Ukrainskt påskbröd, eller paska, är ett traditionellt semesterbröd gjort med en potatisbaserad förrätt, mjölk, ägg och russin. Den är glaserad med söt glasyr och toppad med strössel.

Fyra limpor ukrainskt påskbröd, paska, med en skål med färgade ägg framför sig

Anpassad från Olia Hercules | Mamushka | Weldon Owen, 2015

Kallas ibland kulichmen vi kallar det paska i söder är det här en lite töntig kusin till den italienska panettonen som jag lagar i urstädade tomatburkar. Låt dig inte avskräckas av 12-timmarsjäsningen för potatismosförrätten – den ger en vacker konsistens. Vi gör MYCKET av dessa under påsken, som är vår största religiösa högtid.– Olia Hercules

Vanliga frågor om ukrainska påskbröd

Vad är skillnaden mellan paska och kulich?

Paska och kulich är helt enkelt olika namn på det populära östeuropeiska påskbrödet. Båda är gjorda med ägg, socker och mjöl, och är ofta toppade med en söt glasyr. I allmänhet kallas brödet paska i Ukraina och andra östeuropeiska länder, och kulich i Ryssland.

Hur ska man servera ukrainskt påskbröd?

Paska kan avnjutas på egen hand eller toppas med en klick smör, sylt eller honung.

Ukrainskt påskbröd ~ Paska

Fyra limpor ukrainskt påskbröd, paska, med en skål med färgade ägg framför sig

Kallas ibland kulichmen vi kallar det paska i söder är det här en lite töntig kusin till den italienska panettonen som jag lagar i urstädade tomatburkar. Låt dig inte avskräckas av 12-timmarsjäsningen för potatismosförrätten – den ger en vacker konsistens. Vi gör MYCKET av dessa under påsken, som är vår största religiösa högtid.

Prep 1 timme

kock 1 timme

Total 16 timmar

Gör förrätten

 • Lägg potatisen i en stor kastrull, täck med vatten och låt koka upp. Koka tills de är mjuka, ca 15 minuter.

 • Spara 3/4 kopp (180 ml) av matlagningsvätskan och häll sedan av potatisen i ett durkslag. Häll tillbaka potatisen och den reserverade vätskan i kastrullen och mosa tills det är slätt.

 • Tillsätt mjölet och blanda väl, täck sedan över och låt stå på en varm plats i 12 timmar.

Gör degen

 • Tillsätt mjölken (se till att den är varm men inte varm) och jästen i förrätten och blanda väl. (Om du använder aktiv torrjäst, låt jästen sitta i mjölken tills den skummar, cirka 5 minuter.)

 • I en stor skål, använd en handhållen mixer för att vispa äggulorna med sockret tills de tjocknat något, 3 till 4 minuter.

 • Vänd ner mjölk- och jästblandningen i äggblandningen tillsammans med saltet. Sikta i gradvis och blanda i mjölet – degen ska vara fast men studsig. Täck degen med en ren kökshandduk och låt jäsa på en varm plats tills den är dubbelt så stor, 1 till 2 timmar.

 • Fukta händerna med lite solrosolja och knåda degen i ca 15 minuter. Strö ut de gyllene russinen på din arbetsyta och knåda in dem i degen.

 • Dela nu degen i 4 bitar. Olja fyra rena tomatburkar och fyll dem till hälften med degen. Låt jäsa på en varm plats tills den fördubblats, 45 till 60 minuter.

 • Värm under tiden ugnen till 350°F (180°C).

 • Placera de degfyllda burkarna på en plåt och grädda på det nedersta gallret i ugnen tills de är gyllenbruna och genomstekta till en innertemperatur på 195°F (91°C), 35 till 40 minuter.

 • Låt bröden svalna helt i burkarna och kör sedan en palettkniv (eller offsetspatel) runt kanterna för att hjälpa till att ta bort bröden från burkarna.

Gör glasyren

 • Vispa ihop konditorernas socker, vaniljextrakt och vatten i en skål, pensla sedan över toppen av bröden och låt det droppa längs sidorna. Dekorera med strössel om du vill.

Servering: 1limpaKalorier: 1190kcal (60 %)Kolhydrater: 251g (84 %)Protein: 28g (56 %)Fett: 9g (14%)Mättat fett: 3g (19 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 3gKolesterol: 191mg (64 %)Natrium: 352mg (15 %)Kalium: 1146mg (33 %)Fiber: 9g (38 %)Socker: 93g (103 %)Vitamin A: 346IU (7 %)C-vitamin: 10mg (12%)Kalcium: 162mg (16 %)Järn: 10mg (56 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 4 april 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply