Vår rostade tomatsoppa med en bas av rostade tomater, lök och hela vitlöksklyftor är ett av våra favoritsätt att laga mat med tomater. Gör klart en grillad ostmacka för du kommer att älska den här soppan! Hoppa till receptet för rostad tomatsoppa

Rostad tomatsoppa

Använd upp extra tomater och gör denna rostade tomatsoppa

När vi har fler tomater än vi vet vad vi ska göra med, är denna rostade tomatsoppa med vitlök och basilika dit vi vänder oss. Använd antingen toppsommartomater eller mer matta tomater som säljs på vintern för detta. Rostning gör ett utmärkt jobb med att ta fram tomatens godhet, även när du inte börjar med de bästa tomaterna.

Basen i denna soppa skiljer sig inte så mycket från vår berömda tomatsoppa med tre ingredienser. I det receptet kokar vi tomater, lök och smör tillsammans och blandar dem till en rik och krämig soppa. Det är enkelt och gott.

Denna rostade tomatsoppa kräver också tomater, lök och smör, men vi tillsätter ännu mer smak med hela vitlöksklyftor, basilika och lite grädde. (Om du inte är sugen på att lägga till grädde, oroa dig inte, du kan utelämna det eller följa våra tips för mjölk eller veganska alternativ.)

En skål med rostad tomatsoppa med grillad ost

Hur vi gör det

För att göra soppan rostar vi färska tomater, lök i fjärdedelar och hela vitlöksklyftor på en plåt tills tomaterna mjuknar, spricker och släpper en del av deras juice.

Bakplåt av rostade tomater, lök och vitlök

Sedan överförs allt till en soppgryta med lite buljong och ett par matskedar smör. Vi sjuder soppan i ungefär en halvtimme och blandar den med färsk basilika tills den förvandlas till en rik, krämig soppa. För att balansera lite av syran i tomaterna tillsätter vi en rejäl skvätt grädde direkt på slutet.

Göra rostad tomatsoppa. Rostade tomater med buljong i en soppgryta.

Och det är det, vår enkla, hemgjorda rostade tomatsoppa. Vi älskar det och hoppas att du provar det snart. För fler sopprecept från grunden, titta på vår citronlinssoppa, denna hemlagade potatissoppa och vår tröstande kycklingnudlesoppa.

Fler tomatrecept

Vår favorit rostade tomatsoppa

 • PREP
 • LAGA MAT
 • TOTAL

När vi har fler tomater än vi vet vad vi ska göra med, är detta recept på rostad tomatsoppa med vitlök och basilika dit vi vänder oss. Använd antingen toppsommartomater eller mer matta tomater som säljs på vintern för detta. Rostning gör ett utmärkt jobb med att ta fram tomatens godhet, även när du inte börjar med de bästa tomaterna.

Gör 4 till 6 portioner

Du kommer behöva

3 pund färska tomater, prova en blandning av tomater som arvegods, körsbärs-, vin- eller plommontomater

6 medelstora vitlöksklyftor, skalade

1 medelstor lök, skalad och delad i fjärdedelar

1/3 kopp olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

2 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 matskedar smör

Nypa rödpepparflingor, valfritt för lite värme

1 dl färska basilikablad

1/4 kopp tung grädde, se våra tips för att använda mjölk som inte innehåller mejeri eller mindre fett

Vägbeskrivning

 • Rostade tomater
 • Värm ugnen till 450 ° Fahrenheit.

  Körsbärs- eller druvtomater kan lämnas hela. För större tomater, kärna ur och skär dem i halvor, eller om de är stora, skär dem i fjärdedelar.

  Fördela tomaterna, löken och vitlöksklyftorna på ett bakplåtspapper (se anteckningar för formförslag). Häll över olivoljan och smaka sedan av med 1/2 tsk salt och 1/2 tsk nymalen svartpeppar. Kasta väl.

  Rosta tomaterna tills de mjuknar, spricker och släpper lite av deras juice, 20 till 30 minuter. Vissa tomater kommer att bli karamelliserade och bruna i fläckar.

  • Att avsluta
  • Överför de rostade tomaterna, löken, vitlöksklyftorna och all pannsaft till en stor soppgryta eller holländsk ugn. Ställ grytan på medelhög värme.

   Rör ner buljongen, smöret och en nypa rödpepparflingor (om du använder det) och låt sedan sjuda. Sänk till låg sjud och koka tills vätskan har minskat med en tredjedel, cirka 30 minuter.

   Stäng av värmen, tillsätt basilikabladen och mixa sedan soppan tills den är slät. En stavmixer är det enklaste, eller så kan du använda en mixer. Om du använder en vanlig mixer är det bäst att mixa i omgångar och inte fylla mixern så mycket som du brukar eftersom soppan är så varm. Vi gillar att ta bort mitten av locket och täcka det med en kökshandduk medan vi mixar – detta hjälper till att släppa ut en del av ångan och förhindrar att mixerlocket hoppar av (vilket kan vara en stor, het röra).

   Smaka av soppan och tillsätt sedan salt och peppar tills smaken poppar upp – det borde få dig att le. Rör till sist ner grädden och servera.

Adam och Joannes tips

 • Använda mjölk istället för grädde: Eftersom tomatsoppa kan vara ganska sur, kan den stelna om du ersätter den grädde som krävs i vårt recept ovan med mjölk. Fettet i grädden hindrar soppan från att stelna. För att använda mjölk måste du minska surheten i soppan genom att röra i 1/2 tesked bakpulver. Bakpulver neutraliserar en del av syran i soppan, vilket kommer att förhindra att soppan stelnar när du tillsätter mjölk.
 • Min soppa är för sur: Prova att röra i 1/4 tsk till 1/2 tsk bakpulver för att neutralisera en del av surheten från tomaterna. Krämen hjälper också till att neutralisera syran.
 • Hur man gör vegansk tomatsoppa: Följ vårt recept ovan, men ersätt smöret med veganskt smör och grädden mot cashewgrädde (här är vårt recept) eller helfet kokosmjölk. Kokosmjölken ger en lite nötig smak, men det är ganska gott.
 • Stekpanna: Eftersom tomater är sura undviker vi bakformar i aluminium när vi gör det här receptet. Anodiserad aluminium, keramisk beläggning eller glas är alla bättre alternativ.
 • Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA-databasen för att beräkna ungefärliga värden.

Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se

Näring per portion: Serveringsstorlek 1 av 4 portioner / Kalorier 317 / Totalt fett 27,9 g / Mättat fett 8,1 g / Kolesterol 23,7mg / Natrium 586,9 mg / Kolhydrat 17,9 g / Kostfiber 4,7 g / Totalt socker 11,4g / Protein 3,8 g

FÖRFATTARE: Adam och Joanne Gallagher

Source link

Rate this post

Leave a Reply