utsökta kroppkaka recept – öland (svenska potatisdumplings) [2022]
Den exakta och bokstavliga översättningen av denna svenska rätt är “kroppkakor”(kroppkaka), men sanningen är att ett trevligare sätt att beskriva dem är “potatisdumplings med fläsk och lök”. Det finns tre huvudvarianter av detta recept, som är mycket kända: öländska kroppkakor, småländska kroppkakor och pitepalt.
Med sitt ursprung på Öland i Östersjön, inåt landet till det rustika Småland, består kroppkakor(kroppkaka recept) alltid av potatismos, med tillsats av mjöl och ägg, rullade till bollar och sedan fyllda med troligen saltlagd fläsk och lök. Därifrån, vem vet eftersom det finns flera regionala variationer. De tidigaste recepten var kraftigt kryddade med kryddpeppar – men vissa använder inte någon alls.
Jag skulle vilja dela med mig av en uppdaterad version av denna ödmjuka klassiker. Jag föredrar en särskilt mjuk dumpling, så jag har hållit mängden mjöl till ett minimum. Två olika fyllningar som du kan prova; rökt bacon och lök eller vild svamp. Om lingon inte finns kan du använda en liten mängd lingonsylt eller ersätta med ett vasst äpple, som granny smith, skära i tändstickor och servera med dumplings.
kroppkaka Ingredienser
Kroppkakor(kroppkaka recept) dumplings
- 700 g mjölig potatis dvs King Edwards
- 60 g vanligt mjöl 70 g potatismjöl om du är GF
- 3 frigående äggulor stora
- 20 g smält smör
- 1 1/2 tsk fint havssalt
Svampduxellefyllning (räcker till 12 dumplings)
- en klick smör
- 1 portabellosvamp ca 60g
- 300 g kastanjesvamp fint hackad
- 10 g torkad vild svamp blötlagd i kokande vatten i 20 minuter innan du hackar
- 2 schalottenlök fint hackade
- 1 vitlöksklyfta finhackad
- 1 kvist endast färsk timjan, hackad
- en god nypa kryddpeppar
- salt och nymalen svartpeppar
- Baconfyllning (räcker till 12 dumplings)
- 200 g torrbottnad strimmig bacon skuren i fina strimlor
- 2 schalottenlök fint hackade
- Endast 1 kvist färska timjanblad, hackad
- en god nypa kryddpeppar
- svartpeppar
- Att tjäna
- 50 g smör plus extra till stekning
- 75 g frysta lingon upptinade
- 2 tsk socker
- 250 g vilda svampar om det finns
- 180 g cavolo nero stjälk borttagen och grovhackad
- 3 msk rostade hasselnötter grovt hackade
Instruktioner
Kroppkakor (kroppkaka recept) dumplings
- Börja med att skala potatisen, skär i jämnstora bitar och koka sedan i saltat vatten tills den är genomstekt. Låt rinna av och återgå till låg värme för att ånga i en minut eller 2 för att avlägsna överflödig fukt. Passera genom en potatispressar och tillsätt sedan smöret, ställ åt sidan för att svalna. När det svalnat, rör ner äggulorna, mjölet och saltet, var noga med att inte blandas för mycket. Täck och kyl medan du gör fyllningen.
Svampduxellefyllning
- För att göra svampduxellefyllningen värmer du smöret i en panna. Stek schalottenlöken försiktigt tills den är mjuk, tillsätt vitlök, svamp, timjan och kryddpeppar. Stek tills all fukt från svampen har avdunstat, det är nästan torrt och det börjar ta sig i botten. Krydda med salt och svartpeppar efter smak. Ställ åt sidan för att svalna.
Baconfyllning
- För att göra baconfyllningen, värm smöret i en panna. Fräs schalottenlök och timjan tills de är mjuka, tillsätt sedan kryddpeppar. Tillsätt nu baconet och stek tills det är genomstekt och gyllene. Ställ åt sidan för att svalna.
- Dela dumplingsdegen i 12 st (ca 45g vardera) på mjölad arbetsyta, tryck ut degen till en skiva. Lägg en tesked fyllning i mitten av varje skiva. Samla ihop degen och tryck ihop till en boll. Platta till något och lägg åt sidan. Fortsätt med resten.
- Koka dumplings långsamt i en kastrull med lättsaltat vatten utan lock i 5–6 minuter, dumplings kommer att stiga upp till ytan när de är klara. Lägg på en tallrik.
- Blanda de tinade lingonen med sockret och ställ åt sidan.
Hetta upp lite mer smör i en panna och fräs svampen försiktigt om den används i ett par minuter. Ta bort från pannan och ställ åt sidan för att hålla sig varm. - Ånga cavolo nero i lite vatten i en kastrull i flera minuter. När det är klart tillsätt en klick smör och svartpeppar.
- Värm en klick smör i en tjockpanna och stek försiktigt dumplingsna. Ta bort från pannan och ställ åt sidan för att hålla sig varm.
- Smält 50 g smör i samma kastrull på hög värme tills det börjar dofta nötigt och bli brunt. Stäng av värmen och ta ur pannan så att det inte bränns vid.
- Dela dumplings mellan 4 tallrikar, garnera med vildsvampen om du använder, cavolo nero och lingon, och häll det bruna smöret över och strö över hasselnötter till slut. Tjäna.
3 Comments
Pingback: Utsökt Raggmunk I Ugn [2022] – Toppratter - Toppratter
Pingback: Enkel Hemlagad Tacosås Recept- [2022] - Toppratter
Pingback: Gillar Du Att äta? Chocolate Chip Cookies Recept (chokladkakor) {2022} - Toppratter - Toppratter