Receptet som har skadat min hjärna i 4 år är äntligen här. Våra vansinnigt läckra pumpa lava tårta kommer att sprängas Julefterrätter för resten av evigheten.
Är du inte lite som jag? Du kommer till den där stora julmåltiden och går fram och tillbaka på vilken efterrätt du vill ha till bordet, något choklad, en liten paj – åh men du åt paj i en vecka efter Thanksgiving, så kanske inte…
Pumpa lava tårta till undsättning!
Jag såg alla dessa chokladlavakakor i flera år men njöt aldrig helt av en, så jag bestämde mig för att vi behöver en pumpaversion. All krydda av melass eller pepparkakskänsla men 100% pumpa. Jag ville känna julstämningen och för mig betyder det att lukta på den och smaka på den. Du vet att jag har rätt, du går in på ett ställe som doftar jul och du blir genast pirrig som om du är ett litet barn igen. Choklad är fantastiskt, men julen behöver krydda!
Ingredienser för Pumpkin Lava Cake
Förbered alla dina varma julkryddor och de typiska tårtingredienserna så har du det du behöver för att komma igång med denna tårta. Här är vad du behöver:
- Torra ingredienser: mjöl, socker, mörkt farinsocker, bakpulver, salt
- Kryddor: kanel, kardemumma, muskotnöt, ingefära, kryddnejlika
- Våta ingredienser: indunstad mjölk, pumpa, smör, vanilj
Och för farinsocker-kaneltoppen behöver du ytterligare ett par ingredienser:
- Ljusbrunt socker
- mörkt brunt socker
- Majsstärkelse
- Kanel
- Tung grädde
- Smör
- Kokande vatten
Måtten för varje ingrediens finns i receptkortet i slutet av inlägget.
Hur man gör pumpa lava tårta
Kommer du ihåg hur den här tårtan kommer att spränga julens desserter för all framtid? Tja, de bästa nyheterna om det är att det är så enkelt! Här är de grundläggande stegen:
- Värm ugnen och smörj en 9×13 ugnsform.
- Blanda torra ingredienser i en stor skål.
- Tillsätt de blöta ingredienserna och blanda tills det precis blandat.
- Häll i ugnsformen.
- I en separat liten skål, kombinera alla torra ingredienser till smultoppen.
- Strö över smeten.
- Koka upp vatten i ett glasmått i mikrovågsugnen. Vispa i grädden och smöret.
- Häll över toppen av smeten.
- Grädda och svalna några minuter innan servering med glass eller vispad grädde.
Alla dessa instruktioner finns mer detaljerat nere i receptkortet.
Förvaring, återuppvärmning och infrysning av pumpalavakaka
Lavan är varm, så den här kakan är bäst att servera och äta medan den fortfarande är varm och lavan är sliskig. När kakan svalnar kommer kakan att absorbera lavan och den kommer inte att ha den där “lava”-känslan. Det kommer ändå att smaka jättegott!
Förvara kakan i en lufttät burk i kylen. Du kan värma upp enskilda bitar i mikrovågsugnen.
Den här kakan kommer att frysa bra, men som jag nyss nämnde, kommer den där lava klibbigheten inte att vara riktigt densamma som när du först tog ut den ur ugnen. Se till att kakan har svalnat helt och slå sedan in i plastfolie och sedan folie. Den håller sig i frysen i upp till 3 månader.

Pumpa lava tårta är sliskig och öm och så festlig! Doften tar dig direkt till din julglada plats, och när du väl tar en tugga toppad med lite glass eller vispgrädde, behöver du aldrig mer en juldessert.
Fler läckra pumpadesserter:

Vansinnigt läcker pumpa lava tårta
Serveringar: 16
- 2 1/2 Koppar Mjöl
- 1 Kopp Socker
- 1/2 Kopp mörkt brunt socker vanlig är bra
- 4 Teskedar Bikarbonat
- 4 Teskedar Kanel
- 2 Teskedar Mald kardemumma
- 1 1/2 Teskedar Muskot
- 1 Tesked Mald ingefära
- 1/4 Tesked Malda kryddnejlikor
- 1/2 Tesked Salt
- 1 Kopp Kondenserad mjölk
- 1 Kopp Pumpa på burk
- 1/2 Kopp Smör smält, se not
- 2 Teskedar Vanilj
Garnering
- 1/2 Kopp Ljusbrunt socker
- 1/2 Kopp mörkt brunt socker allt ljusbrunt är bra
- 1 Matsked Majsstärkelse
- 1 Tesked Kanel
- 1 Kopp Tung grädde
- 2 Matskedar Smör smält
- 1 Kopp Kokande vatten
-
Värm ugnen till 350°. I en stor skål, kombinera de torra ingredienserna. Tillsätt mjölk, pumpa, smör och vanilj; blanda tills det blandas. Smörj en ugnsform eller 9×13″ långpanna och häll i smeten och fördela den jämnt.
Gör toppingen
-
I en liten skål, blanda ihop brunt socker, majsstärkelse och kanel; strö över smeten.
-
I ett glasmått, koka vattnet i mikrovågsugnen. Vispa i den tunga grädden och det smälta smöret. Häll den varma blandningen över toppen men rör inte om!!!
-
Grädda tills en tandpetare i mitten kommer ut ren och vätska bubblar runt kanterna, ca 30-40 minuter. Mitten kommer fortfarande att vicka. Kyl ca 15 minuter i panna och servera sedan med glass eller vispgrädde!
Vill du verkligen förbättra ditt pumpaspel? Testa att bryna smöret i kakan!
Näringsinnehåll
Vansinnigt läcker pumpa lava tårta
Mängd per portion (1 st)
Kalorier 347
Kalorier från fett 126
% Dagligt värde*
Fett 14g22 %
Mättat fett 9g56 %
Transfett 1g
Fleromättat fett 1g
Enkelomättat fett 4g
Kolesterol 44mg15 %
Natrium 440mg19 %
Kalium 151mg4 %
Kolhydrater 52g17 %
Fiber 1g4 %
Socker 35 g39 %
Protein 4g8 %
Vitamin A 2863IU57 %
C-vitamin 1 mg1 %
Kalcium 86mg9 %
Järn 1 mg6 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.
KOM IHÅG ATT PRENUMERERA PÅ vår GRATIS Oh Sweet Basil NYHETSBREV OCH FÅ ENKLA RECEPT LEVERERADE I DIN INKORTA VARJE DAG!
När du provar ett recept, använd hashtaggen #toppratter.se på INSTAGRAM för en chans att bli med i våra berättelser! FÖLJ ÅH, SÖT BASILKA PÅ FACEBOOK | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER FÖR ALLT VÅRT SENASTE INNEHÅLL, RECEPT OCH BERÄTTELSER.