Detta yoghurt och gurkdipp, känd som Mast-o-Khiar på persiska, är gjord av gurka, yoghurt och mynta. Det liknar tzatziki och raita.

Sötad med gyllene russin och parfymerad med rosenblad, denna krämiga dipp serveras med tunnbröd eller ris eller lamm på iranska familjers bord.–James Oseland

VAD ÄR MAST-O-KHIAR?

Mast-o-khiar. Det är persiskt för gurka och yoghurt, och ja, det är vad du får här. Men det är en alltför förenklad sammanfattning av denna traditionella mellanösterndopp. Visserligen är mast-o-khiar inte olikt grekisk tzatziki eller indisk raita, även om denna traditionella återgivning ökar föreställningen med rosenblad och gyllene russin. Rostade valnötter är ett annat fantastiskt tillskott om du gillar lite crunch med din krämighet. Och ja, grekisk yoghurt fungerar bra i detta recept. När det gäller hur man skickar denna dip, det är helt efter eget gottfinnande.

  • Lägg russinen i en liten skål och tillsätt så mycket varmt vatten att det täcker. Ställ åt sidan tills den är mjuk, 8 till 10 minuter.

  • På en skärbräda, strö den hackade vitlöken med koshersalt. Använd sidan av en kniv, mosa vitlöken till en pasta. Häll den i en skål.
  • Dränera russinen och rör ner nästan alla i skålen med vitlök tillsammans med yoghurt, mynta och gurka. Garnera med resterande russin och rosenbladen om du använder dem.

Servering: 2 matskedarKalorier: 53 kcalKolhydrater: 10 gProtein: 2 gFett: 1 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gKolesterol: 4 mgNatrium: 34 mgKalium: 173 mgFiber: 1 gSocker: 8 gVitamin A: 72 IUC-vitamin: 2 mgKalcium: 50 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2012 James Oseland. Foto © 2012 Saveur. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Detta är fantastiskt att servera på grillat tunnbröd. Smakerna smälte väl ihop. Den är krämig men har en härlig crunch från gurkorna och en touch av tugg från russinen. Den är sval smakande men har en fin vitlökig inslag av värme. Jag är inte ett stort fan av mynta men tyckte att tillägget av en matsked färsk mynta var uppfriskande. Det går ihop väldigt snabbt och kan serveras direkt eller lite senare. Detta är en fantastisk sås, dip eller smörgåskrydda. Det skulle också vara härligt på grillad kyckling. Det går bra på precis vad som helst.

Jag har länge varit ett fan av gurka raita, en underbar indisk krydda. Så när jag stötte på den här iranska versionen väcktes mitt intresse. Den mest överraskande egenskapen med denna maträtt är de gyllene russinen. Jag var först tveksam till att lägga till dem, eftersom jag inte brukar vara förtjust i russin i recept. Men jag fann att de lade till en subtil sötma och fantastisk konsistens till den syrliga yoghurtblandningen, vilket gjorde dem relevanta. Den här rätten skulle göra sig bra bredvid nästan vilket kött som helst och på egen hand med tunnbröd. Jag använde färsk mynta istället för torkad, eftersom jag tycker att smaken är vida överlägsen. Sammantaget var detta en utsökt rätt som jag planerar att göra igen mycket snart.

Detta är utsökt i sig själv, även om jag är säker på att det kommer att vara ett underbart tillbehör till andra rätter, särskilt lamm. Det är väldigt uppfriskande, med lagom sötma från russinen. Jag använde fettfri grekisk yoghurt eftersom jag tycker att den är lika rik som den feta versionen av andra yoghurtar. En käbbla: Jag försökte mosa vitlöken enligt beskrivningen, men jag gav till slut upp och använde en mortel och mortelstöt.

Smakfullt, uppfriskande och kompatibelt med många sammanhang, detta kommer att vara ett recept som ofta görs för mig. Jag använde 2% yoghurt, färsk mynta och små persiska gurkor, plus de valfria torkade rosenbladen. För att förbli trogen sitt arv, och för att skapa den magiska, varsamt komplexa smakkombinationen, tillför rosenbladen ett väsentligt element. Men vi äter mycket mat från Mellanöstern och denna kombination av söta russin tillsammans med vitlök och mynta kommer att vara utsökt inte bara med tunnbröd, utan också tillsammans med många recept som redan finns på denna sida, inklusive falafel med tahinisås, tabbouleh, spiskummin- Doftande morötter, och varm linssallad, bland annat.

Det här är som en ny och förbättrad version av en av mina standby-tillsatser: tzatziki. De fylliga russinen tillför förtjusande små skurar av sötma till den syrliga yoghurten och färska gurkan. Jag har några förbättringar som jag skulle rekommendera till alla som gör detta. Lägg först den hackade gurkan i ett durkslag, salta den rikligt och låt den rinna av i minst en timme. Pressa sedan gurkaklasar i handen innan du lägger den i yoghurten. Jag upptäckte att om du inte gör det här steget kommer en pool av gurkvätska att samlas på toppen av din mast-o-khiar efter några timmar i kylen. För det andra älskar jag det här med nyhackad dill utöver myntan. Och det leder mig till det tredje förslaget, som är att använda färsk mynta. Den fräscha smaken är så mycket trevligare än den torkade i den här rätten. Och slutligen, snälla snälla snälla använd fullfet yoghurt – du måste börja med något rikt innan du lägger till den svala gurkan, som gör det hela ljusare. Ett sista förslag: lägg till massor av nymalen svartpeppar till slut. Den kryddiga lilla pipan i bakgrunden passar perfekt med de söta russinen. Jag kunde inte hitta några rosenblad, så jag kan tyvärr inte kommentera den komponenten.

Mast-o-khiar var en läcker sås eller krydda med rostad kyckling vid middagen. Nästa dag vid lunch klädde mast-o-khiar en krispig romainesallad gjord med den återstående kalla kycklingen. Russinen gav en behaglig sötma. Den färska myntan lyste upp smaken, med en chiffonad av några blad som en attraktiv garnering istället för rosenblad. Jag tillät en 30 minuters vila innan servering, och jag tror att smaken förstärktes. Enligt min preferens fanns det för många russin. Jag tror att jag skulle halvera mängden russin nästa gång.

Jag gillar verkligen denna mast-o-khiar. Smaken är frisk och aromatisk och det finns den överraskande sötman från russinen. Jag upptäckte att 10 matskedar russin är ungefär 1 kopp, och detta recept ger minst 4 koppar av den färdiga rätten. Jag tyckte att detta var lätt att förbereda och ganska smakrikt.

Detta är ett uppfriskande dopp eller pålägg att ha till hands. Jag följde ganska mycket anvisningarna som skrevs. Jag delade ingredienserna i två. Ena halvan gjorde jag enligt anvisningarna och för den andra halvan tog jag bort så mycket av vattnet från gurkorna som möjligt innan jag gjorde dippen. Den med de odränerade gurkorna blev vattnig samma dag, medan den andra inte gjorde det. Dagen efter hade den avrunna satsen ett litet läckage från gurkorna, men bara för ungefär en tesked. Mina smakare föredrog den avrunna dippen men var överens om att båda smakade fantastiskt. Tillsatsen av russinen var annorlunda men en och annan lite söt tugga var trevlig. Jag hade inga rosenblad till garnering. Vi använde den första dagen som förrättsdipp med pitabröd och skurna morötter. Andra dagen använde vi den med lammkofta och ris. På den tredje dagen använde vi den som majonnäsersättning för kycklingwraps. Min favorit användning var i wraps. Hur du än använder det här, men det smakar fantastiskt. När jag gör den nästa gång kanske jag sparar lite tid och använder ett rivjärn för att riva gurkan innan den avrinner och kanske hacka russinen lite då några av dem var ganska stora.

Jag närmade mig det här receptet med en liten oro eftersom jag inte var säker på att jag skulle njuta av russin i blandningen, speciellt russin som har blötts i vatten och nu är mjuka och squishy. Men slutresultatet var väldigt uppfriskande och trevlig att äta. Russinen var ett härligt komplement till rätten. Jag provade detta både som dipp med kronärtskocka och vanlig. Igår kväll provade jag några som var över 24 timmar gamla och blev glad över att konstatera att den inte hade blivit rinnig. Jag njöt också av smaken av Mast-o-Khiar med en liten klick god olivolja.

Det här receptet var lätt att göra och ingredienserna var lättillgängliga. Jag tyckte att smaken var lite tråkig, så jag lade till ytterligare en vitlöksklyfta och ungefär en tesked koshersalt. Efter att ha mixat och ställt i kylen i ett par timmar blev slutresultatet perfekt! Russinen tillför lite sötma, vitlöken och saltet har lite bett, och myntan ger en fin finish.

Det här var otroligt! Det här är som nästa nivå tzatziki. Tillsatsen av russin och mynta höjde det verkligen. Jag serverade den med köttbullar och pitabröd och vi slickade alla våra tallrikar!

Jag gjorde en fjärdedel av receptet på mina koftinkaköttbullar (det är all yoghurt jag hade!) och det var den perfekta mängden att njuta av med köttbullareceptet och inga rester. Jag använde färsk mynta och minigurkor (inte engelska). Absolut delikat!

Source link

Rate this post

Leave a Reply