En ultimat chokladmarkis – det blir inte mycket choklad än denna kylda dessert. Bittersöt choklad, ägg, smör och konjak vispas och får sedan en mousseliknande konsistens med vispad äggvita. Låter gudomligt, eller hur? Du slår vad om att det är det.

Den här ultimata chokladmoussetårtan kan vara min favoritefterrätt. Den håller så bra att du kan frysa den i upp till en månad, sedan när någon tittar förbi kan du direkt dra ut den ur frysen och bjuda på en skiva. Dessutom är den så enkel att göra men ser svår och “restaurangrik ut”. Det är underbart med mjukvispad grädde, men du kan fylla det med en klick chokladsirap eller en sked körsbärs-, björnbärs-, jordgubbs- eller hallonsås. Den kan snarare kylas än frysas, men den är svårare att skiva och håller inte lika länge.–Lori Longbotham

VAD ÄR EN CHOKLAD MARQUISE?

Vad, kan du fråga, är en chokladmarkis? Det är en efterrätt värdig kunglighet, en som trotsar en exakt beskrivning men ändå har en distinkt aristokrati. Den kombinerar ganaches rikedom med den sammetslena mjukheten hos mousse och, som om det inte vore nog med dekadens, tillför den den smältande kylan av glass. Efter alla dessa sinnliga adjektiv kan det vara värt att notera att det äldsta skriftliga omnämnandet av att bita i en chokladkaka hittades i ett brev skrivet av markisen de Sade. Ja, den där Markis de Sade. Tillfällighet? Hmm…förmodligen.

Varning för råa ägg

Som med alla recept som använder råa ägg, bör det undvikas av mycket unga, gravida kvinnor, äldre, sjuka och de med störningar i immunsystemet. Här är mer användbart ägg information.

  • Smöra en 8-av-4-tums brödform och fodra den med 2 ark plastfolie, en går den långa vägen och en går den korta vägen, vilket lämnar ett överhäng på flera tum på alla sidor.
  • Smält chokladen och smöret i en stor värmesäker skål ställ över en kastrull som innehåller cirka 1 1/2 tum nästan sjudande vatten, vispa tills den är slät. Vispa i socker och konjak, om du använder, tills det är väl blandat.
  • Ta bort skålen från värmen och använd en elektrisk mixer på låg hastighet, tillsätt äggulorna, 1 i taget, vispa ordentligt efter varje tillsats och skrapa ner skålens sidor då och då.
  • Vispa äggvitorna och saltet med rena vispar på medelhög hastighet i en stor djup skål bara tills vitorna bildar stela toppar när visparna lyfts. Med en visp eller en gummispatel, vänd ner 1/3 av äggvitorna i chokladblandningen. Vänd försiktigt ner de återstående äggvitorna i 2 omgångar, blanda bara tills det är väl blandat.
  • Häll blandningen i den förberedda pannan med hjälp av en gummispatel för att smeta in den i hörnen och jämna till toppen. Täck med den överhängande plastfolien och slå sedan in hela kastrullen tätt med aluminiumfolie. Frys i minst 6 timmar.
  • För att servera, packa upp pannan, vik tillbaka plastfolien och kör en bordskniv runt kanterna på pannan för att lossa chokladmoussekakan. Placera ett serveringsfat över formen, vänd upp pannan på den och dra i kanterna på plastfolien för att frigöra kakan från formen.

  • Ta bort plastfolien och jämna till kanterna på chokladmoussekakan med en liten varm metallspatel om nödvändigt. Skär i 1/2-tums tjocka skivor med en vass kniv doppad i mycket varmt vatten och torkas torrt mellan varje skiva och lägg på kylda desserttallrikar. (Du kan slå om och frysa in eventuell överbliven kaka.)

Servering: 1 serveringKalorier: 349 kcalKolhydrater: 26 gProtein: 8 gFett: 23 gMättat fett: 12 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 7 gTransfett: 1 gKolesterol: 150 mgNatrium: 57 mgKalium: 370 mgFiber: 5 gSocker: 16 gVitamin A: 234 IUKalcium: 54 mgJärn: 6 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2004 Lori Longbotham. Foto © 2004 William Meppem. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag använde det här receptet på ett par olika sätt. För båda sätten följde jag receptet till ett T, förutom att byta konjaken för samma mängd pepparmyntasmak. Halva satsen gick jag att lägga i en panna och frysa in enligt receptet – vilken delikatess det var att äta det igår kväll som mellanmål vid midnatt. Krämig, rik, mötte-i-mun-glädje! Jag måste säga att jag älskade pepparmyntan eftersom den gav chokladmoussekakan en fin, uppfriskande smak, nästan som en tunn mynta.

Nu för den andra halvan använde jag den faktiskt som en “frosting” för en födelsedagstårta som min man bad mig skapa: Milano mintkaka. Till tårtan använde jag den vita baskakan LC som ett bottenlager, täckte den sedan med LC:s ultimata chokladmarquise, sedan ett lager av själva kakorna, ytterligare ett lager av den ultimata chokladmarkisen, sedan ett lager av den grundläggande vita kakan, allt täckt med ultimat chokladmarkis. Jag dekorerade den med några kakor och myntablad.

Det här receptet är helt underbart, är definitivt restaurangkvalitet och är en av de saker som kommer att få folk att säga “du gjorde det här?” Det är också bedrägligt lätt. Som nämnts i rubriken är äggen inte tillagade, så om du serverar mycket unga eller gamla, eller någon med nedsatt immunförsvar, kanske du vill leta efter ett annat recept. När jag gör ett recept med alla typer av råa ägg köper jag först de bästa äggen jag kan hitta, sedan precis innan jag använder dem tvättar jag skalen.

Jag följde receptet exakt, vispade smör/chokladblandningen konstant och fortsatte att vispa tills sockret var helt upplöst, och använde Chambord istället för konjak – det var vad jag hade till hands. Om vitorna vispas BARA till det hårda stadiet eller något mindre är det lätt att blanda in dem i chokladblandningen. Om du är mer och riskerar du att tömma dem och det blir den underbara konsistensen. Instruktionerna för att förbereda pannan var perfekta, inga som helst svårigheter att ta bort. Jag gjorde även en halloncoulis att servera till chokladmarkisen, det var en övning i liljeförgyllning. Jag vet att receptet säger att du kan frysa det i en månad, men tro mig att det inte finns några kvar när du väl smakat det.

Denna chokladmarkis är intensivt rik och chokladaktig, även några tuggor ger en tillfredsställande behandling. En skiva serverad med lite frukt på toppen och lite vispad grädde eller glass skulle vara en dekadent efterrätt. Jag är glad att den håller sig lätt i frysen länge, då jag tror att jag bara ska skära av bitar till mellanmål när jag blir sugen på något sött och choklad.

Jag hade ingen likör så jag utelämnade den, men jag föreställer mig att det finns nästan oändliga sätt att anpassa – om det finns en smak du gillar med choklad, använd lite av det istället för likören. Jag skulle prova lite pepparmintsextrakt, lite espressopulver eller lite apelsinskal.

Ett tips, om du har superfint socker föreslår jag att du använder det (du kan även köra vanligt strösocker genom en matberedare i några sekunder), och se till att sockret blandas helt in i chokladen och smöret så att din kaka inte har fickor av sockergranulat.

Source link

Rate this post

Leave a Reply