortmat.

En vit skål fylld med tranbärsbönor med varma kryddor;  en sked vid sidan

Anpassad från America’s Test Kitchen | Laga mat för din maghälsa | America’s Test Kitchen, 2021

Ganska rosa och näringstäta tranbärsbönor har en mer delikat smak än pintobönor och är lika krämiga som cannellinibönor; vi ville lyfta fram dessa speciella bönor i ett kryddat tillbehör.

Äter mer fiber kan innebära att man äter mer bönor för många, så det är trevligt att anamma konserverade bönor. Men det är också trevligt att ta sig tid och omsorg för att perfekt koka torkade bönor. För att hjälpa våra tranbärsbönor att koka upp krämiga och mjuka, blötlägger vi dem över natten i saltvatten innan vi sköljer dem noggrant för att ta bort eventuellt överflödigt salt.

Vi fräser morötter i aromatisk vitlöksolja, tillsammans med tomatpuré för djup smak; bara en touch av kanel ger en subtil söt, varm krydda. Förutom buljong kokar vi bönorna i vitt vin för syra, och att låta dem koka igenom i den milda värmen i ugnen säkerställer att de blir perfekt tillagade utan konstant övervakning.

Vi kompletterar vår rätt med citronsaft och mynta, som fint balanserar bönornas varma, fylliga smaker. Om tranbärsbönor inte är tillgängliga kan du ersätta pintobönor. —America’s Test Kitchen

Vanliga frågor om tranbärsbönor med varma kryddor

Vad är tranbärsbönor?

Ursprungligen från Colombia, går tranbärsbönor också under andra namn som borlotti, Madeira, saluggia och gärdsmygbönor. Texturmässigt är de känsliga och krämiga. Berömda för sin nötaktiga smak, tranbärsbönor fungerar magi i kalla bönsallader, rejäla soppor och pasta. Och de är fantastiska i klassiska grekiska, italienska och portugisiska rätter.

Flera röda tranbärsskidor och torkade rödfläckiga bönor på en vit träbit
: stocco.claudio.libero.it

Hur kan jag värma upp dessa tranbärsbönor?

Det bästa sättet att värma bönor är försiktigt. Häll de kalla bönorna i en kastrull och häll i lite kycklingfond eller vatten. Eftersom bönor är så stärkelsehaltiga och tjocknar när de är kylda behöver de vätska för att lossa dem. Värm bönorna på låg värme, rör om då och då, tills de är genomvärmda.

Hur undviker jag att det blåser när jag äter bönor?

Det är ok, man kan säga det: Hur undviker man att fisa när man äter bönor? Bra fråga. Bönor orsakar gas eftersom de innehåller sockerarter och fibrer som vi har svårt att smälta. När dessa sockerarter mullrar med bakterierna som finns naturligt i våra tjocktarmar, ja, de mullrar, vilket får dig att fisa. Men det är ingen anledning att undvika dem. Bönor är en stor källa till växtbaserat protein och kan hjälpa till att förebygga vissa kroniska sjukdomar.

För att minska ditt obehag, blötlägg bönorna över natten – och kassera blötläggningsvattnet. Tugga helt. (Jag vet att det låter konstigt, eller hur?) Ju mindre bitar desto lättare kan näringsämnen och fibrer smältas. Drick mycket vatten medan du äter. Det håller saker och ting på gång. Och om allt annat misslyckas, försök matsmältnings enzymer. De fungerar verkligen. (Från vad jag hör … eller snarare gör det inte höra.)

Tranbärsbönor med varma kryddor

En vit skål fylld med tranbärsbönor med varma kryddor;  en sked vid sidan av

Vi fräser morötter i aromatisk vitlöksolja, tillsammans med tomatpuré för djup smak; bara en touch av kanel ger en subtil söt, varm krydda. Förutom buljong kokar vi bönorna i vitt vin för syra, och att låta dem koka igenom i den milda värmen i ugnen säkerställer att de blir perfekt tillagade utan konstant övervakning.

Prep 30 minuter

kock 1 timme 15 minuter

Total 9 timmar 45 minuter

  • I en stor skål eller behållare, lös salt i 4 liter kallt vatten. Tillsätt bönor och blötlägg i rumstemperatur i minst 8 timmar eller upp till 24 timmar. Häll av i ett durkslag och skölj väl.
  • Justera ugnsgallret till nedre mittenläge och förvärm ugnen till 350°F (180°C).

  • I en holländsk ugn på medelvärme, värm olja tills den skimrar. Tillsätt morötter och koka tills de är mjuka, cirka 7 minuter. Rör i tomatpuré, kanel och peppar och koka tills det doftar, ca 1 minut till.
  • Rör ner vin och använd en träslev för att skrapa upp eventuella brynta bitar. Rör i buljong, 1/2 kopp vatten och bönor och låt koka upp.
  • Täck den holländska ugnen, överför till ugnen och koka tills bönorna är mjuka, cirka 1 timme, rör om efter 30 minuter.

  • Rör ner citronsaft och mynta. Smaka av med salt, peppar och extra citronsaft efter smak. Justera konsistensen med extra varmt vatten efter behov. Tjäna.

Servering: 1delKalorier: 278kcal (14 %)Kolhydrater: 38g (13 %)Protein: 13g (26 %)Fett: 8g (12%)Mättat fett: 1g (6 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 5gNatrium: 501mg (22 %)Kalium: 847mg (24%)Fiber: 15g (63 %)Socker: 2g (2%)Vitamin A: 2884IU (58 %)C-vitamin: 3mg (4 %)Kalcium: 84mg (8%)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 14 januari 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply