Så här gör du de bästa bakade pommes fritesen som är möra i mitten, karamelliserade och krispiga på utsidan. Efter att ha testat populära metoder för att baka pommes frites, har vi nollställt vårt favoritsätt att göra pommes frites i ugnen. Hoppa till receptet på bakade pommes frites

bakade pommes frites med ketchup

Vi har rostat potatis i vår ugn i flera år men har aldrig varit riktigt nöjda med vårt bakade pommes frites. Så vi tog en djupdykning i några av de mest populära metoderna och hittade den som fungerar bäst för oss.

Hur bakar du pommes i ugnen?

För att baka pommes frites i ugnen följer vi tre steg:

 1. Skär rostad potatis i lika stora tändstickor för att främja jämn rostning.
 2. Blötlägg pommes fritesen i kallt vatten i 30 minuter för att få bort stärkelsen, vilket gör att de blir knapriga i ugnen.
 3. Grädda pommes fritesen i en svalare ugn så att mitten tillagas. Öka sedan ugnsvärmen under de sista 20 minuterna för att få dem brynta och knapriga.

Bakade pommes frites kommer aldrig att bli riktigt detsamma som potatis friterad i olja, men dessa kommer du ganska nära. De är perfekta när de doppas i ketchup, majonnäs, krämig honungssenap och steksås.

Prova våra hemgjorda såser:

Låt oss gå igenom stegen jag nämnde ovan. Först måste du skära dina pommes frites.

en skål med krispiga bakade pommes frites

Hur man skär potatis till pommes frites

När det kommer till pommes frites sträcker vi oss efter en vanlig bakpotatis. Använd dock gärna krämigare potatis som Yukon Gold potatis om det är vad du har. Pommes frites gjorda på röd (bak)potatis kommer att ha en fluffigare inredning, vilket vi älskar. (Vi älskar att använda Yukon Gold-potatis när vi gör dessa rostade potatisar).

Det är upp till dig om du skalar din potatis eller inte. Du kan se på våra bilder att vi inte gör det. Om du inte skalar dem, se till att du skrubbar din potatis och sköljer den med vatten för att ta bort eventuell smuts.

Därefter måste du skära dem i pommes frites. Vi älskar båda tunnskurna pommes frites, men vilken tjocklek som helst fungerar i det här receptet. Ju tjockare du skär dina pommes frites, desto längre tid tar det att bli knaprig i ugnen.

Om du har en sådan är en pommes fritespress eller en mandolin med stekblad till hjälp, speciellt om du gör många pommes frites. Du kan hitta dem online; se till att du letar efter en kraftig.

Du kan också skära potatisen för hand. För att göra detta, skiva potatisen i 1/4-tums skivor, stapla dem och skiva dem i 1/4-tums tändstickor.

Behöver jag blötlägga pommes frites i vatten?

Jag letar alltid efter genvägar i recept, så vi försökte hoppa över blötläggningssteget. Tyvärr, efter att ha bakat både odlade och blötlagda pommes frites, blev de blötlagda pommes frites mycket godare! När du bakar pommes frites utan att blötlägga dem i vatten tenderar de att fastna på varandra och bakplåten. De bakas också för att bli gummiaktiga och inte lika knapriga.

Så i vårt recept nedan ber vi dig att blötlägga dina pommes frites i kallt vatten i trettio minuter. Efter trettio minuter kommer du att se hur mycket stärkelse som sipprar ner i vattnet.

blötläggning av skurna pommes frites i kallt vatten

Om det fungerar bättre för dig kan du blötlägga dem längre. Du kan till exempel blötlägga de sköljda och skurna pommes fritesen i kallt vatten över natten i kylen.

Hur länge du än planerar att blötlägga dina pommes frites, skölj dem och klappa dem torra innan du tillagar dem. Fuktiga pommes frites blir inte bruna i ugnen, så torka dem torra med en ren kökshandduk innan du slänger dem med olja och kryddor.

torka blötlagda pommes frites innan du slänger med kryddor och bakar

Hur länge behöver jag baka pommes frites?

Det tar 40 till 50 minuter att baka pommes frites i ugnen. Knepet till de bästa bakade pommes fritesen är att använda två ugnstemperaturer. Baka först pommes fritesen i en ugn på 375° Fahrenheit i 20 minuter. Vid den här tiden kommer pommes fritesen att börja tillagas i mitten men kommer att se floppiga och sorgliga ut.

Öka sedan ugnstemperaturen till 425 ° Fahrenheit eller till och med till 450° Fahrenheit. Denna varmare temperatur förvandlar de sorgliga, floppy pommes fritesen till brynta och krispiga bakade pommes frites.

Pommes fritesen behöver 15 till 25 minuter vid en högre temperatur. Jag ger ett så omfattande utbud eftersom det beror på hur brynta du gillar dina pommes frites, hur krispiga du gillar dem och hur tjocka du skär dem.

Jag gillar att mina pommes frites är ganska väl brynta, så även när jag gör tunnare tändstickspommes håller jag dem i ugnen längre.

En annan sak att tänka på när du bakar pommes frites är att vara försiktig när du rör om dem. Jag håller mig borta från dem tills de är ungefär fem minuter in i gräddningen vid den högre temperaturen. På så sätt har pommes fritesen en chans att stelna, så när jag flyttar dem runt bakplåten går de inte sönder på mig.

Jag bör också nämna att om du har turen att ha en ugn med varmluftsinställning bör du använda den när du gör pommes frites. Håll alla temperaturer oförändrade och se till att de tar några minuter mindre än när du använder en vanlig ugn. Konvektion flyttar den varma luften runt pommes fritesen i ugnen, vilket främjar mer bryning och krispighet (som en airfryer – på den noten finns anteckningar om hur du använder en airfryer i receptet nedan).

Vår go-to pommes friteskrydda

En sista tanke: ett gott kryddat salt tar bakade pommes frites upp ett snäpp. Du kan köpa dem, men jag tycker att det är lättare att göra en sats hemma. Det är en enkel blandning av salt, rökt paprika, vitlökspulver och lökpulver. Det är ett kraftpaket för smaken och ger en härlig färg till pommes fritesen.

kasta skurna och blötlagda pommes frites med kryddat salt innan bakning

Här är vårt basrecept för kryddat salt, det blir drygt en matsked. Vi använder 1 till 1 ½ tesked av det i pommes frites-receptet nedan:

 • 1 tsk fint havssalt
 • 1/2 tsk svartpeppar
 • 1/2 tsk rökt paprika
 • 1/2 tsk vitlökspulver
 • 1/2 tsk lökpulver

Rör ihop alla kryddorna och förvara sedan blandningen i ditt kryddskåp. Detta kryddade salt fungerar lika bra för kött, skaldjur, sötpotatis och andra grönsaker som det gör för pommes frites!

Vår favoritbakade pommes frites

 • PREP
 • LAGA MAT
 • TOTAL

Så här gör du de bästa bakade pommes fritesen som är möra i mitten, karamelliserade och krispiga på utsidan. Hoppa inte över att blötlägga de sköljda och skurna pommes fritesen innan du gräddar dem. Att blötlägga de skurna pommes fritesen i kallt vatten hjälper till att ta bort överflödig stärkelse från potatisen. När du bakar pommes frites utan att blötlägga dem i vatten tenderar de att fastna på varandra och bakplåten. De bakas också för att bli gummiaktiga och inte lika knapriga. Blötlägg pommes fritesen i minst 30 minuter. Om du vill göra detta steg i förväg, blötlägg pommes fritesen i kallt vatten i kylen över natten.

Serverar 4

Du kommer behöva

Pommes frites

1 pund russet potatis, 2 stora potatisar

3 matskedar vegetabilisk olja eller högvärme matolja

Kryddat salt (recept nedan) eller fint havssalt

Kryddat salt (gör ca 1 matsked)

1 tsk fint havssalt

1/2 tsk mald svartpeppar

1/2 tsk rökt paprika

1/2 tsk vitlökspulver

1/2 tsk lökpulver

Vägbeskrivning

 • Bakade pommes frites
 • Justera ett ugnsgaller så att det är mot mitten av ugnen och värm ugnen till 375° Fahrenheit. Om din ugn har en varmluftsinställning, använd den. Du behöver inte justera temperaturen.

  Skrubba potatisen och skär den i ca ¼ tum tjocka stavar.

  Sänk potatisen i kallt vatten och låt den dra i 30 minuter. Häll av och skölj, klappa sedan potatisen väldigt torr. Som ett förberedande alternativ kan du blötlägga potatisen i kallt vatten i kylen över natten.

  Skölj och torka skålen som användes för att blötlägga potatisen och lägg sedan pommes fritesen till den tillsammans med tre matskedar olja och 1 ½ tesked kryddat salt (recept nedan). Om du använder vanligt havssalt, använd 3/4 tesked. Kasta väl.

  Bred ut pommes fritesen på en plåt och grädda sedan utan att flytta dem i 20 minuter.

  Öka ugnstemperaturen till 425 ° Fahrenheit. Grädda tills pommes fritesen är gyllene och krispiga, ytterligare 15 till 25 minuter. Jag ger ett så omfattande utbud eftersom det beror på hur brynta du gillar dina pommes frites, hur krispiga du gillar dem och hur tjocka du skär dem. Håll ett öga på dem. Om de flesta av dina pommes frites inte är brynta eller knapriga, låt dem stå i ugnen i ytterligare 5 till 10 minuter.

  Vänta med att kasta eller flytta pommes fritesen runt pannan tills de är 25 till 30 minuter in i bakningsprocessen, och ge dem sedan en kastning för att främja en jämn brynning. Detta gör jag två eller tre gånger under de sista 10 till 15 minuterna så att alla pommes frites har en chans att bli krispiga.

  • Gör kryddat salt
  • Rör ihop salt, peppar, paprika, vitlökspulver och lökpulver. Förvara i en lufttät burk. Efter att ha gjort pommes frites-receptet kommer du att ha några rester över, men det kryddade saltet räcker i ditt kryddskåp i månader. Använd detta på grönsaker, kött och skaldjur.

Adam och Joannes tips

 • Airfryer pommes frites: Kasta de blötlagda och torkade pommes fritesen med en matsked olja och smaka av med kryddat salt (eller vanligt salt). Du måste laga pommes fritesen i omgångar. Lägg så många pommes frites i air fryer-korgen som får plats utan att de rör för mycket. Luftstek vid 375°F i 12 minuter eller tills det är knaprigt. Upprepa med resterande pommes frites. Precis innan servering, lägg tillbaka alla pommes fritesen i luftfriteraren (det är okej om de rör vid den här gången), och luftsteka i ytterligare 2 till 3 minuter eller tills de är knapriga igen. Tjäna.
 • Förbereda, frysvänliga pommes frites: Frys in de bakade pommes fritesen i ett enda lager på en plåt. När de är helt frysta, överför dem till en fryssäker behållare och frys dem i upp till 6 månader. Grädda de frysta pommes fritesen i en 425°F ugn tills de är varma och knapriga.
 • Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA-databasen för att beräkna ungefärliga värden.

Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se

Näring per portion: Serveringsstorlek 1/4 av receptet / Kalorier 180 / Totalt fett 10,6 g / Mättat fett 1,5 g / Kolesterol 0 mg / Natrium 441,7mg / Kolhydrat 20,5 g / Kostfiber 1,5 g / Totalt socker 0,7 g / Protein 2,4 g

FÖRFATTARE: Adam och Joanne Gallagher

Source link

Rate this post

Leave a Reply