Vi älskar denna havregryn och njuter av den nästan varje morgon. Nedan hittar du alla våra bästa tips för att göra havregryn på spishällen eller i mikron. Hoppa till vårt favoritrecept på havregrynsgröt

Skål med havregryn med blåbär och jordnötssmör.

Vi äter havregrynsgröt till frukost de flesta morgnar. Det är enkelt, hälsosamt och mättande. Så här gör vi havregryn. Följ våra tips för välsmakande, perfekt tillagad havregryn hemma.

Typer av havregryn

Gammaldags eller havregryn är vad vi kommer att arbeta med idag. Gammaldags eller havregryn är det vi köper oftast. De ser ut som platta, runda skivor. Hela korn av havre ångas och pressas sedan tills de är tillplattade för att göra dem. Denna lätta bearbetning påskyndar tillagningstiden eftersom den tillplattade formen tillagas snabbt. Vi använder havregryn i andra recept som granolabars, havregrynskakor, bakad havregryn och havre över natten.

Snabbhavre (kallas även instant havre) är förkokta, torkade och sedan rullade och pressade något tunnare än havregryn. Snabbhavre har fått sitt namn för att den tillagas snabbare än de andra havresorterna. Den korta tillagningstiden är en bonus, men de blir ofta mosiga efter tillagning.

Stålskuren havre är hela havregryn skurna i små bitar (istället för rullade till platta skivor som med havregryn). De tar längre tid att tillaga än andra havresorter men är läckra. När den tillagas har stålskuren havre en krämig, seg konsistens. I vårt hus hänvisas stålskuren havre till fancy havregryn. Vi älskar dem!

Hur man gör havregryn

Den bästa metoden för att laga havregryn är vår spishällsmetod. Det tar cirka 10 minuter och är enkelt. Vi förstår dock att även några minuter sparade på morgonen kan vara en spelomvandlare, så vi har också delat med oss ​​av vår metod för att laga havregryn i mikron. Denna metod är för rullad havre (även kallad Old Fashioned oats).

Matlagningsförhållande

När du gör havregryn kan du använda vatten, mjölk (mejeri eller icke-mejeri) eller en kombination. Till vår vardagliga havregryn håller vi oss med vatten, men för en extra krämig skål med havregryn, använd 50 % eller all mjölk.

När man lagar havregryn är förhållandet att komma ihåg en del havregryn till två delar vätska. Här är några portioner som hjälper dig:

 • En portion = 1/2 kopp havregryn + 1 kopp vätska (vatten, mjölk eller en kombination)
 • Två portioner = 1 kopp havregryn + 2 dl vätska (vatten, mjölk eller en kombination)
 • Tre portioner = 1 ½ dl havregryn + 3 dl vätska (vatten, mjölk eller en kombination)
 • Fyra portioner = 2 koppar havregryn + 4 koppar vätska (vatten, mjölk eller en kombination)

Om du någon gång upptäcker att din havregryn är för torr, tillsätt en extra skvätt vatten eller mjölk, så kommer det att lossna för dig.

Tillsätt honung till perfekt kokta havregryn och bär

Spishällsmetod för bästa havregryn

Att använda kaminen är min föredragna metod. Att göra det:

 1. Koka upp vattnet eller mjölken och rör ner havren.
 2. Sänk värmen tills det sjuder väldigt lågt.
 3. Koka på detta sätt tills det mesta av vätskan absorberats och havren är mör.
 4. Täck kastrullen med ett lock, låt den vara ifred i en minut eller två och servera sedan.

I allmänhet är tillagningstiden fem till tio minuter. Däremot köper jag vanligtvis extra tjock havregryn, så min tillagningstid brukar vara närmare tio minuter (kanske en minut eller två till).

Hur man lagar havregryn i mikrovågsugn

Att använda en mikrovågsugn för att laga havregryn är en snabb och enkel lösning för hektiska morgnar. Jag har aldrig varit riktigt lika nöjd med konsistensen på min havregryn efter att ha använt mikron jämfört med spisen, men eftersom detta minimerar rätter och tillagningstid är det värt att veta hur man gör.

När du använder mikrovågsugnen, tillaga en portion i taget och använd en skål med högre sidor så att havregrynen bubblar bort inuti mikrovågsugnen, den inte svämmar över.

Kombinera 1 kopp vätska (vatten, mjölk eller en kombination) med 1/2 kopp havregryn i en stor skål med långa sidor. Mikrovågsugn på hög i två minuter och låt sedan skålen ligga kvar i mikrovågsugnen i ytterligare en minut eller två innan servering.

Havregrynsgröt med olika pålägg (bananvalnöt, bär och jordnötssmör, & jordgubbar med linmjöl)

Vår familjs favorit havregrynsrecept och pålägg

Du kan se de tre havregrynsrecepten vi älskar mest på bilderna. Vi roterar genom dessa under veckan.

Havregrynsgröt med blåbär och jordnötssmör – Här är Adams favorit. Efter att ha lagat våra havregryn, lägger vi på färska eller tinade frysta blåbär och lägger till en stor klick jordnötssmör. Havren, bären och nötsmöret håller oss alla mätta fram till lunchtid.

Havregrynsgröt med jordgubbar, mandel och malet lin — Vår son älskar jordgubbar så det här är hans favorit. För ännu mer stickkraft, överväg att byta ut mandeln mot en klick mandelsmör.

Havregrynsgröt med skivade bananer, valnötter och honung — Här är min favorit av de tre alternativen som visas. Jag älskar banannötsmuffins, och den här skålen med havre påminner mig om dem. Om du inte äter honung, byt ut den mot lönnsirap eller annat sötningsmedel som kokossocker.

Mer pålägg

Du kan röra om nästan allt du älskar i kokta havregrynsgröt, men här är lite extra havregrynsinspiration för dig:

 • Rostade nötter och frön som valnötter, pekannötter, hasselnötter eller rostade pumpafrön
 • Nötsmör som jordnötssmör, mandelsmör eller cashewsmör
 • Chiafrön, hampafrön eller malet lin
 • Skvätt grädde eller mjölkfri mjölk
 • Farinsocker, honung eller lönnsirap
 • Torkad frukt (som tranbär, mullbär eller russin)
 • Färsk frukt som bär, bananer eller äpplen
 • Bakkryddor som kanel, muskotnöt eller pumpapajkrydda
 • Sauterad spenat eller grönkål och ett pocherat ägg eller mjukkokt ägg

Vår dagliga havregrynsgröt

 • PREP
 • LAGA MAT
 • TOTAL

Vi älskar denna havregryn och njuter av den nästan varje morgon. Den bästa metoden för att laga havregryn är vår spishällsmetod. Det tar cirka 10 minuter och är enkelt. Vi förstår dock att även några minuter sparade på morgonen kan vara en spelomvandlare, så vi har också delat med oss ​​av vår metod för att laga havregryn i mikron.

Du kan använda vatten, mjölk eller en kombination av de två för att göra havregryn. Till vår vardagliga havregryn håller vi oss till vatten, men för en extra krämig skål med havregryn, använd 50 % eller all mjölk (mejeri eller icke-mejerimjölk fungerar båda).

Gör 1 portion

Du kommer behöva

Grundläggande havregryn

1/2 kopp rullad havre (även kallad Old Fashioned oats)

1 kopp vatten, mjölk (mejeri eller icke-mejerimjölk), eller en kombination av vatten och mjölk

Nypa salt

Valfritt pålägg

1 msk nötsmör, prova jordnötssmör, mandelsmör eller cashewsmör

1/4 kopp färsk frukt som bär eller tärnade äpplen

1/4 tsk mald kanel

Honung, lönnsirap eller socker att ringla eller strö ovanpå

 

Vägbeskrivning

  • Hur man gör havregryn på spishällen

 

Koka upp vattnet (eller mjölken) och en nypa salt i en medelstor kastrull. Rör ner havregryn och sänk sedan värmen för att koka på låg sjud. Koka, rör om då och då tills havren mestadels har absorberat vätskan, 5 till 10 minuter.

Ta kastrullen från värmen och täck med lock. Låt stå i en till två minuter och servera sedan med dina favorithavregrynstoppar. För att göra vår vardagliga havregryn, rör i 1/4 tesked mald kanel, tillsätt en näve blåbär och toppa med en matsked jordnötssmör.

 

   • Hur man gör havregryn i mikrovågsugn

 

Kombinera 1 kopp vätska (vatten, mjölk eller en kombination av de två) med 1/2 kopp havregryn i en stor skål med långa sidor. Mikrovågsugn på hög i två minuter och låt sedan skålen ligga kvar i mikrovågsugnen i ytterligare en minut eller två innan servering. För att göra vår vardagliga havregryn, rör i 1/4 tesked mald kanel, tillsätt en näve blåbär och toppa med en matsked jordnötssmör.

 

Adam och Joannes tips

 • För glutenfri havregryn, se till att havren och eventuella pålägg som du planerar att använda är certifierade glutenfria.
 • Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA-databasen för att beräkna ungefärliga värden. Vi har inte tagit med några pålägg i beräkningarna.

Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se

Näring per portion: Serveringsstorlek 1/2 kopp havregryn (okokt) / Kalorier 150 / Totalt fett 0g / Mättat fett 0g / Kolesterol 0 mg / Natrium 163,4mg / Kolhydrat 27g / Kostfiber 4g / Totalt socker 0g / Protein 5g

FÖRFATTARE: Adam och Joanne Gallagher

Source link

Rate this post

Leave a Reply