Vietnamesiska fläskspett – eller bun cha, om du föredrar det – KAN göras hemma, även om du är van vid att beställa dem. De tar lite tid och ansträngning men resultaten är, ärligt talat, spektakulära. Lite inlagd lök och morötter, en näve smörsallat, några risnudlar och … stjärnan i showen, frodig marinerad fläskmage, passar perfekt ihop.

Anpassad från Anne-Solenne Hatte | Provsmakning Vietnam | Rizzoli, 2021

Det här är ett av de aptitretande recepten för traditionell vietnamesisk husmanskost som Bà, min mormors mormor, samlat in. Det är en hyllning till vietnamesisk matlagning och en hyllning till min älskade mormor, en skicklig husmanskock. Dessa arvegodsrecept stod emot tidens tand – och exil. När Bà reste från risfälten i Hanoi till Washington, DC och Frankrike, höll hon sig trogen sitt kulinariska arv och lärde sig att kringgå otillgängliga föremål och anpassa sig till nya ingredienser.–Anne-Solenne Hatte

KAN JAG TILLVERKA VIETNAMESISKA FLÄSKSPYTT I FÖRE TID?

Faktiskt … enligt Anne-Solenne Hatte är några av ingredienserna faktiskt bättre när de görs i förväg. Nämligen den inlagda löken och morötterna och fläskmarinaden ska göras minst 6 timmar före användning. Hon föreslår också att du lägger till 4 teskedar risvin i marinaden, för säkerhets skull, det är lite kunskap du kan använda.

Till fläsket och marinaden

Gör fläsket och marinaden

  • I en medelstor skål, kombinera schalottenlök, vitlök och citrongräs. Rör ner fisksås, socker, 3 msk solrosolja och peppar.

  • Torka köttet torrt med hushållspapper, ta bort fettlagret och skär köttet i 1/2 tum tjocka (12 mm) skivor. Tillsätt fläsk i marinaden och ställ i kylen i minst 3 timmar eller upp till över natten.

  • Trä upp marinerat fläsk på fyra spettlämna lite utrymme mellan varje skiva.
  • I en stekpanna på medelvärme, värm lite solrosolja och koka fläsk tills det når en innertemperatur på 145°F (63°C), cirka 30 minuter, vänd var 5:e minut. Alternativt kan du tillaga dem direkt på en grill på medelvärme i 15 till 20 minuter.

Förbered nudlarna

  • Medan fläsket tillagas, fyll en stor kastrull med 4 1/4 dl kallt vatten. Tillsätt nudlar, en nypa salt och låt koka upp. Koka enligt förpackningens anvisningar. Stäng av värmen, täck över och låt stå i 5 minuter. Låt rinna av i ett durkslagskölj sedan i kallt vatten.

Servera fläskspetten

  • Servera grillspett med nudlar, sallad, tia till, mynta, gurka, syltade morötter, picklad lök, koriander och vårrullsdippsås.

Servering: 1 serveringKalorier: 1115 kcalKolhydrater: 66 gProtein: 18 gFett: 86 gMättat fett: 29 gFleromättat fett: 9 gEnkelomättat fett: 44 gKolesterol: 102 mgNatrium: 1626 mgKalium: 753 mgFiber: 4 gSocker: 18 gVitamin A: 6256 IUC-vitamin: 12 mgKalcium: 96 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Anne-Solenne Hatte. Foto © 2021 Pierre Monetta. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Vietnamesiska fläskspett har alltid varit en spännande njutning som jag har njutit av på restauranger, så jag tog chansen att lära mig dess läckra hemligheter från bekvämligheten av mitt eget kök. Det aromatiska och smakrika fläsket, så mört och tillfredsställande i kombination med kraftfulla örter, knaprig gurka och inlagda sidor är verkligen en match made in heaven.

Jag serverade min med alla valfria tillbehör och var väldigt glad att jag gjorde det. Låt dig inte skrämmas av de inlagda morötterna och rödlöken, de tar verkligen inte särskilt lång tid och de ger så mycket smak för att inte tala om street cred med dina medgäster!

Jag valde att grilla mitt fläsk på en grillpanna som var lite snabbare och gav några härliga karamelliserade kanter. Jag var ovillig att kasta ut min läckra marinad från fläsket, så jag tillsatte några röda paprikaflingor, kokade det och reducerade det, och tillsatte lite ponzu och risvinäger för att göra en sås – inte traditionell men väldigt läcker.

Vi avslutade måltiden med några kylda mangopuddingar i Hongkong-stil (en annan enkel framställning) och kunde inte ha varit lyckligare. Min mamma sa att det var ett äventyr att äta allt, som vi alla skulle kunna använda lite mer av nuförtiden.

Även om det här receptet innehåller många ingredienser och steg, är det inte svårt; att se till att du har en tydlig arbetsyta och att dina ingredienser är sammansatta kommer att göra förberedelserna mycket enklare. Vietnamesiska fläskspett är en rätt som jag äter ofta på restauranger men som jag aldrig har ansträngt mig för att göra själv (och jag är glad att jag gjorde det).

Jag tyckte att receptet var okomplicerat, och att alla ingredienser passade ihop vackert; den färdiga rätten var ljus och smakrik. Eftersom jag föredrar mer krydda i min bun cha använde jag sambal oelek som dippsås, men nästa gång skulle jag även lägga färsk chili till marinaden och som tillbehör.

Ursprungligen publicerad 29 september 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply