Kalops (svensk nötgryta)

Letar du efter en välsmakande och tröstande lågkolhydraträtt? Prova Kalops! Det är en smakrik svensk klassiker med vispgrädde och inslag av kryddnejlika. Vår version är perfekt på en lågkolhydratkost. Ännu bättre är att nötgrytan nästan sköter sig själv på spisen. Tidsbesparing och läckerhet!

De flesta hushåll i Sverige gör Kalops då och då, vågar jag påstå! Här hemma gjorde farmor Bojan den bästa Kalopsen och det är av henne jag lärde mig hur man gör denna underbara rätt på gammaldags vis. Den är dessutom otroligt enkel att göra, lite förberedelse och sedan låg och långsam tillagning.

Läcker smak och arom från kryddpeppar och lagerblad fyller köket. Njut av den tillsammans med kokt potatis och skivade inlagda rödbetor

Kajsa Warg skrev om denna maträtt för första gången 1755, det betyder att denna maträtt fyller 264 år i år . Ordet kalops sägs komma från engelska “collops” som betyder en skiva eller en liten köttbit. En underbar gryta att göra när man har många gäster.

Den kommande hösten ska jag prova att göra den i slowcooker – aldrig provat den förut, jag återkommer till er alla med resultatet!

Du kan använda Chuck, brisket eller blade steak. Det ska vara nötkött, inte lamm eller fläsk! Om du är en jägare Älg- eller renkött fungerar väldigt bra som Kajsa Warg skrev i sin kokbok! Värt ett försök! Oavsett kött tar jag alltid bort överflödigt fett, lämna lite för smaken.

Utsökt Svenska Kalops recept - Köttgryta - Beef Stew [2022]

Kalops instruktioner

  1. Smält smöret i en gjutjärnsgryta på hög värme. Tillsätt nötköttet och stek tills det fått färg på alla sidor.
  2. Tillsätt morötter, lök, nötbuljong, lagerblad, pepparkorn och mald kryddnejlika. Stek i några minuter och rör sedan ner grädden, vattnet och täck sedan över.
  3. Sänk värmen till medel-låg och låt sjuda i cirka 60-90 minuter, eller tills köttet är mört. Rör om då och då.
  4. Precis innan servering, tillsätt färskosten för att tjockna grytabasen och rör om för att kombinera. Krydda med salt och peppar efter smak

Broccoli

  1. Fyll hälften av en stor kastrull med vatten. Koka upp vattnet på hög värme och tillsätt broccolin. Koka i ett par minuter och sila sedan av broccolin i ett durkslag. I en stor serveringsskål, släng broccolin med smör och smaka av med salt och peppar.
  2. Servera oxgrytan med en touch av persilja och broccoli vid sidan av. Njut av!

Kalops ingredienser

  • Köttgryta
  • 2 msk smör
  • 2 lbs främsta revben, skuren i 1,5″ (3 cm) bitar
  • 3 (6½ oz.) skalade morötter, skurna i 1,27 cm breda bitar
  • 2 (8 oz.) gula lökar, halverade och i fjärdedelar
  • 2 msk nötbuljong
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 12 pepparkorn, vita
  • 1 dl tung vispgrädde
  • 1 kopp vatten
  • 2 msk färskost
  • salt och peppar efter smak
  • 2 tsk färsk persilja, för garnering (valfritt)

Broccoli

  • 1 lb (5 koppar) broccolibuketter
  • 2 msk smält smör, till servering
    salt och peppar efter smak

Pytt I Panna recept – Swedish Hash {Easy Leftover Meal}

5/5 - (2 votes)