Denna White Chocolate Whisper Cake är inget mindre än extraordinär. Den är delikat smaksatt med krämig, mjölkvit choklad och har en drömsk smula. Para ihop den, som David gör, med sin pistage-smörkrämfrosting.

Anpassad från Rose Levy Beranbaum | Tårtbibeln | Morrow, 1998

Det är något nästan andligt för mig med denna vita chokladviskningstårta, som verkar passande eftersom den kommer från Rose Levy Beranbaums Tårtbibeln. Det var 1997, och jag arbetade med reklam som copywriter och led av skräcken av ångestfylld depression av då odiagnostiserade bipolär sjukdom. (Jag löfte Jag kommer inte att försämra ditt humör medan du letar efter efterrätt.)

En skiva 2 lager vit chokladviskningstårta med pistagefrosting och fyllning, på en vit tallrik bredvid ett tårtställ som innehåller resten av kakan.

Varje dag flydde jag praktiskt taget från kontoret vid lunchtid och tillbringade en timme i bakavdelningen på Barnes & Noble. Tårtbibeln var min näring. Jag var inte sugen på att baka på den tiden; depression hade ett sätt att göra mina händer och armar så tunga att de kändes fastspikade vid disken.

Men att läsa Roses bok lyfte alltid mitt humör, åtminstone för den tid jag stod lutad mot en bokhylla med boken på knäna. Det är som om recepten var morsekod, ett hemligt meddelande, som viskade: ”Du kommer att klara dig, David. Du kommer att klara dig.” Ändå tvivlade jag på att jag någonsin skulle bli hel igen, någonsin vara obruten. Men om jag någonsin var bättre, lovade jag mig själv att en av de första desserterna jag skulle göra skulle vara den här vita chokladviskningstårtan.

Med tiden, när medicinerna äntligen började göra sitt jobb med att stryka mina utmattade nerver, mådde jag stegvis bättre. Och jag sträckte mig efter min personliga bibel och mitt favoritkapitel och vers: White Chocolate Whisper Cake.

Uppriktigt sagt spelade det ingen roll om kakan ens var god. Det som spelade roll var att jag stod på fötterna vänd mot spisen och höll mitt löfte. Att kakan var inget mindre än utsökt – fint smulad, delikat smaksatt med vit choklad – skadade inte. Jag parade ihop det med alla typer av frostings då, men jag upptäckte att smaken som talade till min läkande själ var pistagesmörkräm. Sedan dess har kakan aldrig krönts med något annat.

 • Värm ugnen till 350°F (177°C). Belägg två (9-tums | 23-cm) kakformar med bakspray, klä med pergamentspraya igen med matlagningsspray och mjöl sedan lätt.
 • I en dubbelkokare över hett (inte sjudande) vatten, smält chokladen, rör om ofta. Ta bort från vattnet.

 • Blanda lätt äggvitan, 1/4 kopp (61 g) av mjölken och vaniljen i en medelstor skål.

 • I skålen med en stående mixer försedd med paddeltillbehöret eller i en stor mixerskål med en stavmixer, kombinera de torra ingredienserna och mixa på låg hastighet i 30 sekunder för att blanda. Tillsätt smöret, oljan och den återstående 3/4 koppen (181 g) mjölken.
 • Blanda på låg hastighet tills de torra ingredienserna är fuktade. Öka till medelhastighet (hög hastighet om du använder stavmixer) och vispa i 1 1/2 minut för att lufta och utveckla kakans struktur. Skrapa ner på sidorna. Tillsätt gradvis äggblandningen i 3 omgångar, vispa i 20 sekunder efter varje tillsats för att införliva ingredienserna och stärka strukturen. Skrapa ner sidorna.
 • Tillsätt den smälta chokladen och vispa så att den blandas.

 • Dela smeten jämnt mellan de förberedda kastrullerna och jämna till ytan med en spatel.

  ☞ TESTERTIPS: Använd en våg att dela smeten exakt mellan de två kakformarna. Det är cirka 600 gram per panna.

 • Grädda tills en testare som är insatt nära mitten kommer ut ren och kakan fjädrar tillbaka när den trycks lätt i mitten, cirka 25 minuter. Kakorna bör börja krympa från sidorna av formarna först efter att de tagits ut ur ugnen.

  ☞ TESTERTIPS: Om kakorna blir för mörka under gräddningen, täck med folie under de sista minuterna av gräddningen.

 • Låt kakorna svalna i formarna på galler i 10 minuter. Spraya kylställen med bakspray. Lossa sidorna med en liten metallspatel och vänd upp och ned på de smorda gallren. För att förhindra splittring, vänd tillbaka så att topparna är uppe och svalna helt.
 • Om servering omedelbart, frost med Davids pistage-smörkrämfrosting.

 • Om servering senare, slå in tätt med plastfolie och förvara i rumstemperatur i upp till 2 dagar, i kylen i upp till 5 dagar eller i frysen i upp till 2 månader. Frosta med pistagesmörkräm innan servering.

 • För att frosta kakorna, lägg en kaka på ett serveringsfat. Använd en förskjuten spatel för att fördela pistagesmörkrämfrostingen i ett jämnt lager över toppen. Toppa med den andra kakan. Bred frosting generöst över toppen och sidorna. Toppa med färska bär eller pistagenötter, om du använder.

Servering: 1 portion, endast tårtaKalorier: 479 kcalKolhydrater: 69 gProtein: 9 gFett: 19 gMättat fett: 12 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 4 gTransfett: 1 gKolesterol: 29 mgNatrium: 171 mgKalium: 232 mgFiber: 1 gSocker: 26 gVitamin A: 316 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 106 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 1988 Rose Levy Beranbaum. Foton © 2021 David Leite. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Denna delikata vita chokladviskningstårta är en skönhet-elegant och perfekt för påsk eller vilket tillfälle som helst. Även om det ser sofistikerat ut och har ett spännande namn, är detta inte ett svårt recept. Detta är en tårta för att imponera på vänner och familj.

Jag hittade anvisningarna perfekt och lätta att följa. Jag gräddade de två kakorna några minuter lite för länge och fortfarande var smulan fuktig och den vita chokladsmaken kom igenom.

Även om jag gillade den möra smulan från den vita chokladvisskkakan och den rika och lätt nötiga smörkrämen, kom jag verkligen på att jag ville ha lite frukt mellan lagren. En hallon- eller björnbärssylt med låg sockerhalt skulle passa riktigt bra med den här smörkrämens rikedom. Det slutade med att jag dekorerade toppen av min tårta med färska hallon och rakad vit choklad. De färska bären var riktigt härliga med den silkeslena smörkrämen. Du kan också använda hackade pistagenötter men återigen, jag gillar bären med den här kakan.

Jag gav min tårta ett smulskikt och avslutade den med dekorativa horisontella kanter på sidan av kakan med en varm metallspatel och lätt tryck. Den här tårtan skulle passa alla årstider. Jag ser det med mörkt kaffe under de kallare månaderna och med ett kallt glas Prosecco på våren och sommaren. Det blir en underbar morsdagstårta också!

Visktårta med vit choklad heter det passande namnet. Den har en mjuk munkänsla med en fin smulig konsistens och en hint av vit chokladsmak. Det är värt att leta upp det osaltade pistagesmöret och göra den här versionen av fransk smörkräm – om du bara gör den en gång – eftersom smakkombinationen pistage och vit choklad är gudomlig och frostingen är lättare att göra än du tror att den kan vara. Detta är den perfekta tårtan för speciella tillfällen – eller vilken dag som helst i mitt hus.

Kakan blandas lätt ihop. Fyra av mina äggvitor motsvarade 1/2 koppsvolymen så mät upp dina 4 äggvitor innan du bestämmer dig för hur många ägg du behöver. Jag gillade att smörkrämen förbrukade mina äggulor så jag behövde slänga dem.

Jag smälte chokladen i en liten mixerskål över sjudande hett vatten. När chokladen började smälta, rörde jag runt den för att jämna ut den så att den gick att hälla. Se till att använda vit choklad av god kvalitet gjord på kakaosmör.

För att få in pistagesmaken i kakan rörde jag ner ca 1/2 dl osaltade, grovhackade pistagenötter i smeten. Kakan var perfekt gräddad på 25 minuter. Pannberedningsanvisningarna gjorde det löjligt enkelt att ta bort de kylda lagren från bakformarna. Toppen på tårtan var platt – inte krönt – perfekt lämpad för frosting och dekoration utan att jämna ut.

Jag dekorerade min tvålagerstårta med 1/2 kopp hackade osaltade pistagenötter. En gammaldags typ av handsvarvat nötrivjärn är ett utmärkt verktyg för att hacka pistagenötter utan att krossa dem. Jag siktade bort det fina från de större bitarna med en finmaskig sil, spred de större hackade bitarna i en 5-tums cirkel centrerad på den frostade toppen och omgav den med ett stänk av pistagedammet.Source link

Rate this post

Leave a Reply