Detta vild svamprisotto från Giada de Laurentiis har en intensiv svampsmak, tack vare tillsatsen av både färsk svamp och torkad porcini, tillsammans med massor av parmesanost.

En vit skål med vildsvamprisotto med ärtor med en gaffel vilande inuti och ett glas och en karaff vin i bakgrunden.

Hemligheten bakom den intensiva svampsmaken i detta recept för vildsvampsrisotto? Svampen är inte bara en del av mixen utan risotton tillagas med svampsmak.

Se, för att använda torkad porcini-svamp – eller någon torkad svamp för den delen – måste du rekonstituera dem genom att låta dem sitta i varmt vatten i några minuter, absorbera en del av vattnet och fylla upp. Då är svampen klar att laga med och du har all denna överblivna smakrika vätska. För all del, dra nytta av det.

Här fungerar den som en smakhöjare till kycklingfonden, men du kan även använda den som bas till en underbar krämig svampsoppa eller sås.–Giada De Laurentiis


Varför våra testare älskade detta

Våra testare älskade det här klassisk risotto hade “en rik smak från torkade och färska svampar” och a “högt förhållande mellan svamp och ris” som ger massor av jordig umamismak.

Anteckningar om ingredienser

 • Kycklingbuljong–Om du vill göra det här receptet vegetariskt, ersätt grönsaksbuljong eller fond.
 • Knappsvamp–De här borde vara lätta att hitta på vilken stormarknad som helst, men använd gärna cremini-svampar istället, om du föredrar det.
 • Arborio ris– Det här är ett kortkornigt ris som bryts ner för att ge den klassiska krämiga konsistensen som risotton är känd för. Skölj inte ditt ris före tillagning eftersom du vill att all stärkelse ska införlivas i din maträtt.

Hur man gör detta recept

 1. Återhydrera de torkade svamparna. Koka upp fonden, tillsätt den torkade svampen och låt dem dra av värmen i 5 minuter. Ta bort svampen, spara fonden och finhacka.
 2. Fräs grönsakerna. Koka löken, svampen och vitlöken i smör tills de är mjuka. Rör ner riset, tillsätt sedan vinet och koka tills det absorberas.
 3. Koka risotton. Tillsätt en kopp buljong i taget och rör om nästan konstant, koka riset tills det är krämigt och mört. Rör ner ärtorna, om du använder.
 4. Servera risotton. Blanda i parmesanen och smaka av. Servera, toppa med mer parmesan om så önskas.

Vanliga frågor

Vad är risotto?

Risotto är en krämig italiensk risrätt gjord på arborioris som tillagas i buljong och avslutas med parmesanost. Den kräver nästan konstant omrörning under tillagningen för att uppnå den krämiga konsistensen som den är allmänt känd för.

Kan jag göra detta med en annan typ av torkad svamp?

Ja. Torkad porcini-svamp har en underbar smak, men kan också vara väldigt dyr. Prova detta med shiitakes, ostronsvamp eller kantareller.

Vad ska jag servera detta med?

För en lätt måltid, kombinera denna risotto med en krispig fänkålssallad och skarpt vitt vin, som pinot grigio. För en rejäl måltid, servera den med ett rejält protein som bakad lax, fransk stekt kyckling eller stekt ankbröst.

Hjälpfulla tips

 • Släng inte överbliven svampfond. Det är ett underbart tillskott till svampbolognese eller vildsvampsfyllning, istället för vanlig kycklingfond.
 • Förvara resterna i kylen i en försluten behållare i upp till 5 dagar. För att värma upp, koka upp 1/4 kopp fond eller vatten och rör ner i riset tills det lossnar och värms upp.
 • Använd överbliven risotto för att göra stekta risottobollar (arancini).
 • Detta recept är lämpligt för en glutenfri diet. För att göra det vegetariskt, använd grönsaksfond istället för kycklingfond.

Fler bra risottorecept

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg att lämna en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Vild svamp Risotto

En vit skål med vildsvamprisotto med ärtor med en gaffel vilande inuti och ett glas och en karaff vin i bakgrunden.

Denna vildsvampsrisotto från Giada de Laurentiis har en intensiv svampsmak, tack vare tillsatsen av både färsk svamp och torkad porcini, tillsammans med massor av parmesanost.

Prep 15 min

laga mat 1 hr

Total 1 hr 15 min

 • Låt fonden sjuda i en tjock, medelstor kastrull. Ta av från värmen, tillsätt porcini-svampen, täck över och låt dra tills svampen är mjuk, cirka 5 minuter.

 • Ta bort svampen från vätskan med en hålslev och finhacka dem. Täck över fonden och håll varmt på mycket låg värme.

 • Smält smöret i en stor, tjock kastrull på medelvärme. Tillsätt löken och koka tills den är mjuk, ca 8 minuter. Tillsätt den hackade porcini-svampen, knappsvampen och vitlöken och fräs tills svampen är mjuk och saften avdunstar, cirka 10 minuter.

 • Rör ner riset och se till att varje riskorn är belagt med smör. Tillsätt vinet och koka, rör ofta, tills det har absorberats, cirka 2 minuter.

 • Tillsätt 1 dl varm fond och låt sjuda på medelhög värme, rör om ofta, tills vätskan har absorberats, cirka 3 minuter. Tillsätt ytterligare en kopp fond och fortsätt koka, rör om ofta. Upprepa, ta dig tid och rör om ofta, tills du har använt cirka 5 3/4 till 5 koppar av fonden och riset är knappt mört och blandningen är krämig, cirka 28 minuter. Om så önskas, tillsätt lite eller allt av den återstående fonden för att uppnå önskad konsistens.

 • Rör ner ärtorna, om du använder. Blanda i parmesanen och smaka av med salt och peppar. Strö över mer parmesan om så önskas.

 1. Byten –Även om porcini är kanske den mest smakrika av torkade svampar, är de också bland de dyraste. Riktigheten hos denna risotto gör den värd varenda krona du spenderar. Fast ärligt? Vi misstänker att receptet också skulle vara ganska härligt med nästan vilken torkad svamp som helst.
 2. Lagring-Risotton håller sig i en sluten burk i kylen i upp till 5 dagar. Värm upp igen genom att blanda i 1/4 kopp varm buljong tills den lossnar och är genomvärmd.
 3. Diet-Detta recept är lämpligt för en glutenfri diet. För att göra det vegetariskt, använd grönsaksbuljong istället för kycklingfonden.

Servering: 1serveringKalorier: 202kcal (10 %)Kolhydrater: 14g (5 %)Protein: 8g (16 %)Fett: 12g (18 %)Mättat fett: 7g (44 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 3gTransfett: 0,3gKolesterol: 35mg (12%)Natrium: 1153mg (50 %)Kalium: 385mg (11 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 5g (6 %)Vitamin A: 428IU (9%)C-vitamin: 10mg (12%)Kalcium: 132mg (13 %)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Source link

Rate this post

Leave a Reply