Toast Skagen är en av de rätter som snabbt löser dina problem. Orsakar sortering i restaurangmenyn ångest? Beställ Toast Skagen. Vet inte vad du ska laga dina gäster ? Nåväl, nu är i alla fall förrätten sorterad.

Det kanske inte är det mest innovativa valet, men om det är välgjort kan (eller kommer!) ingen klaga.

Originalet är bara med räkor, majonnäs och fiskrom. Senare versioner har sett tillägg som pepparrot, rödlök eller att blanda majonnäsen med crème fraîche.

Tore Wretmans uppfinning

Den bortgångne kocken, krögaren och kokboksförfattaren Tore Wretman har haft ett enormt inflytande på det moderna svenska köket.

Han var också ett stort fan av segling, särskilt på sin mahognybåt Salta Marina. Och det är på den båten som denna klassiska svenska aptitretare föds, åtminstone enligt journalisten Staffan Heimerson, som fick ursprungsberättelsen av Wretmans fru Ewa:

Wretman och hans besättning deltog i en tävling i Skagen i den nordligaste delen av Danmark 1956. Vinden försvann och därmed också vinstchanserna. Besättningen var besviken. Wretman bestämde sig för att muntra upp dem och kollade vad köket hade att erbjuda: ägg, olja, räkor, lite fiskrom och bröd.

Wretman vände ägget och oljan till majonnäs, blandade med räkorna, rostade brödet och formade fiskromen till små ägg.

När en av besättningsmedlemmarna frågade Wretman om rättens namn tittade Wretman ut över det glittrande vattnet. Han utbrast:

“Åh, kära mig – det här är en typisk Toast Skagen!”

Däremot hävdar biografin Tore Wretman — Maten och livet att rättens namn helt enkelt kom av att Wretman pekade finger på en karta. Jag föredrar dock och lägger större vikt vid Wretmans frus version.

Toast Skagen på Riche

Enligt Svenska Dagbladet fanns rätten på Riches meny för första gången 1958. I Richeboken delar restaurangen med sig av sin historia, några lättsamma anekdoter och en handfull recept. Vi får anta att bokens recept på Toast Skagen liknar rätten på Riches meny.

Medan restaurangen medger att originalversionen var enklare, är deras recept en typisk modern version med en blandning av räkor, citronsaft, pepparrot, majonnäs, dill, salt och vitpeppar. Man lägger kompositionen på smörstekt vitt bröd, toppar med fiskrom från Kalix och garnerar med citron och dill. Men att ange att löjromen är från Kalix gör den till en betydligt dyrare rätt.

Utsökt Toast Skagen recept - favorit aptitretare [2022] - toppratte

Den utvecklande Toast Skagen

Utan att lova för mycket skulle jag säga att Toast Skagen är en av de mest populära aptitretarna bland restauranger som serverar traditionell svensk mat. En vän till familjen envisas alltid med att beställa den som huvudrätt när han besöker Sverige. Numera kan namnet “Skagen” även användas för andra saker, vilket signalerar en krämig räkblandning av något slag — ofta majonnäsrika sallader.

Det har dock förändrats lite sedan Wretman först skapade det. Enligt Heimerson innehöll Wretmans originalversion dill och citron, men enligt Riche och ett par andra källor var både dillen och citronsaften ett tillägg från Wretmans kallbufféchef Karin Chädström. Jag skulle säga att dill och citron anses vara standard nuförtiden.

Vissa människor (inklusive jag) gillar att lägga till lite hackad lök. Jag kanske måste omvärdera det beslutet efter att ha läst vad kocken Magnus Nilsson hade att säga om det i The Nordic Cookbook: “Det får den delikata dillymixen att lukta som att stå i en smutsig second hand-butik.” Jaja.

Nilsson är lika bestämd på att inte ta med crème fraîche eller andra mejeriprodukter i mixen. Han tycker att en sur majonnäs är rätt väg att gå och vägrar lägga till vinäger eller citronsaft i mixen. Men om du inte har gjort majonnäsen själv är det enklaste sättet att balansera syran med en touch av citronsaft, tror jag.

Nilsson godkänner dock pepparroten. Kocken och krögaren Erik Lallerstedt var banbrytande för pepparrot i Skagenmixen. Anledningen? Enligt Lallerstedt: ”girighet”. När han hade restaurang i Östermalmshallen lade han till mer majonnäs i mixen. Annars gjorde de dyra räkorna det svårt att göra vinst. För att balansera det extra fettet tillsatte han pepparrot.

Sedan finns det mer ovanliga tillägg. Rebellen Per Moberg tillsätter både konjak och gräddfil till sin.

Jag är säker på att Wretman inte skulle ha något emot de senare tilläggen för mycket – han justerade själv många recept. Till exempel, under sin tid på Riche, finjusterade Tore Wretman kalvbiffarna Wallenbergare genom att tillsätta sin speciella kryddblandning, épice Riche.

Utsökt Toast Skagen recept - favorit aptitretare [2022] - toppratte

Hur man gör en läcker Toast Skagen

Det vanliga sättet att servera den här rätten är som förrätt men du kan såklart göra extra stora portioner och förvandla till huvudrätten. Tore Wretman hade kanske inte godkänt (och det gör Magnus Nilsson definitivt inte!) men jag lägger gärna till lite rödlök. För bästa resultat gör du givetvis majonnäsen själv. Det köpta kommer att ge dig ett fantastiskt fint resultat också…

För fyra aptitretare:

 • 4 skivor rostat bröd
 • 1-2 msk smör
 • 350 g (12 oz) handskalade räkor
 • 2 msk majonnäs
 • (2 tsk finhackad rödlök)
 • 1-2 msk citronsaft
 • 2 msk finhackad dill
 • salt och vitpeppar

Garnering:
50 g röd fiskrom
citronskivor
dill

 1. Om du vill ha en snyggare look, skär brödskivorna i rundade former med ett glas, eller skär av kanterna. Stek rostat bröd i smör tills det är gyllene. Lägg de gyllene toasterna åt sidan.
 2. I en skål, lägg till räkor, majonnäs, lök om du använder det. Rör om tills det är jämnt blandat.
 3. Tillsätt citronsaft, dill, salt och vitpeppar. Rör om, gör ett smakprov och gör justeringar.
 4. På varje bit rostat bröd lägger du en fjärdedel av räkblandningen. Forma löjromen med två teskedar och lägg den ovanpå. Garnera med en liten citronklyfta och en liten bit dill.

Förslag
Vill du göra den här rätten till en riktig lyx, toppa den med fiskrom från Kalix. En enklare röd fiskrom kommer att smaka bra också.

Som sagt ovan är rödlök min egen preferens. Det är vanligare att man istället använder pepparrot. Om du använder pepparrot, börja med att tillsätta en mycket liten mängd och smakprov.

Pytt I Panna recept – Swedish Hash {Easy Leftover Meal}

Utsökt Smul paj recept med blåbär – Låt oss göra Smul paj

5/5 - (1 vote)