VAD ÄR RAGGMUNK?

raggmunk i ugn är en sorts riven potatispannkaka med skivor av stekt bacon och tranbärssylt. De är typiska för det svenska köket.

Till skillnad från röstis görs raggmunk genom att blanda mjölk, ägg och mjöl med potatis, vilket gör att de ser mer ut som en pannkaka än en rån. De är också mjukare än Röstis.

VAD ÄR RAGGMUNKS URSPRUNG?

Raggmunk kommer från Östergötland i sydöstra Sverige. De nämns första gången 1904, ragg betyder knaprig på svenska.

I Sverige är dessa pannkakor så populära att det finns färdiga förpackningar för att göra dem snabbt. Det finns också versioner redo att enkelt värmas upp, men deras förberedelse är så enkel och snabb att det skulle vara synd att inte göra dem från grunden hemma.

De äts vanligtvis till frukost, lunch eller som mellanmål under dagen. De kan förberedas i förväg och värmas upp i sista stund i en ugn eller i en stekpanna. De är ändå godare när de tillagas på plats.

HUR MAN FÖRBEREDAR

Förberedelsen av degen kräver att man vispar ihop en blandning av mjölk och mjöl som tillsätts salt, ägg och skalad och riven potatis.

Smeten hälls sedan i en het smörad stekpanna och tillagas ganska snabbt, cirka fyra minuter på varje sida. Tillagningen ska bli lätt brynt och kanten krispig. Raggmunken görs på detta sätt tills all smet är förbrukad.

Baconskivorna förbereds i en separat panna, skivorna ska bli lite knapriga. För att göra detta är det bäst att tillaga dem på ganska hög värme.

För att hålla raggmunk varma under tillredningen, placera dem helt enkelt i en het ugn eller ångkokare medan de förbereds. Raggmunk serveras med baconskivor och lite tranbärssylt som tillför en lätt sötma och lite syra till rätten.

Utsökt raggmunk i ugn [2022] – toppratter

VARIANTERNA

Ett brett utbud av potatispannkakor kan hittas i Europa, särskilt i Centraleuropa och i det judiska-ashkenasiska köket med de berömda latkes.

Medan vanligtvis tillagas i en smörad panna, kan smöret enkelt ersättas av ister, vilket ger dem en starkare smak.
Förutom tranbärssylt kan färsk grädde tillsättas. Raggmunk kan vara av olika storlekar, från små biffar till mycket stora att dela, beroende på storleken på pannan som används.
Potatis kan även ersättas med andra grönsaker rivna i julienne som morötter, lök eller betor.
Det är också möjligt att förbereda en stor raggmunk att dela genom att tillaga den direkt i ugnen i en bakplåt och täcka förberedelsen av baconskivor som, när de smälter, kommer att smaksätta rätten.

Utsökt raggmunk i ugn [2022] – toppratter

Utsökt raggmunk i ugn [2022]

Raggmunk är en svensk rätt gjord av riven potatis blandad med en deg av mjöl och mjölk, och stekt i smör serverad med stekt bacon och lingonsylt.
Prep Time 45 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Frukost, Lunch
Cuisine skandinavisk, svenska
Servings 12
Calories 510 kcal

Equipment

  • Bakform

Ingredients
  

  • 2 koppar mjölk
  • 1 ¾ kopp mjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 kg potatis skalad och riven
  • 16 oz. bacon
  • Lingonsylt
  • Smör (för matlagning)

Instructions
 

  • Vispa ihop mjölk och mjöl i en skål.
  • Tillsätt salt, ägg och potatis. Blanda väl.
  • Värm ugnen till en temperatur av 210 F (100 ° C).
  • Hetta upp en liten klick smör i en panna och, viktigast av allt, förbered en raggmunk i taget.
  • Kavla ut ¼ av blandningen till en pannkaka och jämna ut ytan med en spatel så att den rivna potatisen inte ligger i en hög.
  • Stek på medelvärme utan att bränna i ca 4 minuter per sida tills det fått en fin gyllene färg och en krispig kant.
  • Lägg gradvis raggmunken i en stor ugnsform och håll dem varma i ugnen.
  • Värm baconet på medelvärme i en stekpanna tills det är knaprigt. Töm den.
  • Servera raggmunken varm med stekt bacon och lingonsylt.
Keyword raggmunk, raggmunk i ugn

utsökta kroppkaka recept – öland (svenska potatisdumplings)

Utsökt Svenska Kalops recept – Köttgryta – Beef Stew

5/5 - (1 vote)