Vitlök, chili och kumminstekt kyckling är en fantastisk version av en älskad mexikansk maträtt. Kombinationen av vitlök, chili och spiskummin i marinaden infunderar kycklingbitarna. Resultatet? Kyckling med en djupt rökig och lagom kryddig smak.

Anpassad från Pati Jinich | Det mexikanska bordets skatter | Mariner Books, 2021

Denna stekt kyckling med vitlök, chili och spiskummin kommer från staten Hidalgo i centrala Mexiko. Ändå hittar du versioner med olika namn även i andra delar av landet. I San Luis Potosí, Hidalgo och Oaxaca går det efter pollo ajocomino (vitlökskumminkyckling), det namn jag använder. På Guerrero kallar man det chile ajo (chili-vitlök). Jag antar att det skulle vara en tongue twister att kalla det chile ajo comino (chili-vitlök-kummin). Men chili är kärnan i marinaden, med varje smaksättning i perfekt harmoni och ingen överväldigande.

Typerna av chili varierar beroende på region. Jag använder en blandning av anchos och torkade chipotles, vilket ger såsen en rökig och adobo-liknande smak.— Pati Jinich

Vanliga frågor om stekt kyckling av vitlök, chile och spiskummin

Hur länge kan jag marinera vitlök, chili och kumminstekt kyckling?

Du kan marinera kycklingen i upp till 2 dagar, täckt och kyld.

Vilken är den bästa kycklingbiten att använda för detta recept?

Det fina med detta recept är att du kan använda vilken kombination av kycklingbitar du föredrar. Alla ben, alla lår, en kombination av vad du vill. Du kan också ta en hel kyckling och skära den i separata bitar, om du vill.

 • Lägg ancho och chipotle i en kastrull, täck med vatten och låt koka upp. Sänk värmen till medel och låt sjuda, tryck ner chilin i vattnet då och då för att sänka dem, tills de mjuknar, 10 till 15 minuter.

 • Ta av från värmen och fiska upp paprikan ur kastrullen. Kasta inte matlagningsvätskan! När de är tillräckligt svala för att hantera, ta bort fröna från chipotles.

 • Värm en liten stekpanna på medel-låg värme. Tillsätt spiskummin och rosta, rör om eller skaka pannan hela tiden, tills det doftar och är mycket mörkt, 45 sekunder till 1 minut. Flytta genast till en liten skål eller tallrik.
 • Lägg chilin i en mixer, tillsammans med 1/2 kopp (120 ml) av deras matlagningsvätska. Tillsätt vitlök, spiskummin, salt och olivolja och puré tills den är slät. Skrapa ner i en stor skål och låt svalna något.
 • Lägg till kycklingen i chili-vitlök marinaden och vänd för att täcka varje bit noggrant. Kycklingen kan marineras upp till 2 dagar framåt, täckt och kyld.

 • Värm ugnen till 450°F (230°C).

 • Olja generöst en stor kantad bakplåt. Lägg kycklingen med skinnsidan nedåt på plåten och täck med eventuell marinad som finns kvar i skålen. Strö över lite salt. Rosta tills marinaden börjar mörkna och kycklingen tar lite färg, ca 15 minuter.
 • Sänk temperaturen till 375°F (190°C), vänd på kycklingbitarna och ös på eventuell marinad och juice från bakplåten. Häll kycklingbuljongen på plåten och sätt tillbaka i ugnen.

  ☞ TESTERTIPS: Om bakplåten du använder inte har höga sidor, vänta tills kycklingen är tillbaka i ugnen innan du häller i kycklingbuljongen.

 • Stek tills kycklingen är genomstekt till en innertemperatur på 165°F (74°C) och eventuella juicer blir klara när de sticks igenom med en kniv, 40 till 50 minuter.

 • Servera varm, i rumstemperatur eller kall.

Servering: 1 serveringKalorier: 1053 kcalKolhydrater: 33 gProtein: 61 gFett: 77 gMättat fett: 18 gFleromättat fett: 15 gEnkelomättat fett: 37 gTransfett: 1 gKolesterol: 331 mgNatrium: 1479 mgKalium: 1460 mgFiber: 11 gSocker: 16 gVitamin A: 9548 IUC-vitamin: 15 mgKalcium: 76 mgJärn: 5 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Pati Jinich. Foto © 2021 Angie Mosier. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Detta recept på vitlök, chili och spiskummin stekt kyckling tillagas snabbt, enkelt och smakar fantastiskt. Jag upptäckte att all förberedelse (som det inte finns så mycket av) kan göras medan den torkade paprikan puttrar. Rubben kan också lätt användas på andra sätt, som hel kyckling, kabobs, grönsaksstekning, och genom att byta ut annan torkad paprika kan du få en fin variation på smaken.

Det är också bra att notera att detta inte är ett särskilt kryddigt recept, men genom att öka chipotles kan man enkelt ändra det. För en ännu snabbare middag skulle jag rekommendera att förvärma ugnen när du puttrar paprikan.

Denna åts varm med nygjorda majstortillas och en grönsallad. Jag marinerade inte kycklingen i förväg.

Detta var en utsökt grillad kycklingrätt med en rik välsmakande smak och en subtil, vänlig hetta. Mycket få ingredienser är inblandade i denna chilipasta och ändå hjälper den lätta förkolningen från ugnsvärmen verkligen att den levererar.

Jag förberedde detta med kycklinglår och skulle rekommendera tillagning till temperatur istället för efter tiden efter vändningen, eftersom om du kylde kycklingen i marinaden i 2 dagar eller om de satt i rumstemperatur i en timme kommer du förmodligen att ha mycket olika tillagningstider. Mina var en rumstemp marinad i en timme och gjordes 15 minuter efter vändningen, även om någon som börjar med kallt kött kommer att behöva längre tid. Till sist, även om detta är personliga preferenser, kände jag att de behövde lite syra för att avsluta och pressade en halv lime över kycklingbitarna innan servering.

Serveras varm, droppad med limejuice, tillsammans med lite rostade grönsaker och ris.

Hösten inleder steksäsong för mig. Min metod för stekning är att koka en hel kyckling, men ett sortiment av olika kycklingbitar njuter alltid av min familj.

Jag använder inte torkad chili så mycket så jag blev lite skrämd men receptet på stekt kyckling med vitlök, chili och spiskummin var extremt enkelt och enkelt. De mest involverade stegen var att få ut fröna ur chilin och skala massor av vitlöksklyftor, men det var i själva verket ganska lätta uppgifter. Efter att ha gjort marinaden i mixern var det inte många steg kvar än att steka, vända på kycklingen och tillsätt kycklingbuljongen.

Tyvärr kunde jag inte marinera kycklingen längre än förvärmningstiden. Ändå var slutprodukten full av rökig vitlökssmak. Det var komplext men kryddnivån fungerade fortfarande för mina barn. Jag serverade min kyckling med rostad brysselkål och makaroner. Nästa gång ska jag säkert försöka marinera kycklingen längre men jag kommer definitivt göra det här receptet igen. Och det här receptet får mig att vilja testa att använda torkad chili oftare.

Denna stekta kyckling med vitlök, chili och spiskummin blev perfekt och så intensivt smakrik, även om du inte har tid att marinera i förväg. Att vispa ihop pastan var roligast eftersom det slutade med en tjock rödbrun marinad som klamrade sig perfekt fast vid kycklingen.

Ursprungligen postat 28 november 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply